Ναύπακτος: «Προκλητική» κάθε εποχή (Photos)

Είναι μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις, γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Λέγεται πως πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο».

Η παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας υπήρχε ήδη από το 1104 π.Χ, όταν οι Δωριείς, στην κάθοδό τους, τη χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια. Κι έτσι της έμεινε κληρονομιά το όνομά της. Η μεσαιωνική ονομασία της ήταν Λεπάντο, ενώ οι περισσότεροι τη γνωρίζουν από την περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου, του 1571. Στη ναυμαχία αυτή έλαβε μέρος και ο διάσημος Ισπανός πεζογράφος Μιγκέλ ντε Θερβαντες, ανδριάντας του οποίου κοσμεί το λιμάνι.

Η γραφική πόλη είναι χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του Μόρνου. Η σημασία της αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή οχύρωσή της, που αρχίζει από το λιμάνι, επεκτείνεται σε τρία διαδοχικά τείχη και καταλήγει στο επιβλητικό κάστρο της Ναυπάκτου. Σε συνδυασμό με το μεσαιωνικό λιμάνι, τα διατηρητέα κτίριά της και την ευχάριστη ατμόσφαιρά της, η Ναύπακτος είναι αγαπημένος προορισμός.

Με αφετηρία τη Ναύπακτο, αξίζει να γνωρίσετε και την υπέροχη Ορεινή Ναυπακτία, με τα πυκνά δάση, τον Εύηνο και τα χωριά, που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από ρεματιές και χαράδρες, όπως η Τερψιθέα, η Ελατού η Αμπελακιώτισσα και η Άνω Χώρα.