Νηστίσιμα ατομικά σπανακοπιτάκια

Υλικά

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο για πίτες
  • 1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
  • 60-75 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 320 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. άνηθο
  • 15-20 γρ. φρέσκο δυόσμο
  • 40 γρ. καυκαλήθρες και μυρώνια
  • 60-80 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 40 γρ. βρώμη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα, λίγο αλάτι (για να βοηθήσουμε να εξατμιστούν περισσότερα υγρά) και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μειωθούν κατά πολύ σε όγκο.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε συνεχώς. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά ή μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά.

Βήμα 3

Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο, τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια όπως και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις το σπανάκι στην κατσαρόλα είναι αρκετά στεγνό, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη βρώμη, ανακατεύουμε καλά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας κόβουμε το χωριάτικο φύλλο κατά μήκος, καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή νωπό χαρτί για να μην ξεραθεί, λαδώνουμε πολύ καλά τη μία πλευρά του φύλλου και με ένα μεγάλο κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος αφήνοντας περίπου δύο δάχτυλα απόσταση αριστερά και δεξιά. Στη συνέχεια, δημιουργούμε ένα ρολάκι διπλώνοντάς προς τα μπροστά σε κυλινδρικό σχήμα και περιστρέφουμε προς τα μέσα σαν σαλιγκάρι. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 5

Λαδώνουμε καλά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα πιτάκια από το πάνω μέρος και ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να έχουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

olivemagazine.gr