Η νέα γενιά προβλημάτων στα νέα γενιάς έργα

Γεμάτος αγκάθια είναι τελικά ο δρόμος για την εκκίνηση κατασκευής πολλών νέων σημαντικών έργων. Ότι ξέρατε μέχρι σήμερα για τα δομικά προβλήματα των έργων μπορεί να μην είναι τελικά ο παράγοντας Χ που εμποδίζει αυτά τα έργα από το να ξεκινήσουν.

Διαχειριστικές Αρχές, Υπηρεσίες της Κομισιόν, Διαγωνισμοί για Ανεξάρτητους Μηχανικούς και άλλα είναι η “νέα γενιά προβλημάτων” για τη νέα γενιά έργων της χώρας που σήμερα στραγγαλίζεται όχι από την έλλειψη έργων αλλά από την αδυναμία αυτά τα έργα να ξεκινήσουν.

Το νότιο τμήμα του Ε65 για παράδειγμα, του οδικού τμήματος που θα φέρει ροές στο σημερινό “τυφλό” τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα και θα τον κάνει μέρος του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Όντας μία ειδική περίπτωση χρηματοδότησης, το Λαμία-Ξυνιάδα κόστους 300εκατ.ευρώ αποτελεί σημείο ανάλυσης μεταξύ DG Move και DG Regio. Τα έργα έχουν πάει πίσω καθώς η έγκριση ακόμα δεν έχει δοθεί και το άγχος αυξάνεται για την τύχη του έργου. Οι παρατάσεις στην εκκίνηση των έργων είναι συνεχείς και μετριούνται από τα μέσα του 2017. Τώρα το έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος καλοκαιριού, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον.

Το Θριάσιο Πεδίο, έργο 120εκατ.ευρώ για το πρώτο πολύ μεγάλης κλίμακας Logistics Park της χώρας, μπλόκαρε για μήνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τώρα αναμένονται οι υπογραφές. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016, δηλαδή περίπου πριν 20 μήνες…

Ο διαγωνισμός για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, έργο ώριμο με 47εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχει κολλήσει στη Διαχεριστική Αρχή. Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα μιλούν για υπερβάλλοντα ζήλο και δόση άγνοιας περί των σιδηροδρομικών που καθυστερούν σε υπερβολικό βαθμό την έγκριση των τευχών δημοπράτησης και κατά συνέπεια την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Σε δικαστική στενωπό κινείται το μεγαλύτερο έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά τη Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Η καθυστέρηση που προκάλεσε η προσφυγή των συμμετεχόντων πάει κατά τουλάχιστον 6 μήνες το έργο και ακόμα δεν έχουμε περάσει στη Β`φάση του διαγωνισμού. Κοινό μυστικό είναι ότι η Γραμμή δεν θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του τρέχοντος ΕΣΠΑ καθώς λόγω του όγκου και της φύσης του έργου, ανάδοχος θα υπάρξει σε περίπου ένα έτος.

Ο Ανεξάρτητος Μηχανικός (ο διαγωνισμός για την επιλογή του για την ακρίβεια) καθυστέρησε κατά τουλάχιστον 6 μήνες την έναρξη του έργου για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Από τον Οκτώβριο φτάσαμε στον Απρίλιο για να γίνει η επιλογή και τώρα η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει τουλάχιστον εκτιμώντας ότι η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα αργήσει.

Αυτά τα έργα είναι μία γενική εικόνα της δυσκολίας που γενικότερα αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα έργα για να ξεκινήσουν ενώ αυτό εξαπλώνεται και σε μικρότερου κόστους έργα που συνδυαστικά μαζί με τα άλυτα προβλήματα του 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις δημιουργούν σημαντικό ανάχωμα στην υλοποίηση γενικότερα του ΕΣΠΑ αλλά και έργων ΣΔΙΤ.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com