Δ. Ναυπακτίας: Απολογισμός Πεπραγμένων – Ομαδικά «πυρά» από την Αντιπολίτευση

Τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο Δήμαρχος κ.Βασίλης ΓκίζαςΘέτοντας τις βασικές αρχές, στις οποίες στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται η διοίκηση του Δήμου, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στη συνεργασία, την «έννοια κλειδί στην παραγωγή έργου» όπως είπε χαρακτηριστικά, στην εργατικότητα του συνόλου των μελών της σημερινής διοίκησης, αλλά και στον οραματισμό που διέπουν τα έργα, τα οποία «εξικνούνται και καταλήγουν σε όλα τα πεδία και τους τομείς είτε της κοινωνικής είτε της ευρύτερης ζωής».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του δήμου Ναυπακτίας για τον απολογισμό αναφέρει:

“Ο ίδιος, σημείωσε ότι, τα έργα διακρίνονται από έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.  Αναφέρθηκε δε, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την παρούσα διοίκηση, ώστε το σύνολο των έργων που εκκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να ολοκληρωθεί παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν στους φακέλους. «Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα επί αυτών.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα νέα έργα και τις παρεμβάσεις, που θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για το στάδιο που βρίσκεται το κάθε ένα από αυτά, αναφέρθηκε στα εξής:

1.ΕΠΑΛ: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση  στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας. Δημοπρατήθηκε και προχωρά η υλοποίησή του.

2.Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων 1ου Γυμνασίου και Λυκείου: Μελετήθηκε, ελήφθησαν οι εγκρίσεις  και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς  χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας και δημοπρατείται.

3.Ράμπες ΑμεΑ-WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή και το έργο δημοπρατείται.

4.Πυροπροστασία Σχολείων: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή και προχωρά σε δημοπράτηση.

5.Επιχορήγηση μέσω του Φιλόδημος ΙΙ ποσού 150.000 €  για την προσαρμογή  των δημοτικών  παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εντάχθηκε στις  22.11.2019: Δημοπρατήθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.

6.Ανάπλαση πλατείας Κεφαλόβρυσου: Μελετήθηκε, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις  και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση.

7.Ανάπλαση πλατείας Τζαβελαίων: Μελετήθηκε, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

8.Πεζοδρόμια ανατολικά: Μελετήθηκε όλο το έργο μέχρι τη διασταύρωση του Ξηροπηγάδου, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπογράφεται  σύμβαση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

 1. Πεζοδρόμια δυτικά: Δρομολογούνται άμεσα οι μελέτες και την κατασκευή σημαντικού τμήματος.

10.Απαλλοτριώσεις χώρων (οικοπέδου οικίας Παπαχαραλάμπους, ιδιοκτησία στο Γρίμποβο):  Εντάχθηκαν στο Πράσινο Ταμείο και προχωρούν οι πράξεις αναλογισμού.

11.Ανάπλαση  χώρου πέριξ δεξαμενής: Μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και υλοποποιείται.

12.Επισκευές πεζοδρομίων με ράμπες και  οδεύσεις ΑμεΑ:  Υλοποιούνται.

13.Ανακατασκευή δημόσιων τουαλετών πλατείας Φαρμάκη: Υλοποιήθηκε.

14.Ανάπλαση χώρου  Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δάφνης: Ολοκληρώνονται οι μελέτες με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδότηση.

15.Ανάπλαση πλατείας οικισμού Γαλάτα: Ολοκληρώνονται οι μελέτες με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδότηση.

16.Ανακατασκευή οδοστρώματος (ασφαλτικών):  Δημοπρατήθηκε έργο προϋπολογισμού 500.000 €, ξεκινά άμεσα η υλοποίηση.

17.Πιστοποίηση παιδικών χαρών και  τοποθέτηση-εγκατάσταση νέων.

18.Δράσεις ηλεκτροκίνησης (προμήθεια  ηλεκτρικών οχημάτων  και σταθμών φόρτισης): Υπεβλήθη για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης.

19.Υπεβλήθη αίτημα με απόφαση ΔΣ για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση  Τοπικών Πολεοδομικών  Σχεδίων για Ναύπακτο  και Αντίρριο ( κατηγορία πολλή υψηλή προτεραιότητα), Χάλκεια (υψηλή προτεραιότητα) και Αποδοτία, Πλάτανο και Πυλλήνη ( μέση  προτεραιότητα).

20.Υπεβλήθη πλήρης φάκελος στο αρμόδιο υπουργείο με τεχνικό δελτίο για τη λήψη του ποσού των 800.000 €  περίπου  προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων, να προχωρήσουν οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης ανατολικά και δυτικά της Ναυπάκτου με τη σχετική δημοπράτηση.  Ως προς την οριοθέτηση των ρεμάτων ελήφθησαν πρόσφατα  τις περιβαλλοντικές  εγκρίσεις.

 1. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Τελειώνει η Γεωλογική μελέτη, επόμενα στάδια η διαβούλευση και η ολοκλήρωση.

22.Παράκαμψη κέντρου (κάστρου) Ναυπάκτου: Ολοκληρώθηκε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ η σύνταξη από μελετητή πλήρους και άρτιου φακέλου που περιλαμβάνει τεχνικό δελτίο και προμελέτη,   τα οποία υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση των μελετών ποσού 2.000.000 € περίπου στο υπουργείο Εσωτερικών.

23.Κατασκευή νέου Διοικητηρίου στη θέση του  κολυμβητηρίου στο Σκα: Ολοκληρώθηκαν ταχύτατα οι μελέτες, λαμβάνονται οι αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης. Αναμένεται  αποδοχή.

24.Εκπόνηση μελετών αγροτικής οδοποιίας ώστε να  υποβληθούν αιτήματα χρηματοδότησης  και να προχωρήσει η βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου αγροτικών δρόμων προς όφελος των τοπικών  κοινωνιών και της αγροτικής μας οικονομίας.

Εξειδικεύοντας ανά τομέα, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Α. ΕΡΓΑ  ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΔΕΥΑΝ-ΧΥΤΑ  (ΘΑΛΑΣΣΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΔΡΕΥΣΗ)

 1. Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτεςελήφθησαν οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο, υπεγράφη η σύμβαση υλοποιείται.
 2. Βιολογικός Τ.Κ.Άνω Χώρας: Ολοκληρώθηκαν οι  μελέτεςελήφθησαν οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο και υλοποιείται.
 3. Σύνδεση Ρέκκα: Τροποποιήθηκε η μελέτηΕλήφθησαν οι εγκρίσεις και υλοποιήθηκε.
 4. Ύδρευση Τ.Κ.Λυγιά:Δημοπρατήθηκε  και εκτελείται.
 5. Αποχέτευση  Πούντος:Δημοπρατήθηκε  και  εκτελέστηκε.
 6. Αποχέτευση Τ.Κ.Μαμουλάδας:Δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε.
 7. Αποχέτευση  Αντιρρίου:Τροποποιήθηκαν οι μελέτες και ο προϋπολογισμόςΕλήφθησαν οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσειςδημοπρατήθηκε το έργο και βαίνει προς συμβασιοποίηση μετά το στάδιο των ενστάσεων.
 8. Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνα  οδού Μεσολογγίου:Μελετήθηκε το έργοελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσειςυπεβλήθη το έργο προς ένταξη και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.ΕλλάδαςΔημοπρατείται.
 9. Πράσινο Σημείο:Τροποποιήθηκε 2 φορές η ΥΓΟΣελήφθησαν οι εγκρίσεις και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση με την ένταξη του έργου στο  επιχειρησιακό  πρόγραμμα της ΠεριφέρειαςΔημοπρατείται.
 10. Υπογειοποίηση 14 σημείων Συλλογής απορριμμάτων:Μελετήθηκε το έργοελήφθησαν οι εγκρίσειςυπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείοκαι εγκρίθηκεΔημοπρατείται.
 11. Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός  στο Γρίμποβο: Τροποποιείται η υπάρχουσα μελέτη και συμπληρώνεται το έργο, ώστε να είναι ολοκληρωμένο προκειμένου να αναβαθμιστεί  το αντλιοστάσιο στο Γρίμποβο και  στη συνέχεια να το υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
 12. Κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου 1 MW και ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων  ΔΕΥΑΝ:Υπεβλήθη πλήρης φάκελος προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης.
 13. Τηλεμετρία στα ορεινά: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτεςυπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης.
 14. Ανάπτυξη  Συστήματος  Χωριστής  Συλλογής  Βιοαποβλήτων: Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ  της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.
 15. Αποχέτευση Δάφνης: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Τρίτσης.
 16. Δρομολόγηση τοπικών  επεκτάσεων δικτύου αποχέτευσης (οδοί Κυρίλου και Μεθοδίου): Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και ανατέθηκε  η κατασκευή του έργου.
 17. Καθαρισμός χωματερών, μηνύσεις σε παραβάτες, υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες  ανακύκλωσης.
 18. Νέοι Κανονισμοί Νεκροταφείων, Πρασίνου, Καθαριότητας με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
 19. Από το Σύνδεσμο Στερεών Αποβλήτων 1ηςΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν χώρα αρκετές δράσεις με σκοπό την αφύπνιση των συνδημοτών μας και ιδίως των νέων σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.     

 

Β. ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

 1. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελετών ποσού  600.000 €  από το πρόγραμμα ΦιλόδημοςΙΙ και προχωρά η δημοπράτησή τους.
 2. Υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Τρίτσηςπρόταση ύψους 500.000 € για τη χρηματοδότηση αρχιτεκτονικών  μελετών  που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου.
 3. Αποκατάσταση σπηλαιώσεων και ανάδειξη  Λιμανιού. Από τη Διεύθυνση  Αναστηλώσεων  του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε  η μελέτη, λήφθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, εντάσσεται σε χρηματοδότηση  και  βαίνει προς δημοπράτηση.
 4. Κατασκευή αλιευτικού αγκυροβολίου στη Βαριά.Έλαβε χώρα  η προέγκριση χωροθέτησηςΟλοκληρώνεται  η επέκταση της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένα, και στη συνέχεια οι  σχετικές αδειοδοτήσεις, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο   με χρήματα της Περιφέρειας, όπως  δηλώθηκε σε σχετικό δελτίο τύπου   από τον κ. Περιφερειάρχη.   Παράλληλα υπεβλήθη  αίτημα εναλλακτικής χρηματοδότησης  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 5. Εξασφάλιση χωροθετημένης μαρίνας και διαδικασία επαναδέσμευσης ιδιοκτησίας που  αποχαρακτηρίστηκε ως χερσαία ζώνη λιμένα.
 6. Ανάπλαση  του παραλιακού μετώπου  της Ναυπάκτου με εξοπλισμό και λοιπά  έργα  συνολικού προϋπολογισμού 1.790.000 € μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.
 7. Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων πέριξ του Λιμανιού  της Ναυπάκτου με νέα  βενετσιάνικου τύπου, όμοια με αυτά της πλατείας Λιμανιού.
 8. Αντικατάσταση μεγάλου τμήματος  από το ξύλινο ντεκ στο Γρίμποβο.
 9. Αποκατάσταση κρηπιδωμάτων Αντιρρίου, το οποίο  εκτελείται.
 10. Στέγαση του Λιμενικού Ταμείου στο ισόγειο του κτηρίου «Ναυπακτία»,  ώστε   να μπορεί να επιτελεί το έργο του, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με  το χώρο ευθύνης του.  Ταυτόχρονα, το κτήριο παραμένει πλέον μόνιμα ανοικτό και επισκέψιμο εξυπηρετώντας τουρίστες και επισκέπτες της Ναυπακτίας.

 

Γ. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ

 1. Εξασφαλίστηκε επιπλέον ποσό 11,9εκ € για την ένταξη του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, του τοπικού προγράμματος LEADER. Τα 4,7εκ € αφορούσαν τις δημόσιες επενδύσεις και τα 7,2εκ€ τις ιδιωτικές επενδύσεις. Συνολικά, εντάσσονται 92 επενδυτικά σχέδια, δημόσια ή ιδιωτικά, συνολικού προϋπολογισμού 23,5εκ €.
 2. Προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ναυπακτίας, Δωρίδας, Θέρμου, Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου για την ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος, με σκοπό την αναβάθμισή του και τη βελτίωση της ελκυστικότητάς του.
 3. Εκπονήθηκε η προμελέτη για το τούνελ Ναυπάκτου, με σκοπό κατ’ αρχήν την διεκδίκηση των πόρων για την εκπόνηση των οριστικών μελετών του έργου.
 4. Εκπονείται business plan για την περιοχή της Βαράσοβας, στην οποία επενδύουμε αναπτυξιακά, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μικροπεριοχής και να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

 

Δ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 1. Ανάδειξη της διαδρομής  προς Κάστρο – φωτισμός: Εκπονήθηκε σχετική  μελέτη, ελήφθησαν οι αδειοδοτήσειςεντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΠΔΕ  της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας και δημοπρατείται.
 2. Σύνδεση δρόμου προς κάστρο με περιφερειακό δρόμο: Ολοκληρώνεται η μελέτη και προχωρά η λήψη εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.
 3. Αποκατάσταση σπηλαιώσεων και ανάδειξη  Λιμανιού: Από τη Διεύθυνση  Αναστηλώσεων  του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και την κ.Βικάτου, ολοκληρώθηκε  η μελέτηελήφθησαν όλες οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσειςεντάσσεται σε χρηματοδότηση  και  βαίνει προς δημοπράτηση.
 4. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος  και το Δασαρχείο  Ναυπάκτου έλαβε χώρα από το δήμο κοπή δένδρων περιμετρικά των τειχών του Κάστρου.
 5. Με παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Κάστρο είναι επισκέψιμο κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς  μήνες από τις 8:00 πμ  έως 8:00 μμ.  Υπολογίζεται  ότι   κατά τη διάρκεια  του διευρυμένου  ωραρίου επισκέφθηκαν  το κάστρο  περί τις 12.500  επισκεπτών.
 6. Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων πέριξ του Λιμανιού της Ναυπάκτου με νέα  βενετσιάνικου τύπου, όμοια με αυτά της πλατείας  Λιμανιού.
 7. Λόγω του συνεχούς καθαρισμού και  αποψίλωσης  της περιοχής πέριξ του κάστρου  κατά τους θερινούς μήνες από συνεργεία του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ο φωτισμός του κάστρου παραμένει ανοιχτός  και κατά τους μήνες της αντιπυρικής   περιόδου.

 

Ε. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΟΥΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ

 1. Καθαρισμός και σήμανση  μονοπατιών Βαράσοβας: Συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκαν ή δημοπρατούνται και προχωρά η υλοποίηση.
 2. Αναρριχητικό Πεδίο Βαράσοβας:Δεν υπήρχε  καμία μελέτη, δεν υπήρχε  καμία  έγκριση και αδειοδότηση.  Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και για  το λόγο αυτό  είχε λάβει πολύ χαμηλή βαθμολογία. Ωστόσο, η δημοτική αρχή έκανε τη μελέτη, έλαβε όλες τις εγκρίσεις, δημοπράτησε το έργο, υπέγραψε τη σύμβαση και το έργο υλοποιείται.
 3. Με  συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν αντιδράσεων των τοπικών φορέων και του Προέδρου Γαλατά, αλλά και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου,σταμάτησε έγκαιρα η αδειοδότηση και  εγκατάσταση  αιολικού Πάρκου  στο όρος Βαράσοβα,  διαφυλάσσοντας έτσι τη φυσική, ιστορική και  θρησκευτική  φυσιογνωμία του χώρου.
 4. Με πρωτοβουλία και συνεργασία δήμου Ναυπακτίας και Αιτωλικής Αναπτυξιακής εκπονείται business plan για την περιοχή της Βαράσοβας, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μικροπεριοχής και να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

 

ΣΤ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΚΤΗΡΙΩΝ

 1. ΕΠΑΛ: Ολοκληρώθηκαν οι  μελέτεςεκδόθηκε η οικοδομική άδεια, υπεβλήθη  προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδαςκαι δημοπρατείται
 2. Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων  1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου: Μελετήθηκε, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και δημοπρατείται.
 3. Ράμπες ΑμεΑ – WC AμεΑ στα σχολεία:Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙΠροχωρά η υλοποίηση.
 4. Πυροπροστασία Σχολείων: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ.  Προχωρά η υλοποίηση.
 5. Επιχορήγηση μέσω του Φιλόδημος ΙΙποσού 150.000 €  για προσαρμογή  δημοτικών  παιδικών  και βρεφονηπιακών σταθμών  στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Προχωρά η υλοποίηση.
 6. Βελτίωση εξωτερικών  και εσωτερικών χώρων και υποδομών σχολείων.

 

Ζ. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

 1. Ράμπες ΑμεΑ-WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτήΠροχωρά η υλοποίηση.
 2. Συστηματική επισκευή πεζοδρομίων με ράμπες και  οδεύσεις ΑμεΑ
 3. Σύσταση Επιτροπής για ΑμεΑ
 4. Στενή συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»
 5. Σημαντική  δράση ΚΔΑΠ ΜΕΑ  του δήμου
 6. Αξιοποίηση προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους ΑμεΑ

 

Η. ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε  συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

 1. Ήδη εξαγγέλθηκε η κατασκευή  μεγάλου τμήματος  του επαρχιακού δικτύου με άσφαλτο,  έργο το οποίο   οδεύει  προς δημοπράτηση.
 2. Επισκευή μεγάλων τμημάτων του υπάρχοντος επαρχιακού δικτύου:  Στόχος οι απομονωμένες περιοχές  και ιδίως  στους  δρόμους που συνδέουν με κεντρικά επαρχιακά δίκτυα, ή συνδέουν νομούς και περιφέρειες (Γραμμένη Οξιά-Λαμία, ή Αράχωβα-Καρπενήσι κλπ).
 3. Ο ορθός και αποτελεσματικός καθαρισμός ρεμμάτων και χειμάρων  και ιδίως σε περιοχές που ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
 4. Στην περιφέρεια ο Δήμος δρομολογεί και εκτελεί πολύ μεγάλο αριθμό έργων: Ανάπλαση χώρου  Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δάφνης, Ανάπλαση πλατείας οικισμού ΤΚ Γαλάτα, Πολυχώρος Μανιταριού στην ΤΚ Κεντρική, Ανάπλαση Πλατείας ΤΚ Πλατάνου και ΤΚ Αγίου Δημητρίου, Τουριστική προβολή ΤΚ Ανθοφύτου, Μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές Αποδοτίας, Βαράσοβας κλπ, Αναρριχητικό πεδίο Βαράσοβας, Εκπόνηση business plan στην περιοχή του όρους Βαράσοβα, Κατασκευή  στίβου στο Αντίρριο, Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο, Κατασκευή κλειστού  προπονητηρίου στο Αντίρριο, Γήπεδο στην Άνω Χώρα και στο Γαλατά, Βιολογικός στην Άνω Χώρα, Υδρευση στην ΤΚ Λυγιά,  αποχέτευση στην ΤΚ Μαμουλάδας, Βιολογικός στο Αντίρριο, Τηλεμετρία στα ορεινά, Αποχέτευση Δάφνης, Παιδικές χαρές σε  τοπικές κοινότητες, Αγορά γκρέιντερ , απορριματοφόρων  κλπ για την εξυπηρέτηση της περιφέρειας, Wi fi   σε όλη  την περιφέρεια (ήδη  υπάρχει σε ποσοστό 90 %  στις ορεινές ενότητες), Συνεχείς καθαρισμοί  οδικού δικτύου, υλοποίηση τεχνικού προγράμματος κλπ

 

Θ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ)

 1. Στον Δήμο Ναυπακτίας παρέχονται υψηλού επιπέδου παιδαγωγικά προγράμματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 2. Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους  τομείς  παρέμβασης του δήμου μας. Στελεχώνεται από Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και υπάλληλο Διοικητικού.   Λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής ΥγείαςΚΑΠΗ στη Ναύπακτο και το Γαλατά και Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά.
 3. Λειτουργούν Γραμμή Ψυχολογικής ΥποστήριξηςΠρόγραμμα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης  Ενηλίκων.
 4. Υλοποιούνται δράσεις διανομής σχολικών ειδών, παροχής υλικοτεχνικής υποδομής, καταγραφής του ενεργού μαθητικού πληθυσμού Ρομά, ενημέρωσης  και υποστήριξης  Ρομά, συμβουλευτική γονέων Ρομά κλπ.
 5. Αντιμετώπιση της πανδημίας: Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Τακτική και συστηματική ενημέρωση των δημοτών   μέσω  διαδικτύου  και τοπικών μέσων διανομή έντυπου υλικού και ειδών απολύμανσης σε Ρομά και ενημέρωσή τους για τα μέτρα προφύλαξης, διανομή τροφίμων σε ευαίσθητες  κοινωνικά ομάδες, παροχή υποστήριξης για κατ΄ οίκον εμβολιασμούς ευαίσθητων  ομάδων.
 6. Υψηλού επιπέδου παροχή βοήθειας και στήριξης στα παιδιά από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου, ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας με τη δημιουργία πρωτότυπου παιδαγωγικού υλικού  από τους εκπαιδευτές, διαδικτυακού καναλιού,  πρωτότυπων  διαγωνισμών εκπαιδευτικών δράσεων, παιχνιδιών, θεατρικών δράσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  συνεργασίας με την ΑΛΚΥΟΝΗ, συνεργασίας με ψυχίατρο  κλπ.
 7. Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ναυπακτίας εξυπηρετεί σε εβδομαδιαία και 15ημερη βάση 480 άτομα. Πολύ σημαντική υπήρξε η συγκεκριμένη δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών απομόνωσης  που αυτή επέβαλε.
 8. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ιδίως κατά την  περίοδο  της πανδημίας, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο αφού τροφοδοτεί και στηρίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό οικονομικά ευάλωτων δημοτών.
 9. Αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων (οκτάμηνα, προγράμματα  για μακροχρόνια ανέργους ΑμεΑ και για 1 συν 1 χρόνια για μακροχρόνια ανέργους).

 

Ι. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΒΟΛΗ

 1. Σε αυτή την κατηγορία παρεμβάσεων εντάσσονται όλα τα δρομολογημένα και υπό υλοποίηση έργα ήτοι: Tο αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας και η εκπόνηση  bussines plan για την  περιοχή της ΒαράσοβαςTα μονοπάτια και οι πεζοπορικές διαδρομέςTο ψηφιακό κέντρο Εμβαπτισμένης Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της ΝαυπάκτουΗ ανάδειξη και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με μελέτες και το Πρόγραμμα INTERREGΗ αποκατάσταση και ανάδειξη του Λιμανιού της ΝαυπάκτουΗ κατασκευή  του αλιευτικού και τουριστικού αγκυροβολίου στη ΒαριάΗ συνεργασία των δήμων μέσω της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ.
 2. Επανασύσταση Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας, λειτουργία φιλαρμονικής μουσικής, συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία  Ναυπάκτου.
 3. Ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκδηλώσεων και ιδίως των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, η οποία απέκτησε εθνική και διεθνή προβολή, μέσω: Του documentary του καναλιού της Cosmote TV, Cosmote History, Της Έκθεσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571», Της  Έκθεσης του διεθνούς φήμης  φωτογράφου Joe Manuel NAVIA “Miguel de Cervante. O el deseo de viviro”, Της παρουσίας για δεύτερη φορά της Προέδρου  της Δημοκρατίας και  των πρεσβευτών  των ευρωπαϊκών χωρών Ισπανίας, Κύπρου, Αυστρίας και Μάλτας, Της παρουσίας νυν και πρώην υπουργών και Αξιωματούχων της Ευρώπης, Της συνεργασίας με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την ένταξη της Ναυπάκτου στο Δίκτυο πόλεων Cervantes, Του δημοσίου λόγου προσωπικοτήτων, όπως του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, της κ.Μαρίας Ευθυμίου, του κ.Μαργαρίτη Σχοινά, της κ.Σίας Αναγνωστοπούλου κ.ά.
 4. Διοργάνωση και καθιέρωση νέων ποιοτικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και ιδίως σημαντικών αθλητικών γεγονότων και εκδηλώσεων με σκοπό την   ανάδειξης  της τοπικής  μας ιστορίας (Γεώργιος Ανεμογιάννης, Απελευθέρωση της  Ναυπάκτου κλπ)
 5. Προβολή της Ναυπακτίας μέσω της επιτυχημένης καμπάνιας με τη συμμετοχή γνωστών  προσωπικοτήτων, της συχνής παρουσίας και των συνεντεύξεων στα ΜΜΕ και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο ραδιόφωνο,  στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ
 6. Αξιοποίηση χώρων, όπως του κάστρου του Αντιρρίου, το οποίο ο Δήμος φροντίζει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων  προκειμένου να διατηρείται καθαρός και αποψιλωμένος, του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας, στο οποίο έγινε από το Δήμο μελέτη και εγκατάσταση   συστημάτων πυροπροστασίας, ώστε  να  είναι δυνατή η χρήση του για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 7. Διοργάνωση  σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή αλλά και τη συμμετοχή νέων όπως του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Kitesurf, του πανευρωπαϊκού UEFA CHAMPIONSHIP ΑΝΔΡΩΝ U19,  των Ποδηλατικών Αγώνων, των Αγώνων Δρόμου, των Αγώνων Τοξοβολίας, των τουρνουά Beach Volley, του  τουρνουά Water Polo στο λιμάνι, της ποδηλασίας για μικρά παιδιά.

 

Κ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 1. Ρολόγια: Ολοκληρώνεται  η εγκατάσταση και λειτουργία  τους με σκοπό την ορθή παρακολούθηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων του Δήμου.
 2. Ψηφιακή Πύλη-Ιστοσελίδα:Έχει δημιουργηθεί σε αντικατάσταση της παλαιάς απαρχαιωμένης ιστοσελίδας νέα  σύγχρονη, διαδραστική και με όλα τα σύγχρονα πιστοποιητικά ασφάλειας ιστοσελίδα για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Ναυπακτίας και η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια.
 3. EservicesΔήμου Ναυπακτίας: Τέθηκε  σε λειτουργία νέα  ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι δημότες έχουν στη διάθεση τους ηλεκτρονικά 10 δημοφιλή πιστοποιητικά. Ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, που οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι κρίσιμες, εξασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο των δημοτών όσο και των εργαζομένων του Δήμου και ταυτόχρονα, απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι συναλλαγές των δημοτών με τις υπηρεσίες, καθώς θα εξυπηρετούνται απομακρυσμένα και ταχύτερα.
 4. WiFi:Ο Δήμος επεκτείνει διαρκώς μέχρι την πλήρη κάλυψη όλων των ενοτήτων του δήμου την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω δικτύου Wi-Fi, σε πολυσύχναστους χώρους (πλατείες) των τοπικών κοινοτήτων όπου συναθροίζονται είτε κάτοικοι, είτε διερχόμενοι, είτε επισκέπτες της περιοχής. Ήδη  έχει  καλυφθεί  ποσοστό άνω του 90% των ορεινών  ενοτήτων.
 5. Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων OΤΑ Plus:Πρόκειται για ένα Σύστημα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους Δημότες, να μπορούν να αιτούνται και να λαμβάνουν, ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα πιστοποιητικά, αιτήσεις, δικαιολογητικά κλπ. Το σύστημα δίνει την δυνατότητα στον Δημότη να συμπληρώσει την αίτηση για το πιστοποιητικό που τον ενδιαφέρει από τον υπολογιστή του ή το κινητό του τηλέφωνο και να την υποβάλει μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από το σπίτι του, ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου. Είναι κατανοητό και εύκολο στην χρήση ακόμα και από Δημότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ η αυθεντικοποίηση του Δημότη και είσοδος στο Σύστημα, γίνεται μέσω διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου ο Δημότης αρκεί να εισάγει τους Κωδικούς Εισόδου, που χρησιμοποιεί στο Taxisnet και έτσι δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση του στον Δήμο για την ταυτοποίηση. Το Σύστημα, συνδέεται αυτόματα με το Πρωτόκολλο του Δήμου και εισάγει σε πραγματικό χρόνο (real time), χωρίς την παρέμβαση κάποιου εξουσιοδοτημένου χρήστη, νέες εγγραφές στο Πρωτόκολλο, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα στοιχεία εγγραφής. Το Σύστημα μπορεί να διαλειτουργήσει με την Ηλεκτρονική Πύλη του Δήμου και σε συνεργασία και με το «Σύστημα Διαχείριση Αιτημάτων Καθημερινότητας Πολιτών» αλλά και τον «Οδηγό Πόλης του Δήμου», να παράξουν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τον Δημότη, υπό την σκέπη της Ηλεκτρονικής Πύλης του Δήμου. Το σύστημα ήδη βρίσκεται σε φάση δοκίμων και άμεσα θα περάσει σε παραγωγική λειτουργία.
 6. Smart cities:Προμήθεια πλατφόρμας για την οικονομική ανάπτυξη και την προβολή της επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου –  Υποβλήθηκε στο Τρίτσης.
 7. Σύστημα GPS:Στο Δήμο μας μέσα στο τρέχον έτος εφαρμόστηκε η τηλεματική διαχείριση σε οχήματα του στόλου του Δήμου Ναυπακτίας με σκοπό την βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών, την καλύτερη αξιοποίηση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Δήμου, και τη μείωση του κόστους των καυσίμων των οχημάτων και συνολικά του κόστους λειτουργίας τους (κόστος συντήρησης, βλάβες-ατυχήματα, υπερωρίες). Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν σε 50 οχήματα τηλεματικές συσκευές που είναι εφοδιασμένες με κεραίες GPS για το συνεχή υπολογισμό της θέσης του οχήματος, χρησιμοποιούν την υπηρεσία GPRS για τη συνεχή αποστολή των δεδομένων και απεικονίζονται οι καθημερινές μετακινήσεις και εργασίες των οχημάτων σε ψηφιακούς χάρτες.

Τα οφέλη που ο Δήμος έχει από την υλοποίηση της υπηρεσίας του συστήματος συνοψίζονται στα εξής:

 • Βελτίωση της απόδοσης των οχημάτων του Δήμου μέσω της παρακολούθησης των καθημερινών δρομολογίων των οχημάτων και βελτιστοποίησή τους.
 • Εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψουν από τα λιγότερα χιλιόμετρα του συνόλου των οχημάτων.
 • Μείωση κόστους συντήρησης οχημάτων, των βλαβών και των ατυχημάτων μέσω του ελέγχου της ταχύτητας και της οδηγικής συμπεριφοράς των εργαζομένων, και της οργάνωσης των εργασιών συντήρησης.
 • Περιβαλλοντικά οφέλη, μέσω της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων τα οποία προκαλεί η κίνηση των οχημάτων και της επιβάρυνσης που προκαλούν στην κυκλοφορία.
 1. Ανανέωση του στόλου  των οχημάτων: Προμήθεια 4 νέων απορριματοφόρων, ενός πλυντηρίου, ενός γκρέιντερ,  4 οχημάτων, με σκοπό  την  εξοικονόμηση πόρων,  την μείωση της ρύπανσης  και  κυρίως την ασφάλεια  των εργαζομένων.
 2. Καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας του δήμουκαι επίλυση χρόνιων προβλημάτων της,   ώστε ο δήμος να γνωρίζει τα ακριβή περιουσιακά του  στοιχεία.
 3. Προσωρινή  στέγαση των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του δήμου σε ιδιόκτητο χώρο(πρώην δημαρχείο Αντιρρίου) με σκοπό την αξιοποίηση υπάρχουσας περιουσίας και την εξοικονόμηση  πόρων.
 4. Δρομολόγηση της κατασκευής νέου σύγχρονου Διοικητηρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου στο Σκα  Ναυπάκτου για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του, με  πρόσβαση μέσω περιφερειακού και ΚΤΕΛ, ενεργειακά  αυτόνομου, με χώρους στάθμευσης και  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε  ο  δημότης να εξυπηρετείται   αποτελεσματικά και οι υπηρεσίες να  αλληλεπιδρούν. Εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες και αναμένεται σύντομα  η έγκριση της χρηματοδότησης  του έργου από το πρόγραμμα Τρίτσης.
 5. Δρομολόγηση  μετατροπής  των νέων σφαγείων  σε χώρους αποθήκης  του δήμου.
 6. Σύσταση  Επιτροπής Παρακολούθησης ζημιών και επισκευών των οχημάτων και μηχανημάτωντου δήμου για τον περιορισμό των δαπανών.
 7. Οι αναθέσεις εργασιών, προμηθειών κλπ γίνονται με κύρια κριτήρια την εκ περιτροπής επιλογή ντόπιων επιχειρηματιών στην όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα  για το δήμο τιμή.  Για παράδειγμα, στις μισθώσεις μηχανημάτων ανατίθενται οι σχετικές εργασίες σε διαφορετικό   επιχειρηματία ανά δημοτική ενότητα με σκοπό όλοι οι ντόπιοι επιχειρηματίες να συμμετέχουν  χωρίς αποκλεισμό. Η τιμή  της ανάθεσης   μειώθηκε από το ποσό των 120 €/ώρα που ήταν κατά την προηγούμενη θητεία, στο ποσό των 50- 60 ευρώ/ώρα.
 8. Διαπραγμάτευση  και επίτευξη συμφωνίας για πρώτη φορά με τις εταιρείες αιολικών πάρκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας με σκοπό την μεγαλύτερη  δυνατή ωφέλεια  για το Δήμοκαι τις τοπικές κοινότητες και με διαφανείς διαδικασίες μέσω Δημοτικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
 9. Για πρώτη φορά ο Δήμος δηλώνει με  απόφαση ΔΣ ότι πρέπει να τεθούν όρια στην αλόγιστη  και χωρίς όρια και κανόνες  εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας.
 10. Για πρώτη φορά το τμήμα προμηθειών του Δήμου οργάνωσε και εξασφάλισε την διανομή φρέσκου γάλακτος στους εργαζομένους  αντί του κονσερβοποιημένου.

 

Λ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΩΡΙΜΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΣΗΣ

Συνολικός προϋπολογισμός έργων 17.187.031,80 ευρώ: Πρόκειται για την πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας σε ένα μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς οι συγκεκριμένες μελέτες μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

 1. Τηλεμετρία στα ορεινά: Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού-Συστημάτων αποδοτικής χρήσης νερού Ορεινής Ναυπακτίας και μείωσης των διαρροών των ΔΕ Ναυπάκτου-Χάλκειας-Αντιρρίου», συνολικού προϋπολογισμού 7.082.990,00 ευρώ.
 2. Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Δάφνης-Σύνδεση με υφιστάμενο Α/Σ λυμάτων Μόρνου, συνολικού προϋπολογισμού 1.199.111,29 ευρώ. 
 3. Ενεργειακή Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 2.803.600,00 ευρώ: Αναλυτικότερα, κατατίθεται πρόταση για την προμήθεια και την εγκατάσταση εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων ΔΕΥΑ Ναυπακτίας καθώς και προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 999,9 KW για βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας με χρήση (ΑΠΕ) της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
 4. Επαναχρήση και Επέκταση ημιτελούς κτηρίου Κολυμβητηρίου για την πλήρη στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας (νέο Διοικητήριο), συνολικού προϋπολογισμού 4.790.262,87 ευρώ.
 5. Smart cities: Προμήθεια Πλατφόρμας για την οικονομική ανάπτυξη και την προβολή της επιχειρηματικής – τουριστικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ναυπακτίας, συνολικού προϋπολογισμού 372.000,00 ευρώ.
 6. Σύνταξη Αρχιτεκτονικής μελέτης μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 497.391,60 ευρώ.
 7. Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Ναυπακτίας, προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ: Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια οχημάτων ηλεκτροκίνησης και σταθμών φόρτισης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου Ναυπακτίας.
 8. Πρόταση και για τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου  στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» με τίτλο «Ψηφιακή Περιήγηση σε 2,5 αιώνες ιστορίας της Ναυπάκτου: Από τη Ναυμαχία του Lepanto έως την Ελληνική Επανάσταση», προϋπολογισμού 241.676,00 ευρώ.  Το έργο προβάλλει μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών την ιστορία της Ναυπάκτου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εποχή από το 1803 και μετά, οπότε η Ναυπακτία γίνεται θέατρο σημαντικών μαχών, τόσο μεταξύ του Αλή Πασά και των Κλεφτών, όσο και μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και Οθωμανών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ.Γκίζας σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε την τιμή να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας.  Παρά το γεγονός ότι, ελάχιστους μόλις μήνες αργότερα η πανδημία άλλαξε σαρωτικά την καθημερινότητα όλων μας και μας έθεσε νέα δεδομένα, καταφέραμε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, αλλά και μέρα με τη μέρα να βελτιωνόμαστε συνεχώς.  

Τα  δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας με πολλή  δουλειά και μεθοδικότητα: υλοποιούμε  με σεβασμό  τα έργα που παραλάβαμε από την προηγούμενη  δημοτική αρχή και δρομολογήσαμε  πολλά σημαντικά νέα έργα και δράσεις.  Τα  δύο επόμενα έτη της θητείας μας: ξεκινά η  εκτέλεση σημαντικού αριθμού νέων έργων  που δρομολογήσαμε, αλλά επίσης μελετώνται και δρομολογούνται νέα έργα, προκειμένου να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για την αποτελεσματική απορρόφηση των νέων χρηματοδοτήσεων που ακολουθούν (νέο ΕΣΠΑ, Leader,  Πράσινο Ταμείο κλπ).

Στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος υπάρχει απόλυτη  διαφάνεια, προς όφελος του Δήμου, της ναυπακτιακής κοινωνίας και της  τοπικής αγοράς. Συνεργαζόμαστε με όσο το δυνατόν περισσότερους  ντόπιους επιχειρηματίες, χωρίς  πρόθεση αποκλεισμού κανενός. 

Υπάρχει σαφής στροφή προς την εξωστρέφεια  και τη συστηματική προβολή. Η Ναυπακτία γίνεται προοδευτικά επίκεντρο  τόσο ως προορισμός, όσο και  ως  τόπος  σημαντικών έργων  και δράσεων.

Δίνουμε έμφαση στη διοργάνωση γνήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων  και εκδηλώσεων με ιστορικό   και ευρύτερα πολιτιστικό περιεχόμενο, αξιοποιώντας και κεφαλαιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.   

Υπάρχει  συνεχής  συνεργασία και επικοινωνία  με τους   Προέδρους  των τοπικών κοινοτήτων  και τους φορείς  των τοπικών κοινωνιών. Οι πρόεδροι και οι  τοπικές συνελεύσεις έχουν τον πρώτο λόγο στα ζητήματα της τοπικής κοινότητας.

Βασικός μας στόχος: Όλοι οι δημότες και  όλα τα δημοτικά διαμερίσματα  από το Γαλατά μέχρι τη Γραμμένη Οξυά να αισθάνονται ισότιμα κομμάτια ενός δήμου.  Επιδιώκουμε την  καθημερινή αναβάθμιση  της ποιότητας  ζωής  των κατοίκων και συνδημοτών μας, ιδίως των νέων.

Τα έργα περιβάλλοντος, οι αποχετεύσεις, η ύδρευση, οι αναπλάσεις, οι βελτίωση των σχολικών κτηρίων, οι απαλλοτριώσεις χώρων, οι χωροταξικές επεμβάσεις, η διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών,  η  συστηματική    φροντίδα  για την πρόνοια των ευαίσθητων ομάδων κλπ   διαρκώς  βελτιώνουν και μάλιστα σημαντικά   τη ζωή  κάθε  συνδημότη μας, δίνουν ταυτότητα και καθιστούν τη Ναυπακτία  ΤΟΠΟ ΝΑ ΖΕΙΣ.

Επιθυμούμε να μετατραπεί  σύντομα  ο τόπος μας σε  σταθερό προορισμό,  όχι για έναν αλλά για πολλούς λόγους και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες αλλά 12 μήνες το χρόνο.  Τα έργα και οι δράσεις στο Κάστρο και στην Καστροπολιτεία, στο παραθαλάσσιο μέτωπο, στην περιφέρεια, η συστηματική προβολή, η αξιοποίηση  και ανάδειξη των μοναδικών ιστορικών  γεγονότων  και μνημείων κλπ   καθιστούν  συνεχώς  τη Ναυπακτία ΤΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ.

Εργαζόμαστε καθημερινά και ακατάπαυστα, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας,  ΔΕΥΑΝ,  Διοίκηση,  ΚΕΔΝ,  Υπηρεσίες και διευθύνσεις του δήμου, ειδικοί συνεργάτες, από το πρωί  έως το βράδυ, και τα σαββατοκύριακα, σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μοναδική. Με διαφωνίες αλλά γνήσιο πνεύμα συνεργασίας.

Εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέχρι σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία, Φιλόδημος, LEADER,  ΤΡΙΤΣΗΣ, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ  κλπ

Ευχαριστώ  όλους τους συνεργάτες μου,  τους  αρχηγούς των πολιτικών παρατάξεων που  απαρτίζουν  την παρούσα δημοτική αρχή, Ντίνο Τσουκαλά και Γιάννη  Νταουσάνη αλλά και τον Γιάννη Μπουλέ που μέχρι πρόσφατα συμμετείχε και αυτός, τους αντιδημάρχους Θωμά Κοτρωνιά, Σωκράτη Παπαβασιλείου, Γιάννη Παπαϊωαννίδη,  Ζαχαρία Χοχτούλα, Σπύρο Τραχύλη, Θανάση Κούκουνα, Μουχτούρη και Μπάμπη Καραδήμα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Σιμάκη, τα μέλη των  επιτροπών, τους προέδρους των νομικών προσώπων Σπύρο Τσέλιο, Ντίνο Ζορμπά, Γιώργο Κοτρώνη και Μαρία Ζιαμπάρα, που μέχρι πρόσφατα ήταν  επικεφαλής της ΚΕΔΝ,  καθώς και τα μέλη των ΔΣ των  νομικών  προσώπων, τους διευθυντές  των υπηρεσιών του δήμου αρχικά  τον Γιώργο Κέστο, στη συνέχεια  τον Βασίλη Μαθιουδάκη  και τώρα την Λαμπρινή Σερεμέτη, τον Νικήτα Πολύδωρο,τον Δημήτρη Παπακωστόπουλο, τον Θανάση Μηνόπουλο και τον Ηλία Παπαγεωργίου μέχρι πρόσφατα και στη συνέχεια την Βούλα Κούκουνα, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους ειδικούς συνεργάτες Γιάννη ΧειμαριόΚωνσταντίνα ΣωτηροπούλουΚωνσταντίνο ΠετράκοΑντιγόνη Κέστου και Έμυ Παπαδούλα αλλά και όλους αυτούς που αθέατα και αθόρυβα (αρχιτέκτονες, μηχανικούς)  συμβάλλουν στην  δρομολόγηση όλων των παραπάνω έργων».

Σε αντιδιαστολή με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας στο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άνοιξαν «πυρ» εναντίον της. Της καταλόγισαν ανυπαρξία νέων έργων, αλλά και λάθος χειρισμούς που θέτουν σε κίνδυνο συνεχιζόμενα. Διαβάστε τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. 

Ο απολογισμός του Τ. Λουκόπουλου

Ο Τάκης Λουκόπουλος, στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, επέλεξε να αναφερθεί στα όσα επί της θητείας του έγιναν στο δήμο Ναυπακτίας, τονίζοντας με νόημα πως η σημερινή δημοτική αρχή επί της ουσίας στον απολογισμό της μίλησε γι’ αυτά που παρέλαβε. Αρχικά εστίασε στην ποιότητα ζωής των πολιτών, με τη δρομολόγηση των πεζοδρομίων στην περιοχή του Σκα, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς που ακολούθησαν, αφού τα χρήματα που υπήρχαν για τη συνέχεια του έργου… έγινα απορριμματοφόρα. Μίλησε για τα 8 παρκινγκ, και τις 4 αναπλάσεις που δρομολογήθηκαν, που θα δημιουργούσαν στην ουσία μία άλλη πόλη.

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά σε έργα που επί ημερών του σχεδιάστηκαν και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης, μιλώντας για την αναβάθμιση του βιολογικού, την ύδρευση των δυτικών περιοχών, την επίλυση του προβλήματος με τις γεωτρήσεις στη Βαρναράχη, τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, το ΞΕΝΙΑ, τα πολλά μονοπάτια, τη συνεργασία με την αρχαιολογία που στόχο έχει την δημιοργία της αίσθησης σε όποιον βρίσκεται στην πόλη ότι είναι μέσα σε μία καστρούπολη, την απαλλαγή από τον αμίαντο και παντοροϊκό σύστημα. Συνεχίζοντας μίλησε για την ασφαλτόστρωση του χώρου των παζαριών και την αλλαγή του τρόπου διοργάνωσής τους, για τα έργα στο άλσος του Γριμπόβου και τον πεζοδιάδρομο που συνδέει την παραλία με το λιμάνι, την πίστα mbx, την πλωτή εξέδρα, το φωτισμό του λιμανιού, το seatrac, το Λιμενικό Ταμείο που πλέον έχει αρμοδιότητες και σε Κρυονέρι -Κάτω Βασιλική, την αποσύνδεση του αγωγού Ρέκκα, τους βιολογικούς Αντιρρίου και Άνω Χώρας, τις δράσεις ανακύκλωσης και τη συνέχεια του ΓΠΣ.

Φυσικά έκανε αναφορά με αιχμές και στο τουριστικό καταφύγιο, το οποίο όπως είπε «κανείς δεν ξέρει τι το κάνατε», ενώ ακολούθως πέρασε στα όσα άλλαξαν στη δόμηση της Παλαιοπαναγιάς, όπου πλέον τα ακίνητα απέκτησαν και πάλι αξία, όπως το ίδιο έγινε και με τους καλύτερους συντελεστές δόμησης για την περίπτωση του οικιστικού. Νεολαία, παιδεία και αθλητισμός, ήταν η επόμενη ενότητα, όπου είπε ότι προχώρησε το ειδικό σχολείο που τώρα είναι στο τέλος του, εκπονήθηκαν μελέτες για το ΕΠΑΛ και αγοράστηκε οικόπεδο για το 3ο δημοτικό, με τις γνωστές όμως εξελίξεις. «Η επόμενη δημοτική αρχή θα το φτιάξει το σχολείο», σημείωσε, προτείνοντας ο δήμος στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί να φτιάξει γήπεδα 5×5. Συνεχίζοντας ο πρώην δήμαρχος μίλησε για τις παιδικές χαρές και τα γήπεδα σε διάφορα σημεία του δήμου, τα ΚΔΑΠ που έδωσαν θέσεις εργασίας και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε οικογένειες της πόλης και το έργο της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας στο ΞΕΝΙΑ.

Ο Τ. Λουκόπουλος μίλησε στη συνέχεια  για τις δημοτικές ενότητες γύρω από τη Ναύπακτο, για να περάσει ακολούθως στα όσα λέει κατά καιρούς η νυν διοίκηση του δήμου για τα προβλήματα που βρήκε σε διάφορα έργα. «Και εμείς παραλάβαμε έργα με προβλήματα αλλά δεν μιλήσαμε παρά τα λύσαμε και προχωρήσαμε», σημείωσε, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες να ακυρωθούν σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, με κορυφαία όλων το έργο της ανάπλασης στη Ναύπακτο. Κλείνοντας άφησε αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνεται η ΣΑΤΑ ώστε να δημοπρατηθεί όλη μαζί, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί ούτε ένα έργο από αυτή, με συνέπεια να χάνονται οι εκπτώσεις από τα έργα άρα και χρήματα για το δήμο.

Γ. Μπουλές: «Απουσιάζει το όραμα»

Χωρίς να μπει αναλυτικά στην παράθεση έργων, ο Γιάννης Μπουλές έδωσε μία πιο πολιτική διάσταση στον απολογισμό, ξεκινώντας με το κεφάλαιο των συνεργασιών, όπου ο ίδιος είπε ότι έχει αρνητική εμπειρία αφού καταρχάς ποτέ δεν έγινε συνεδρίαση των επικεφαλής που αποτελούσαν τη συνδιοίκηση. Μάλιστα είπε ότι ο δήμαρχος επιλέγει να μιλά με εκείνους που πείθει, ή δεν έχουν άποψη, και όχι με εκείνους που μπορούν να προσθέσουν σε αυτά που θέτει ως ζητήματα. Είπε ότι το μείζον δεν είναι η εργατικότητα, την οποία επικαλέστηκε ο Β. Γκίζας, αλλά η αποτελεσματικότητα, και εκεί σύμφωνα με τη δική του προσέγγιση ο δήμος δεν παίρνει καλό βαθμό. Υποστήριξε ότι ο απολογισμός του δημάρχου ήταν επί της ουσίας αναφορά στα έργα που παρέλαβε, τονίζοντας όμως πως το κύριο που πρέπει να έχει η συγκεκριμένη συνεδρίαση, δηλαδή το όραμα, απουσίαζε παντελώς.

«Ευτυχώς που εμείς είχαμε και όραμα και πρόγραμμα και το αποτυπώσαμε στους τομείς που αναλάβαμε. Στο Λιμενικό Ταμείο, στην κοινωφελή επιχείρηση και στην Αιτωλική», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για απουσία νέων έργων στις ημέρες της παρούσας θητείας, φέρνοντας σε αντιδιαστολή τα όσα έγιναν επί δικών του ημερών, που σε 3,5 χρόνια έγιναν τα ¾ της ανάπλασης στα ανατολικά και το νέο κτίριο της Αλκυόνης. «Πόσα χρήματα ήρθαν για την πανδημία και που πήγαν;», ρώτησε, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και για το που βρίσκεται η μελέτη για την Ευηνολίμνη, η οποία εδώ και 7 χρόνια είναι στάσιμη. «Για τον ορεινό όγκο δεν είπατε τίποτα νέο» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι ενώ η ορεινή Ναυπακτία έχει γίνει πλέον τουριστικός προορισμός, ο δήμος δεν έχει δώσει καμία σημασία στον τόπο αυτό.

Σχολίασε και αυτός το ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα από τα χρήματα της ΣΑΤΑ δεν έχει εκτελεστεί, για να δοθεί η εντύπωση όταν θα γίνει αυτό συγκεντρωτικά πως γίνονται έργα, δείχνοντας ως κίνητρο στην τακτική την «εκλογική σκοπιμότητα». «Τα ατάκτως ειρημένα έργα σημαίνει πως δεν πάμε καλά», συνέχισε, επιμένοντας πως αυτό που λείπει είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Είπε επίσης ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής δεν έγινε απολύτως τίποτα, ενώ το επέβαλαν οι συνθήκες της πανδημίας, για να ασκήσει κριτική και για το ότι ο δήμος δεν φροντίζει να καθαρίσει την περιουσία του, με κίνδυνο αυτή να γίνει δασική. Σκληρή κριτική έκανε και για τη λειτουργία των υπηρεσιών, για τις οποίες είπε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις που δεν πηγαίνουν καν στη δουλειά τους, συνθήκη που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου, αφού αν δεν αξιοποιείται σωστά το ανθρώπινο δυναμικό, τότε τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει.

Μίλησε για αδιαφάνεια στα αντισταθμιστικά από τις ΑΠΕ, αφού κανείς έως σήμερα δεν έχει δει τις συμβάσεις με τις εταιρείες, ενώ για τις προμήθειες και τις μισθώσεις είπε ότι όζουν. «ΗΔΕΥΑΝ είναι σε κατάσταση ύπνωσης, δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτή καθώς τα βάζετε όλα κάτω από το τραπέζι, αλλά θα εκραγούν, παρατήρησε καταλήγοντας, κάνοντας λόγο για το μεγάλο ασθενή του δήμου, που  είναι κρυμμένος και όχι σε θεραπεία.

Α. Κοτσανάς: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

«Ποιες είναι οι δυνάμεις που δεν άφησαν το Γ. Μπουλέ να εκφραστεί αυτά τα δύο χρόνια;», ρώτησε ο Ανδρέας Κοτσανάς, στην αρχή της δικής του τοποθέτησης, υποστηρίζοντας πως στα 25 χρόνια που έχει δημοτικός σύμβουλος, πρώτη φορά συμμετέχει σε μία τέτοια διαδικασία παρωδία. Μάλιστα είπε πως ακούγοντας το δήμαρχο να μιλά για μία κοσμογονία έργων, θυμήθηκε το παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», όπου όμως ο Βασιλιάς ήταν γυμνός. «Ο μέσος Ναυπάκτιος μιλά για τη χειρότερη δημοτική αρχή», συνέχισε, σημειώνοντας πως διακατέχεται από έπαρση και αλαζονεία, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με ανθρώπους που έχουν μόλις δύο χρόνια παρουσίας στα κοινά της περιοχής.

«Δεν είναι απολογισμός πεπραγμένων, αλλά απολογία απραξίας», είπε, τονίζοντας πως και οι πρόεδροι με τη μη παρουσία τους στην αίθουσα δείχνουν ότι έχουν γυρίσει την πλάτη στο δήμο, τον οποίο κατηγόρησε μάλιστα για καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Χρέωσε στη δημοτική αρχή πρόθεση να αποδομήσει ότι βρήκε από τους προκατόχους της, καθώς και προσπάθεια να λεηλατήσει με άκομψο και αντιδημοκρατικό τρόπο άλλη παράταξη.

Περνώντας στις αναφορές για έργα, μίλησε αρχικά για το εργοστάσιο του ΧΥΤΑ, όπου δεν έχει γίνει τίποτα, για την ανάπλαση που θυμίζει γεφύρι της Άρτας και που έχει γίνει μόνο το 30% του έργου, ενώ είναι ακόμα παντού ανοιχτό, για το Ξενία που καθυστερεί, αλλά και το έργο της ψηφιακής αναπαράστασης που κινδυνεύει να χαθεί αφού έχει ως χρόνο παράδοσης πριν από την ολοκλήρωση του χώρου που θα το φιλοξενήσει. «Τα μονοπάτια της πόλης επίσης είναι χρονικά πίσω, το κέντρο εμπορίου χωρίς σύμβαση, το τουριστικό καταφύγιο στο μηδέν», επισήμανε, τονίζοντας εν συνεχεία ότι ποτέ ξανά δεν υπήρξε δήμος όπου για 2,5 χρόνια δεν είχε κάνει έργο οδοποιίας.

Μιλώντας για τα προγράμματα Φιλόδημος και Αν. Τρίτσης, είπε ότι για το πρώτο τρέχουμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες, ενώ για το δεύτερο ότι δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε κανένα έργο. «Δεν έχετε να παρουσιάσετε τίποτα για τα πολεοδομικά θέματα», συνέχισε, ενώ το ίδιο είπε και για το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, όπου υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών, σε έναν τομέα που θα έπρεπε να είναι η ατμομηχανή του δήμου, με συνέπεια να μη γίνεται τίποτα. «Γίνεται πάρτι με ημετέρους», είπε χαρακτηριστικά, για να ασκήσει κριτική και για το ότι στο δήμο άργησαν να φύγουν από το κτίριο που ήταν η Τεχνική Υπηρεσία, με συνέπεια να χαθούν άσκοπα χρήματα, ενώ υπήρχε ο χώρος του Αντιρρίου. Για τις μισθώσεις μηχανημάτων σημείωσε με νόημα ότι «άλλο η χαμηλή τιμή κι άλλο να μην γίνονται οι ώρες εργασίες…», επισημαίνοντας ακόμα ότι για τα αντισταθμιστικά από τις ΑΠΕ ο δήμος πήρε λιγότερα απ’ ότι η Δωρίδα, ενώ ο ρόλος του είναι καθαρά λογιστικός, αφού όλα γίνονται από την εταιρεία, η οποία κάνει και τις αναθέσεις με δικές της επιλογές.

«Τα τάμπλετ και οι καρδούλες είναι μνημεία αδιαφάνειας, το ίδιο και οι εργασίες σε μία πλατεία στη Χάλκεια. Πρόκειται για πρακτικές που προκαλούν το κοινό αίσθημα», συνέχισε, για να καταλήξει με το ότι το εξώδικο που έλαβε από συνεργάτη του δημάρχου, για αναφορά του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι τίτλος τιμής για τον ίδιο,  «μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με τη φράση: «Δεν πτοούμαι και δεν εκφοβίζομαι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»!

Γ. Γούλας: «Πολλά λόγια φτωχή πράξη»

Ο Γιώργος Γούλας ξεκίνησε δίνοντας συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της συνεδρίασης, περνώντας ακολούθως στον απολογισμό του δημάρχου, τον οποίο χαρακτήρισε πλούσιο στα λόγια, αλλά φτωχό σε πραγματικά αποτελέσματα. Πρώτος τομέας που εστίασε ήταν αυτός των υπηρεσιών, τονίζοντας πως δεν έχει αλλάξει ακόμα ο ΟΕΥ, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ δεν «αρέσει» στη δημοτική αρχή, δεν ξέρει πως να τον διαμορφώσει. «Οι υπηρεσίες είναι στη χειρότερη κατάσταση που θυμάμαι, λειτουργικά και ψυχολογικά», είπε, με συνέπεια υπάλληλοι να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από το δήμο, ως συνέχεια της ανισοκατανομής και των αδικιών που δημιουργούν κλίμα απογοήτευσης.

Είπε επίσης ότι παρά τις αναφορές για διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα του δήμου, αντιθέτως είναι πολλά τα παραδείγματα με υπερτιμολογήσεις και καμία πρόθεση για μοίρασμα της πίτας στην αγορά. «Δεν μιλάτε για όσα κάνουν οι συνεργάτες σας, όμως έχετε και εσείς ευθύνη είτε γνωρίζετε είτε όχι», τόνισε απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, δηλώνοντας απογοητευμένος για τις νέες καταγγελίες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Για την παραγωγή έργων στις κοινότητες υποστήριξε ότι έως τώρα δεν έχει γίνει αλλά ούτε σχεδιαστεί κάτι, με μόνο μέλημα το πως θα γίνεται ο χειρισμός των προέδρων μέσω των μηχανημάτων.

Μίλησε και αυτός για το έργο της ανάπλασης, όπου σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν στο δήμο τελικά τίποτα δεν έγινε πράξη, θυμίζοντας την πρόταση που είχε καταθέσει να αλλάξει η αποχέτευση στην οδό Μπότσαρη, εισπράττοντας ως απάντηση το ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, πράγμα που τελικά διαψεύστηκε. Μάλιστα ο Γ. Γούλας συνεχίζοντας τις αναφορές για το έργο της ανάπλασης είπε ότι αυτό που μεθοδεύεται στο δήμο, για μία παρέμβαση που έχει ανάγκη όσο καμία άλλη η πόλη, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από κανέναν. «Δεν πιέσατε τον εργολάβο και τώρα είναι έτοιμος με όλα τα οφέλη και εσείς θέλετε να τινάξετε το έργο στον αέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το Ξενία είναι παρατημένο, το μουσείο κινδυνεύει να χαθεί, για την πινακοθήκη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, το πολιτιστικό μονοπάτι καθυστερεί, τι ίδιο το γήπεδο Λυγιά και για όλα αυτά φταίνε οι εργολάβοι κατ’ εσάς», είπε ακολούθως, για να περάσει και στο έργο του τουριστικού καταφυγίου, για το οποίο χρέωσε στο δήμο λάθος χειρισμούς, καταλογίζοντάς του και αφερεγγυότητα αφού όλα όσα είπε για το αγκυροβόλιο δεν επαληθεύτηκαν. «Για ποια αξιοπιστία μιλάμε πια και γιατί να σας πιστέψουμε;», ρώτησε, για να μιλήσει για καθυστερήσεις και σε άλλα έργα όπως είναι η ανάπλαση της Αγ. Παρασκευής, το κέντρο εμπορίου, και τα γήπεδα που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

«Καμία ενασχόληση που αφορά τον πολίτη. Εσείς βρήκατε ακόμα και με ελλείψεις πολλά έργα, βρήκατε δεκάδες εκατομμύρια, οι επόμενοι τι θα βρουν από εσάς;», συνέχισε, διαπιστώνοντας και αυτός μηδενικό έργο στην περιφέρεια του δήμου. «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι ισορροπίες για το εκλογικό αποτέλεσμα που είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να σας απασχολεί», είπε, για να καταλήξει με την προτροπή να αλλάξουν σκεπτικό όσοι ασκούν διοίκηση στο δήμο, ακόμα και να συγκρουστεί, και τότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα βάλουν πλάτη.

Γ.  Νταουσάνης: «Το Leader πηγή ανάπτυξης»

Ο Γιάννης Νταουσάνης, ως πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Leader έκανε αναφορά στα έργα, δημόσια και ιδιωτικά που είναι ενταγμένα, εξηγώντας για τα πρώτα σε ποιο στάδιο είναι το καθένα. «Από την αρχή στόχος ήταν να μη χαθεί κανένα», σημείωσε, τονίζοντας πως αρκετά είχαν προβλήματα, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν. Μίλησε για το ενδιαφέρον ιδιωτών να κάνουν επενδύσεις, όπου τελικά οι προτάσεις των ενταγμένων έφτασαν στις 68, κάτι που θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας, εκτός των άλλων. «Συνέβαλαν πολλοί για να επιτευχθούν όλα αυτά», είπε, κάνοντας αναφορά καταρχάς στο δήμαρχο, και ακολούθως στους εργαζόμενους της Αιτωλικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας, στο δασαρχείο, την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.

Ντ. Τσουκαλάς: «Η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο»

Τελευταίος από τους επικεφαλής των παρατάξεων μίλησε ο Ντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα τμήματα που υπάγονται στη δική του αντιδημαρχεία,  με κορυφαίο τομέα όλων αυτόν της κοινωνικής πολιτικής. Μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα δύο αυτά χρόνια και αφορούν στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε πρακτικό επίπεδο, στα όσα έγιναν στα σχολεία τόσο με τα μέτρα προστασίας, όσο και με την προμήθεια τάμπλετς για τους μαθητές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στήριξη των Ρομά. Για τους τομείς πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού είπε ότι παρά τις νέες συνθήκες ο δήμος κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του, χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία στιγμή τους εορτασμούς για τη Ναυμαχία, με κορυφαίους καλεσμένους, όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ποιοτικές δράσεις που διαφήμισαν την περιοχή.

nafpaktosvoice.gr