Ο Νίκος Κορδόσης στον Antenna Star για το νέο του Λεύκωμα για τις Αλυκές Μεσολογγίου (Ηχητικό)

Για το Λεύκωμα «Οι Αλυκές του Μεσολογγίου και οι Άνθρωποί του», του οποίου η παρουσίαση έγινε το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 στον χώρο του Μουσείου Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου, μίλησε ο δημιουργός του, Ιδρυτής και Διευθύνοντας Σύμβουλος της «Διέξόδου», Νίκος Κορδόσης στην εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου στον Antenna Star 103.5. 

Το Λεύκωμα, αποτελεί δουλειά πολλών μηνών προκειμένου να συλλεγούν τα στοιχεία που αποτυπώνουν την ιστορία των Αλυκών από το 1407.

Οι αλυκές, που έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση των Μεσολογγιτών και είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ίδια την πόλη, έδωσαν το έναυσμα στον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση, κατά την περίοδο της πανδημίας να ερευνήσει σε βάθος και να προσεγγίσει ιστορικά την ύπαρξη αυτών και των ανθρώπων τους καταγράφοντάς την σε ένα πολυτελές λεύκωμα, μεγάλων διατάσεων που εκδόθηκε αυτές τις μέρες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφεται η ζωή και οι δραστηριότητες στις τέσσερις αλυκές που λειτούργησαν κατά περιόδους στο Μεσολόγγι, από την πρώτη επίσημη καταγραφή της λειτουργίας τους το 1407 μέχρι σήμερα.

Εκατόν πενήντα, μεγάλων διαστάσεων, σελίδες και ισάριθμες φωτογραφίες παρέχουν στον αναγνώστη άγνωστες πληροφορίες που καλύπτουν περισσότερους από έξι αιώνες ζωής των αλυκών.

Πληροφορίες για τον δημιουργό των σημερινών αλυκών Ιωσήφ Σαντόζα, για την προοπτική δημιουργίας δύο εργοστασίων με βάση το σχέδιο Μάρσαλ και οκτώ με βάση το σχέδιο της περιόδου 1967 – 1974, για το εργοστάσιο που παρήγαγε το «Αλάτι ΑΛΟ», για τις μη λειτουργούσες πλέον «Μαύρη» αλυκή και «Σκοποβολής», για τους ανθρώπους που προΐσταντο από το 1823 μέχρι τις μέρες μας, για τους διευθυντές, τους αρχιτεχνίτες, τους φύλακες και τους συντηρητές που εργάστηκαν στις αλυκές κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και για τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκής Τουρλίδας.

Σε ξεχωριστά κεφάλαια αναφέρονται τα «Κρυστάλλια», τα «Μαρόκια», το «Μονοπώλιο», η διαδικασία της «Μετουσίωσης», η περίοδος της «εκβιομηχάνισης», η επιθαλάσσια κατασκήνωση και τα λασπόλουτρα που λειτουργούσαν στην Τουρλίδα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την περίοδο της Κατοχής στη «Μπούκα» της Αλυκής αλλά και αναμνήσεις παλαιών αλυκάριων τόσο της «Άσπρης» όσο και της Αλυκής Τουρλίδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κορδόσης η σχέση του με τις αλυκές του Μεσολογγίου ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 όταν για πρώτη φορά, μικρό παιδάκι, βρέθηκε να παραθερίζει στο σπίτι του διευθυντή τους.

Από τότε μέχρι σήμερα ασχολείται με τις Αλυκές έχοντας αποκτήσει μία πολυχρόνια γνώση, εμπλουτισμένη από εμπειρική αντίληψη, γύρω από αυτόν τον τεράστιο – αλλά μη επαρκώς εκμεταλλεύσιμο – θησαυρό που αγκαλιάζει την ισοθαλάσσια μικρή πολιτεία του Μεσολογγίου.

Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος αποτύπωσε στο Λεύκωμα την γνώση του γύρω από την ιστορία των Αλυκών, προσεγγίζοντας ιστορικά την ύπαρξη των τεσσάρων αλυκών που λειτούργησαν στην πόλη και των ανθρώπων τους, καταγράφοντας άγνωστα στοιχεία τους,

«Το λεύκωμα το εμπλούτισα με μία σειρά 150 ασπρόμαυρων φωτογραφιών που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας έτσι ώστε τα πληροφοριακά κείμενα να είναι περισσότερο κατανοητά και ευχάριστα στον αναγνώστη τους», αναφέρει ο ίδιος.

Ακούστε, όλα, όσα είπε ο κ. Νίκος Κορδόσης στον Antenna Star 103.5: