Νέα Κ.Α.Π. και νέοι αγρότες

Ποιοι, πως και με τι ποσά θα ενισχυθούν.

Γεωργοί κάτω των 40 ετών διαχειρίζονται μόλις το 11 % του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η προσέλκυση νέων στη γεωργία αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Αντιμέτωπη με τη γήρανση του γεωργικού πληθυσμού, η Ε.Ε. εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για να ενθαρρύνει τους νέους να στραφούν στη γεωργία. Χορηγείται βοήθεια στους νέους γεωργούς για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσω επιδοτήσεων για τη σύσταση επιχείρησης, μέσω εισοδηματικής στήριξης και μέσω άλλων παροχών, όπως πρόσθετη κατάρτιση.

Εξάλλου, η στήριξη της επόμενης γενιάς των Ευρωπαίων γεωργών ενισχύει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής γεωργίας και συμβάλλει στη διασφάλιση του επισιτιστικού εφοδιασμού της Ευρώπης κατά τα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας Κ.Α.Π., η εγκατάσταση νέων αγροτών θα συνδεθεί με τη σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων. Προβλέπονται 590 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Η αύξηση του αριθμού των γεωργών ηλικίας μικρότερης των σαράντα ετών εξυπηρετεί ένα διττό στόχο: τη δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη βελτίωση της αναλογίας των γεωργών με ηλικία μικρότερη των 35 ετών σε σχέση με τους γεωργούς ηλικίας άνω των 55 ετών, ώστε να συγκλίνει η χώρα με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και την πληθυσμιακή αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν τα εντονότερα προβλήματα (ορεινές, αραιοκατοικημένες περιοχές).

Κατά τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου, η δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων ιεραρχήθηκε υψηλά στις ανάγκες, όπως επίσης και η ανάγκη «η στήριξη των νέων γεωργών να οδηγεί στη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Η αύξηση του ποσού του πριμ της πρώτης εγκατάστασης από το επίπεδο των 20.000€ την περίοδο 2014-2020 στα 40.000€ έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ανάγκης.

Διαβάστε περισσότερα στο e-ea.gr