Ναύπακτος: Απομάκρυνση πλατανιών που έχουν ασθενήσει από μεταχρωματικό έλκος (Photos)

Παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κου. Βασίλη Γκίζα, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κου. Σπύρου Τσέλιου, του Δημοτικού Συμβούλου κου. Σπύρου Γουρζή, του Προέδρου της Κοινότητας Ναυπάκτου κου. Κώστα Σταυρόπουλου, του Δασάρχη Ναυπακτίας κου. Γιώργου Ράπτη, της Δασοπόνου και εκπροσώπου του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων κας. Νικολέτας Σουλιώτη και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δ. Ναυπακτίας κας. Δέσποινας Αβραμίδου ξεκινήσαν σήμερα οι παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των πλατανιών που έχουν προσβληθεί από τη σοβαρή ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, όπως αυτές ορίζονται από το πρωτόκολλο.

Στην πόλη της Ναυπάκτου, μετά τη σχετική λήψη δειγμάτων το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι, έχουν ασθενήσει συνολικά πέντε πλατάνια, τρία στην περιοχή του Γριμπόβου και δύο στην περιοχή της Ψανής.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κος. Γκίζας: «Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι, σύμφωνα με την νομοθεσία αλλά και με σκοπό τη διάσωση των υγιών πλατανιών, να ληφθούν επώδυνα μέτρα.

Υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και προβαίνουμε σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς όλους, ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα πλατάνια.

Κάθε είδους εργασία συντήρησης γίνεται και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο και την εκπρόσωπό του κου. Σουλιώτη που μοιράζονται την αγωνία μας και παρακολουθούν στενά το θέμα, κάνοντας αυτό που πρέπει σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τις δικές μας Υπηρεσίες.

Κοινός μας στόχος είναι να σωθούν τα πλατάνια μας και να βρούμε από κοινού λύση για κάθε δένδρο που απομακρύνεται.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι, εμείς οι ίδιοι οφείλουμε και είναι στο δικό μας χέρι να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο».

Από την πλευρά της η κα. Σουλιώτη δήλωσε: «Έχουμε όλο αυτό το διάστημα μία άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον Δήμο Ναυπακτίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όσο πιο γρήγορα ενεργήσουμε προληπτικά θα έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή πρόκειται να χάσουμε πολύ λίγα άτομα πλατάνων ώστε να προστατεύσουμε συνολικά το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου από την ασθένεια που είναι ανίατη».

 

 

Διαβάστε επίσης: Μεσολόγγι: Εξιχνίαση ληστείας σε βάρος άνδρα μετά από πέντε μήνες