Νηστίσιμη σπανακόπιτα

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 90 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • Μισή κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μισό κιλό φύλλο κρούστας
  • 165 γρ. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. σόδα

Εκτέλεση συνταγής

  • Αρχικά, καθαρίζουμε, πλένουμε, ζεματίζουμε και στραγγίζουμε καλά το σπανάκι.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίχνουμε και σοτάρουμε ελαφρά μέσα σ’ αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
  • Στην συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά.
  • Στρώνουμε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα – ένα.
  • Απλώνουμε επάνω σ’ αυτά το μείγμα του σπανακιού, πασπαλίζουμε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώνουμε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα – ένα.
  • Έπειτα, χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια, την περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και τη βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Ψήνουμε την σπανακόπιτα για 15 λεπτά, την βγάζουμε και την περιχύνουμε με τη σόδα.
  • Τέλος, την ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, για 45 λεπτά περίπου.

Η νηστίσιμη σπανακόπιτά μας είναι έτοιμη!

Συμβουλές
Σερβίρουμε τη σπανακόπιτα ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη!
Αντί για φρέσκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μισό κιλό κατεψυγμένο σπανάκι, αφού το στύψουμε και το στραγγίσουμε καλά.
Αντικαθιστούμε εάν θέλουμε το ελαιόλαδο με  σπορέλαιο.

supersyntages.gr