Νίκος Ανδρουλάκης: «Ενιαία φωνή, όχι πολυκομματική Βαβέλ»

«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα». Τη δήλωση αυτή έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 FM, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μια ημέρα μετά το debate.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, μιλώντας στους Στ. Ζάχαρο και Ν. Νώτη, τόνισε: «Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».

Είπε ακόμη πως χθες φάνηκε ότι η κ. Γεννήματα με τον κ. Θεοδωράκη έκαναν μια συμφωνία για να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες την επόμενη ημέρα. «Μέχρι χθες έλεγαν ‘‘μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας’’ και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μια κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε».

 

Οικονομία

Αναφερόμενος τα θέματα της οικονομίας ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι είναι εμβληματικό το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και πώς θα γίνει ορθή διαχείριση. «Πρέπει να υπάρχουν αναπτυξιακά κριτήρια ώστε η διαχείριση να γίνει με μια μάτια φιλική προς την ανάπτυξη, να δώσει ζωτικό χώρο σε κάποιες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν λόγω της ύφεσης κι όχι λόγω προσωπικής στρατηγικής των επιχειρηματιών ή δόλιας χρεοκοπίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό. «Δεν μπορεί σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές να αντέξει. Βασικό θέμα στο να στηρίξουμε την εργασία είναι να αποκλιμακωθούν οι εισφορές».

Στην ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά της Δημοκρατικής Παράταξης και των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. απάντησε: « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. ο έχουν επιλέξει να διχάζουν το λαό. Ο ένας χαϊδεύει την ιερή αγελάδα του δημοσίου, ο άλλος τάζει μείωση φόρων μόνο τις επιχειρήσεις και δεν αναφέρεται ούτε σε αγρότες ούτε σε ελεύθερους επαγγελματίες. Το θέμα είναι να υπάρχει μια προοδευτική φορολόγηση ώστε όσοι δεν άντεξαν να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους φόρους κι από την άλλη να δίνουμε ευκαιρία στη μεσαία τάξη να αναπτυχθεί. Για αυτό χρειάζεται η προοδευτική φορολόγηση. Εγώ είμαι ενάντια των οριζόντιων συντελεστών σε όλα τα θέματα».