Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο AgrinioTimes.gr: «Υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που τα είχα όλα μα ήθελα παραπάνω»

Ένας καταξιωμένος και διαχρονικός τραγουδοποιός, όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου το βράδυ της Τετάρτης, 28 Φεβρουαρίου θα δώσει μία μοναδική συναυλία στις 21:00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με τη συμμετοχή της χορωδίας «Αλθαία» του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου και της εξαιρετικής μπάντας του, τους «Ευγενείς Αλήτες».

Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή συναυλία μίλησε στον Παρασκευά Μάζη και το AgrinioTimes.gr για το πως ξεκίνησε στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, την παρουσία του στο Αγρίνιο, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Να σημειώσουμε πως οι συναυλίες αυτές παρουσιάζουν όλη τη διαδρομή του, από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε με τους Φατμέ μέχρι τα τελευταίο του δίσκο που κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο «Εισιτήριο».

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

-Για την δημιουργία συγκροτήματος με τους συμμαθητές του στο σχολείο και την μετ’έπειτα δημιουργία του συγκροτήματος Φατμέ: «Στα πρώτα χρόνια του λυκείου συμμετείχα στο συγκρότημα που δημιούργησα μαζί με συμμαθητές μου, και το οποίο έπαιζε κυρίως τα νεανικά τραγούδια της εποχής. Το 1980 ιδρύθηκε το συγκρότημα Φατμέ μαζί με τον Οδυσσέα Τσάκαλο (ντραμς) και τον Δημήτρη Καλατζή (μπάσο). Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1981 με παραγωγό τον Τάσο Φαληρέα. Στη συνέχεια, στο συγκρότημα προστέθηκε ο Μιχάλης Μουστάκης (πλήκτρα). Από πλευράς δυσκολιών θυμάμαι πως είχαμε να βρούμε μία δυσκογραφική εταιρεία να εκδόσει τον δίσκο μας και να βρούμε χώρους για παίξουμε.»

-Για το ερέθισμα που τον έκανε να ασχοληθεί με τη μουσική: «Δεν υπήρχε κανείς μουσικός στην οικογένειά μου. Δεν έχω εξηγήσει ποτέ πως ακριβώς μου συνέβη. Αυτό που θυμάμαι είναι τους πρώτους ροκ δίσκους που έφερε στο σπίτι ο αδερφός μου και νομίζω πως εκεί έγινε η ζημιά. Κάπως έτσι κόλλησα το μικρόβιο για να παίζω κιθάρα, να γράφω τραγούδια, να τραγουδάω.»

-Για το αν τα συγκροτήματα στην Ελλάδα έχουν ημερομηνία λήξης: «Δεν είναι για πάντα. Και εδώ και στο εξωτερικό τα συγκροτήματα, έχουν μία ημερομηνία λήξης, ένας κύκλος ζωής 7-10 χρόνια κι εμείς με τους Φατμέ τόσο περίπου διαρκέσαμε. Είναι κάτι που το βρίσκω φυσιολογικό. Συνήθως, ξεκινάνε από νεαρή ηλικία και στη συνέχεια οι συνθήκες αλλάζουν, ο καθένας οριμάζει διαφορετικά και θέλει να βγάλει τα δικά του προσωπικά βιώματα, να πει την δικιά του ιστορία. Ίσως να είναι και η πιο δημιουργική λύση η διάλυση ενός συγκροτήματος.»

-Για την παρουσία του στο Αγρίνιο και τη «Σχολική Εκδρομή»: «Στο Αγρίνιο είχα τη τύχη και τη χαρά να παίξω με τους Φατμέ τη δεκαετία του ’80, ήταν καλοκαιρινή συναυλία, αργότερα είχα παίξει σε μουσική σκηνή και στο σινεμά της πόλης. Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα μιας και η Σχολική Εκδρομή είναι μία τελείως διαφορετική παράσταση, μια περιοδεία με τους Ευγενείς Αλήτες σε συνεργασία με τις χορωδίες των Μουσικών Σχολείων. Μιλάμε για τρεις γενιές που ενώνονται για ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Το ξεκίνημα πέρσι δοκιμαστικά, το αποτέλεσμα εξαιρετικό και οι εντυπώσεις και για εμάς και για τα παιδιά και για τους καθηγητές και φέτος αποφάσισα να το κάνω ως μια πιο οργανωμένη περιοδεία.»

-Για τα μουσικά σχολεία και τα talent show: «Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Αντιλαμβάνομαι πως τα παιδιά διψώνοντας για αναγνώριση του ταλέντου τους πηγαίνουν σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, εκεί όμως μιλάμε για πρόσκαιρη τηλεοπτική δόξα και μετά σε αφήνει στα κρύα του λουτρού. Ένα μουσικό σχολείο είναι μια διαδικασία έξι χρόνων που σε φέρνει σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, παίρνοντας ατελείωτες μουσικές εμπειρίες, άλλοι παίζουν παραδοσιακά, άλλοι ροκ, άλλοι τζακ. Έχει μία μορφή εξέλιξης, έχοντας διάρκεια, χωρίς ίχνος ανταγωνισμού, όπως γίνεται μέσω της τηλεόρασης και των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Θεωρώ, λάθος να μπαίνει η μουσική και η τέχνη σε μία μορφή πρωταθλητισμού. Τα μουσικά σχολεία δίνουν απίστευτες ευκαιρίες στα παιδιά, έχοντας μια σφαιρική γνώση γύρω από τη μουσική και βγάζοντας γενιές νέων μουσικών. Στηρίζω και συνδυάσμο και το παραδοσιακό και το σύγχρονο όλα αυτά τα χρόνια κάτι που τα μουσικά σχολεία το προσφέρουν στα παιδιά σε μία τρυφερή ηλικία και είναι πολύ σημαντικό εφόδιο. Αυτή η περιοδεία για εμένα έχει και αυτό το μήνυμα. Δείχνω την εκτίμησή μου και το θαυμασμό μου στο έργο που προσφέρουν οι καθηγητές προς τα παιδιά.»

-Για τα συστικά επιτυχίας των νέων στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας: «Αφοσίωση, επιμονή, η προσήλωση στις αρχές και στις αξίες τους μη κάνοντας εκπτώσεις σε αυτά που αγαπάνε. Αυτά είναι που σου δίνουν διάρκεια και ποιότητα στη δουλειά σου».

-Για το αν υπήρξε στιγμή στη ζωή του που τα είχε όλα μα θελήσε παραπάνω; «Αρκετές φορές, όχι μόνο μία. Βέβαια, το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή ένα κινηματογραφικό σενάριο, αλλά πάντα έγραφα τραγούδια που η πρώτη ύλη ήταν τα δικά μου βιώματα, οι δικές μου εμπειρίες».

-Για τα μελλοντικά του σχέδια: «Ετοιμάζω για το καλοκαίρι μια μεγάλη, επετειακή, εορταστική συναυλία  στο θέατρο Βράχων του Βύρωνα, με καλεσμένους διάφορους αγαπητούς συναδέλφους με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και να διαμορφώσω στη συνέχεια τη περιοδεία μου ανά την Ελλάδα».

 

Το Νίκο Πορτοκάλογλου συνοδεύουν επί σκηνής τα ταλαντούχα μέλη της μπάντας του, «Ευγενείς Αλήτες» και οι εφηβικές χορωδίες.

Πρόκειται για μία πανηγυρική σύμπραξη τριών γενιών επί σκηνής με τη συμμετοχή της χορωδίας «Αλθαία» του μουσικού σχολείου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση των Άννα Πανοπούλου & Βικτωρίας Χατζηκουμή.

Τη συναυλία ανοίγει το μουσικό σύνολο «Κόσμος» με υπεύθυνους διδασκαλίας τους Ευγενία Γρέντζελου& Πάνο Μαμασούλα.

Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.