Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης

Τον νέο φωτισμό υπογράφει η βραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση

Ανάμεσα στις φωτοσκιάσεις του λευκού, που κυριαρχούν στον νέο φωτισμό, δεν μπορεί κανείς να μην εντοπίσει τη «σκιά» που αφήνει το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα ένα έργο που αφορά το πλέον εμβληματικό μνημείο της χώρας και διεθνές τοπόσημο

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, που χρηματοδότησε και υλοποίησε το  Ίδρυμα Ωνάση, παρουσιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ., παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα στις φωτοσκιάσεις του λευκού, που κυριαρχούν στον νέο φωτισμό του ιερού βράχου, δεν μπορεί κανείς να μην εντοπίσει τη «σκιά» που αφήνει το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα ένα έργο που αφορά το πλέον εμβληματικό μνημείο της χώρας και διεθνές τοπόσημο, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

«Ολοκληρώνοντας αυτό το έργο, νιώθω ότι ξαναβαφτίστηκα.  Ήταν το πραγματικό μου βάπτισμα στον πολιτισμό της χώρας μας» σημειώνει η βραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, την οποία επέλεξε το  Ίδρυμα Ωνάση ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος. Για τον σχεδιασμό, σύμφωνα με την Ελευθερία Ντεκώ, ακολουθήθηκαν «δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα φωτομετρίας, υπολογισμοί και ξανά σχεδιασμοί» προκειμένου «να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον ιερό βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως τού πολιτισμού τής χώρας μας ολόγυρα και παντού».

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του ιερού βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, ενώ φωτίζονται εκ νέου εννέα σημεία, ο βράχος, τα τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το θέατρο του Διονύσου, η στοά του Ευμένους, το διονυσιακό ιερό. Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει ακόμα πέντε μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου – Κλεψύδρα, καθώς και το ιερό της Αφροδίτης.

Η μελέτη, που έλαβε ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεν περιορίστηκε, όπως επισημαίνει το υπουργείο, στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει «τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων» και επιπλέον «αναδεικνύει το σύνολο του ιερού βράχου, τα τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης».

Η υπουργός Πολιτισμού δηλώνει πανευτυχής ότι «αγαθή τύχη θέλησε τον στόχο μας αυτό να υιοθετήσει το  Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο προσφέρθηκε ευγενώς να αναλάβει τη σημαντική χορηγία μιας σειράς έργων», που, εκτός του φωτισμού, είναι και η κατασκευή και εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς για την πρόσβαση επισκεπτών με αναπηρία.

Ο νέος φωτισμός θα παρουσιαστεί σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 και σε live streaming και το υλικό θα είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του υπουργείου Πολιτισμού και το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Στις σκοτεινές πτυχές επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το υπουργείο δεν διασαφηνίζει επισήμως την ακριβή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ακρόπολη με τα κρούσματα κορωνοϊού στους φύλακες και στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

www.avgi.gr