Νέα μέτρα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια – Κάρτα εισόδου και σεκιούριτι

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για περαιτέρω μέτρα για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων μετά την τραμπούκικη επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), Δημήτρη Μπουραντώνη.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για περαιτέρω μέτρα για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων μετά την τραμπούκικη επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), Δημήτρη Μπουραντώνη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το απόγευμα (16:00) τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας και τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ή οι δυσκολίες του νέου σχεδίου θωρακισης των Πανεπιστημίων.

Κάρτα εισόδου και σεκιούριτι
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η θεσμοθέτηση κάρτας εισόδου για φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, παράλληλα με την αναδιαμόρφωση ορισμένων εσωτερικών κανονισμών στις σχολές.

Στο τραπέζι, βρίσκονται επίσης και μέτρα όπως η τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων ελέγχου της εισόδου στα Πανεπιστήμια καθώς και η ανάθεση φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων σε ιδιωτικές εταιρείες ( σεκιούριτι).

Τα μέτρα αυτά, που πιθανόν να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα, θα λειτουργήσουν, όπως αναφέρεται, ενισχυτικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις»
«Πρέπει να αναλάβουμε στα σοβαρά τη φύλαξη του Πανεπιστημίου», σημείωσε, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Νίκος Χριστοδουλάκης καθηγητής στο ΟΠΑ.

Μιλώντας για την επίθεση κατά του πρύτανη ανέφερε: «Έχουμε μια αίσθηση σοκ. Στα 100 χρόνια ιστορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου αυτή η μέρα θα χαραχτεί σαν μια από τις ημέρες με συμβολικό εξευτελισμό του πανεπιστημίου. Ελπίζω ότι αυτό θα πυροδοτήσει αντιδράσεις, ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει περάσει πολλά και δύσκολα, αλλά ποτέ δεν πιστεύω ότι βρέθηκε ποτέ πριν σε μία τέτοια θέση να εξευτελιστεί τόσο πολύ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης, τα καλά λόγια και οι καταδίκες. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα από τα πανεπιστήμια», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλοί κάνουν τους έκπληκτους. Έχουν συμβεί αρκετά ανάλογα περιστατικά. Το πρώτο επίπεδο είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε στα σοβαρά τη φύλαξη του πανεπιστημίου ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει και τι κάνει. Φύλαξη από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό», συνέχισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το αν θα βοηθούσε η χρήση κάρτας εισόδου, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν τη θεωρώ απαραίτητη, καθώς ξέρουμε πολύ εύκολα ότι μπορεί να αλλάξει χέρια και να επιτρέψει την είσοδο στο πανεπιστήμιο ακόμα και ανεπιθύμητων ατόμων. Το δεύτερο μέτρο είναι η υπεράσπιση του πανεπιστημίου από τους φοιτητές. Τέλος πρέπει να υπάρξουν μέσα στα πανεπιστήμια μηχανισμοί απόδοσης ευθυνών στα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Σε ανάλογα περιστατικά κανένα άτομο δεν έχει τιμωρηθεί, κανείς δεν έχει διαγραφεί από το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν διάφορες παρέες που συγκροτούνται με κανόνες συμμορίας, μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο».

Έρευνες και επικήρυξη
Οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της πρωτοφανούς επίθεσης, κατά του πρύτανη του ΟΠΑ,  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, επικήρυξε τους δράστες με το ποσό των 100.000 ευρώ. Θα δοθεί χρηματική αμοιβή «σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Σημειώνεται πάντως ότι η προκήρυξη των δραστών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε αντίστοιχη ευαισθησία ή αντανακλαστικά και δεν επικήρυξε επίσης τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή» που παραμένει άφαντος μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο σε πολυετή φυλάκιση.

Οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών, κινούνται με άκρα μυστικότητα και επικεντρώνονται σε μια ομάδα 15  ατόμων, που είχαν ενεργό ρόλο σε υπό κατάληψη  κτήρια που εκκένωσε η αστυνομία.

Καταδίκη της επίθεσης
Τον δημόσιο προπηλακισμό του πρύτανη καταδίκασε όλο το πολιτικό φάσμα.

Με ανάρτηση της στο twitter, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζει ότι η επίθεση στον Δημήτρη Μπουραντώνη, προσβάλλει κάθε δημοκρατικό πολίτη. «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας αλλά ασφάλειας και ελευθερίας», σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αθλιότητες που διέπραξε ομάδα αυτόκλητων «τιμωρών», σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών». Για φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες που δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο, κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά, ενώ η νεολαία του ΚΚΕ, κάνει λόγο για προβοκάτσια από ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους. «Η φωτογραφία με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και την πινακίδα να κρέμεται κάτω από το λαιμό του είναι μια μαύρη σελίδα για τα Ελληνικά πανεπιστήμια», τονίζει η νεολαία του ΜεΡΑ25.

in.gr