Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου»

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC)
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC)

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC)

«Χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Δεν μπορεί μία Περιφέρεια να στηρίζει το μέλλον της – με μεγάλο κομμάτι του Α.Ε.Π. στον Δημόσιο Τομέα. Το μοντέλο αυτό είναι θνησιγενές».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η Εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Ο κος. Φαρμάκης τόνισε πως αντίστοιχα με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λειτουργήσει και ένα Ταμείο για τις Περιφέρειες.

Κάτι που θα τις βοηθούσε να ξεφύγουν από το μοντέλο, στο οποίο στηρίζονταν για δεκαετίες, σε κάποιες των περιπτώσεων δε με «ρουσφέτι» και αδιαφορία για το μέλλον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει τις ανάγκες και η Ελλάδα να διεκδικήσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόσθεσε, ότι ο πιο ισχυρός πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον πιο αδύναμο να τον πλησιάσει.

Υπογράμμισε πάντως πως: «Έχουν γίνει πολλά βήματα. Η Δυτική Ελλάδα του 2025, δεν έχει καμία σχέση με τη Δυτική Ελλάδα του 2019», υποστηρίζοντας πως μέχρι πρότινος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν ήταν μέρος της στρατηγικής της χώρας, ενώ τώρα, όπως είπε, με το παράδειγμα της Οδού Πατρών – Πύργου, που προχωράει με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «θα βγει από απομόνωση μεγάλο μέρος της χώρας».

«Όλοι παλεύουμε για την Ανάπτυξη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, που μίλησε για «υδροκέφαλο μοντέλο» μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και «ανισομέρεια πόρων».

«Πρέπει οι τοπικές πολιτικές να γίνουν εθνικές», ανέφερε και εξήγησε πως χρειάζεται μία «bottom up πολιτική», που θα ξεκινάει από κάτω και θα διαμορφώνει την εθνική στρατηγική. «Αυτό σημαίνει ισχυρές περιφέρειες, με περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε, αλλά επίσης με δυνατότητες για επαναπροτεραιοποίηση στόχων, θεσμική θωράκιση των αιρετών, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τόνωση των πόρων, καθώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα τέλη για τις Περιφέρειες.

«Δε θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, θα είναι μία παρακαταθήκη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό του μέλλον, είπε πως «κανείς δεν ξέρει που θα είμαστε το 2030».

Συντονίστρια: Λίνα Μπάστα, Δημοσιογράφος, ΙΟΝΙΑΝ TV

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλαδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Διαβάστε επίσης: Σάκης Τορουνίδης: Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών ΥΠ.Α.Α.Τ.

Advertisement

Τελευταία νέα →