Ο Νικόλαος Σώκος για τις Εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.: «Μια νέα αρχή»

Την Κυριακή, 8 Μαΐου, ημέρα σημαδιακή μιας και γιορτάζουν όλες αυτές που τις οφείλουμε απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό, γίνονται και οι εκλογές για το κίνημά μας.

Κατά τη γνώμη μου, είναι οι σημαντικότερες εσωκομματικές εκλογές, μετά από χρόνια, για δύο βασικότατους λόγους. Α) θα αποτυπωθεί στα όργανά μας, μετά από μια δεκαπενταετία η ανανεωτική διάθεση που έδειξε ο κόσμος που ψήφισε για αρχηγό και Β) γιατί για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια βρισκόμαστε με τάσεις ανόδου άνω του 10%, που αποτυπώνεται παντού(από την κοινωνία μέχρι τις δημοσκοπήσεις).

Πάγιά μου πεποίθηση ήταν ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από στρατιώτες αλλά από στρατηγούς. Το πρόβλημα υπάρχει όταν μπερδεύονται οι ρόλοι. Οι τελευταίοι είναι εξαιρετικά δυσεύρετοι στα κόμματα γιατί εκτός των άλλων δεν τους δίνεται αέρας να αναπνεύσουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να εμπνεύσουν.

Μια προσωπική μου εμπειρία να σας ιστορήσω. Όταν εκλέχθηκα Γραμματέας Νεολαίας, 27 χρονών, στο νομό με πλησιάζει ένας μεσήλικας τότε και μου λέει «Τώρα να αποσυρθούμε σιγά σιγά εμείς και να αναλάβετε εσείς, η νέα γενιά». Του απάντησα ότι δε χρειάζεται να αποσυρθεί κάποιος αρκεί να κάνει λίγο χώρο να αναπνεύσουν οι νέοι. Ο συγκεκριμένος κύριος όχι μόνο δεν αποσύρθηκε, όχι μόνο δεν κάθισε παραπίσω αλλά κοιτάει με καθαρό βλέμμα τις εκλογές του …2030.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν γαλουχηθεί γενιές και έχουν ζυμωθεί με τέτοιο τρόπο, που μπορούν να αναλάβουν να καθοδηγήσουν την κοινωνία ή μέρος της χωρίς να έχουν σκελετούς την ντουλάπα. Ας τους δώσουμε τη δυνατότητα. Ας μη γίνει το νέο ξεκίνημα, η αυτοοργάνωση από τη βάση, ένα κακέκτυπο των παλαιότερων προσπαθειών που δεν ευδοκίμησαν. Ας μη ψηφίσουμε τον φιλικά αρεστό αλλά τον πολιτικά επαρκή. Ας βάλουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο και όχι την μικροπολιτική των «ημετέρων». Ας μην αναλωθούμε σε παιχνίδια συσχετισμών.

Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο ανανέωση από ποτέ, το κόμμα επίσης. Η «γενιά της κρίσης» πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να αρθρώσει το δικό της λόγο, οι γενιές των καταλήψεων έχουν να προσφέρουν πολλά τόσο σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, όσο και σε επίπεδο ιδεολογικό και οι «babyboomers» μπορούν με την εμπειρία τους να συμβουλέψουν ορθά. Η ανανέωση σαφώς δεν είναι ηλικιακό ζήτημα ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό αλλά σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη το κόμμα-σε όλες τις εκφράσεις του- να αλλάξει γενιά.

Καλώ όλες και όλους να βρεθούν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή 8 Οκτωβρίου και να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του χώρου. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ο Χώρος που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της Χώρας. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σηματοδότησει ξανά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα και της Ελληνίδας και την αξιοσέβαστη παρουσία της Ελλάδος στο διεθνές γίγνεσθαι.

Νικόλαος Σώκος
Πρώην Γραμματέας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αιτωλοακαρνανίας