Νηστίσιμη σπανακόπιτα
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 90 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- Μισή κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μισό κιλό φύλλο κρούστας
- 165 γρ. ελαιόλαδο
- 180 γρ. σόδα
Εκτέλεση συνταγής
- Αρχικά, καθαρίζουμε, πλένουμε, ζεματίζουμε και στραγγίζουμε καλά το σπανάκι.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίχνουμε και σοτάρουμε ελαφρά μέσα σ’ αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
- Στην συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά.
- Στρώνουμε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα – ένα.
- Απλώνουμε επάνω σ’ αυτά το μείγμα του σπανακιού, πασπαλίζουμε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώνουμε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα – ένα.
- Έπειτα, χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια, την περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και τη βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Ψήνουμε την σπανακόπιτα για 15 λεπτά, την βγάζουμε και την περιχύνουμε με τη σόδα.
- Τέλος, την ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, για 45 λεπτά περίπου.
Η νηστίσιμη σπανακόπιτά μας είναι έτοιμη!
Συμβουλές
Σερβίρουμε τη σπανακόπιτα ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη!
Αντί για φρέσκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μισό κιλό κατεψυγμένο σπανάκι, αφού το στύψουμε και το στραγγίσουμε καλά.
Αντικαθιστούμε εάν θέλουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.
supersyntages.gr