Νίκος Χαρδαλιάς: Η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

«Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων» – Η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίκους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους, είπε ο κ. Χαρδαλιάς στην εβδομιαία ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στηνΕλλάδα.

Μαζί του βρισκόταν για να απαντήσει σε ερωτήσεις και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» ειπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».

Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά ερχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομωνομένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος».

protothema.gr