Ο νεότερος grandmaster Έλληνας σκακιστής!

Το σκάκι είναι πιθανότατα το τελευταίο άθλημα που θα συσχέτιζε κάποιος στο μυαλό του με την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας μπορεί πια να περηφανεύεται για το γεγονός ότι απέκτησε ακόμη έναν νεαρό Grandmaster, αφού ο Νικόλας Θεοδώρου έγινε ο ενδέκατος Έλληνας που κερδίζει αυτή την τιμή. Ο 21χρονος σκακιστής κέρδισε το τουρνουά στη Νότια Καρολίνα που του χάρισε τον τίτλο και έχει κάθε λόγο να το απολαμβάνει.

Ο τίτλος του Grandmaster, μαζί με τους κατώτερους αλλά εξίσου σημαντικούς τίτλους του International Master και του FIDE Master, είναι διαθέσιμος για κάθε παίκτη στο σκάκι, ανεξάρτητα από ηλικία ή φύλο.

Η πλειοψηφία των Grandmaster είναι άνδρες, αν και υπάρχουν αρκετές γυναίκες που έχουν φτάσει σε αυτή τη διάκριση. Η πιο διάσημη όλων είναι πιθανότατα η σημερινή επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Τζένιφερ Σαχάντε. Από το 2000 ως σήμερα πάντως, οι περισσότερες από τις 10 κορυφαίες σκακίστριες του πλανήτη έχουν χριστεί Grandmaster.

Ο Θεοδώρου ζει στη «Μέκκα» του αθλήματος, στο Σεν Λούις του Μιζούρι, εκεί όπου σπουδάζει Μηχανική. Βρέθηκε εκεί με μία υποτροφία που κέρδισε μέσα από το πάθος του για το σκάκι και τον κέρδισε το Πανεπιστήμιο του Σεν Λούις, πριν προλάβουν τα Πανεπιστήμια του Ουέμπστερ, της Ουάσινγκτον και του Λίντενγουντ (όλα με εξαιρετική παράδοση στο σκάκι) να τον δελεάσουν. Τα τέσσερα πανεπιστήμια μάχονται σκληρά για να προσθέσουν στις τάξεις τους τα κορυφαία ταλέντα από όλον τον κόσμο, τα οποία φυσικά θέλουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ.

Η άτυπη μάχη μεταξύ τους άρχισε στα τέλη του 1990, όταν τα Πανεπιστήμια του Τέξας στο Ντάλας και του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη θέλησαν να δημιουργήσουν μία ισχυρή ομάδα στο σκάκι. Η εξήγηση ήταν απλή: οι σκακιστές σε γενικές γραμμές συνηθίζουν να έχουν μεγαλύτερους μέσους όρους βαθμών και τα Πανεπιστήμιά τους κερδίζουν διεθνώς σε φήμη, ενώ παράλληλα παίρνουν μέρος όχι μόνο σε διεθνείς αγώνες (Παγκόσμιο Κύπελλο Σκάκι ή Ολυμπιακούς Αγώνες Σκακιού) αλλά και σε άλλα σπορ.

Ο Θεοδώρου μεγάλωσε στο Ρέθυμνο, εκεί όπου άρχισε να παίζει σκάκι στο οικογενειακό τραπέζι, με αντιπάλους τον πατέρα του Πάνο και τη μητέρα του Φωτεινή.

Σύντομα έλαμψε το ταλέντο του και, ενώ ακόμη ήταν μαθητής, γράφτηκε στον σκακιστικό σύλλογο Ρεθύμνου. Εξίσου γρήγορα έγινε γνωστός στην πόλη και έπειτα σε όλη την Κρήτη για το κοφτερό μυαλό του, ενώ παράλληλα κέρδιζε τη μία διοργάνωση πίσω από την άλλη. Καθώς το ταλέντο του ξεδιπλωνόταν, ο σύλλογος του Ρεθύμνου δεν μπορούσε πια να του προσφέρει τα απαραίτητα για την εκπαίδευσή του και μετακόμισε στον αντίστοιχο σύλλογο των Χανίων, όπου υπήρχαν περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για εκείνον.

Ο νεαρός Κρητικός φοίτησε το Πειραματικό Λύκειο, όπου έδειξε ότι είναι εξαιρετικός χαρακτήρας εκτός από σπουδαίο μυαλό. Στα 16 χρόνια του είχε πια γίνει ένας από τους τέσσερις σκακιστές ανά την υφήλιο που είχε μπει στην παγκόσμια κατάταξη για την ηλικιακή του ομάδα. Στο μεταξύ, αποκτούσε εμπειρία στο άθλημα που δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ. Μαθαίνοντας από τα λάθη του, είχε ήδη εξελιχθεί στον τομέα του αγωνιστικού χαρακτήρα, της κάλυψης των αδυναμιών, στην ανάλυση αντιπάλων και στην ψυχολογία: «Το σκάκι είναι ένας ξεχωριστός κόσμος όπου, παρότι ταξιδεύεις μόνος, η δύναμη προσφέρεται από εκείνους που έχεις γύρω σου. Τους συμπαίκτες σου, την ίδια την ομάδα».

Ο τίτλος του Grandmaster δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εφόσον τον αποκτήσεις, τον διατηρείς για όλη σου τη ζωή. Ο νεότερος Grandmaster αυτή τη στιγμή είναι 13 ετών. Η διάκριση απονέμεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκάκι (FIDE) και είναι ο δεύτερος υψηλότερος τίτλος μετά από εκείνον του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Οι παίκτες πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 2500 Elo πόντους σε οποιαδήποτε στιγμή της καριέρας τους. Τα αποτελέσματα που τους προσφέρουν λέγονται norms και συγκεντρώνονται από ένα σύνολο τουλάχιστον 27 αγώνων σε διάφορα τουρνουά. Η τρέχουσα κατάταξη του Θεοδώρου είναι 2559 σε 169 διοργανώσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος από το 2015 ως σήμερα. Μετράει 64 νίκες, με ποσοστό επιτυχίας 37,87%, ενώ 78 αγώνες έχουν τελειώσει ισόπαλοι (46,15%). Οι 27 ήττες του δείχνουν πόσο εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις του σε ένα άθλημα που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, ηρεμία, προσήλωση και κοφτερό μυαλό για να φτάσει κανείς στην κορυφή.

e-maistros.gr