Νοσοκ. Αγρινίου: Ηχηρή διάψευση Μπακόπουλου από Ελένη Σούκη – Η απάντησή μας

Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή, που μας έστειλε χθες το βράδυ, στις 10:20, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Μικροβιολογικού τμήματος, Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας της Νοσοκομειακής Μονάδας Αγρινίου και μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α.), κ. Ελένη Σούκη, με την οποία μας «εγκαλεί», επειδή κάναμε ευσυνείδητα και αξιόπιστα τη δουλειά μας, και μάλιστα πάει και ένα βήμα παρά κάτω, μας υποδεικνύει  Το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται η επιστολή, μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ


Η επιστολή της κ. Σούκη έχει ως εξής:

Αγρίνιο, 16-09-2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΑΣ

Στην ενημέρωση που πραγματοποίησαν οι ιατροί της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου προς τους εκπροσώπους των φορέων και τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης της πόλης του Αγρινίου στις 15-09-2020, για τη δυνατότητα της Νοσηλευτικής Μονάδας να προσφέρει με επάρκεια ασφαλείς υπηρεσίες υγείας στην περιοχή ευθύνης της, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ως Νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ), κ. Κώστας Μπακόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ή φέρεται ότι ανέφερε, τα εξής: ‘’ …. ότι η διευθύντρια του μικροβιολογικού έκρινε τα συγκεκριμένα μηχανήματα ως ακατάλληλα. Για το λόγο αυτό, η ανέξοδη για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου πρωτοβουλία της Περιφέρειας δεν ευδοκίμησε…. ‘’.

Το πρώτο μέρος του ανωτέρω αποσπάσματος, εύκολα και αβασάνιστα οδηγεί συνειρμικά στη αποδοχή της δεύτερης πρότασης, η οποία είτε διατυπώθηκε από τον πρόεδρο όπως εμφανίζεται,  είτε  αποτελεί κρίση του μέσου το οποίο φιλοξενεί το δημοσίευμα,  κατ’ ουσίαν  ‘’δείχνει‘’ την Διευθύντρια του Μικροβιολογικού τμήματος ότι είναι εκείνη η οποία ‘’επέβαλε‘’, εδώ όσοι έχουν γνώση της σύγχρονης κανονικότητας της Νοσηλευτικής Μονάδας μειδιούν, την ακύρωση της προμήθειας του προσφερόμενου μηχανήματος – με ποιον τρόπο άραγε; – και ούτε λίγο ούτε πολύ θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για οικονομική ζημιά που θα υποστεί η Ν.Μ Αγρινίου με την πιθανολογούμενη αγορά Μοριακού αναλυτή.

Με την ιδιότητα της Συντονίστριας Διευθύντριας του Μικροβιολογικού τμήματος αλλά και αυτή της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, δηλώνω ότι οι ανωτέρω ισχυρισμοί που με αφορούν, είναι απολύτως ψευδείς και η αποδιδόμενη σε εμένα παρέμβαση ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θολώνει το τοπίο, και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να προβληθεί στα σοβαρά σαν αιτιολόγηση της απόρριψης της προσφοράς για την προμήθεια του συγκεκριμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Δεν υπήρξε η παραμικρή εμπλοκή μου και δεν ερωτήθηκα, ούτε ζητήθηκε η άποψή μου για την  αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αναζήτησης του ιού SARS-COV-2 με επιχορήγηση της Ν.Μ. Αγρινίου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τόσο από τον Διοικητή της Ν.Μ. Αγρινίου, όσο και από την 6η Υ.ΠΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Τέλος, αφού θέσω τα παρακάτω ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΕΙΝΝΑΑ:

1. Έχει κάποιο στοιχείο ή οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο τεκμηριώνει αυτά που αναφέρει για το πρόσωπό μου στο δημοσίευμα;

2. Είχε ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ της ΕΙΝΝΑΑ και είχε σχετική εξουσιοδότηση για την ανάμειξη με αυτό τον τρόπο της Διευθύντριας του Μικροβιολογικού;

Καλώ, τόσο τον ίδιο, όσο και το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης στο βαθμό που το αφορά, αν το αφορά, να αποκαταστήσει άμεσα με όποιον τρόπο θεωρεί προσφορότερο, το επίμαχο σημείο το οποίο οδηγεί στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων στον αναγνώστη του δημοσιεύματος, προασπίζοντας την εγκυρότητα και αξιοπιστία  τόσο εκείνων που από την θεσμική τους θέση διατυπώνουν υπεύθυνα δημόσιο λόγο,  όσο και αυτών που θέτουν σε δημόσια θέα τέτοιου είδους θέσεις και απόψεις.

Με Τιμή

Σούκη Ελένη

Σ.Δ  Μικροβιολογικού τμήματος

Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας της Ν.Μ. Αγρινίου

Μέλος της  ΕΙΝΝΑΑ


Η απάντηση μας

 

Με τη επιστολή της αυτή, η κ. Σούκη, το επιστημονικό έργο της οποίας σεβόμαστε και τιμούμε, ευθέως αμφισβητεί την αξιοπιστία του ρεπορτάζ μας.

Εμείς, κ. Σούκη, ρωτήσαμε τον κ. Μπακόπουλο, μεταξύ άλλων, τι έγινε με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να προσφέρει στα νοσοκομεία του Αγρινίου και του Πύργου χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους, δύο μοριακούς αναλυτές, δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και μία σειρά από τέστ.

Η κατά λέξη απομαγνητοφώνηση της απάντησης του κ. Μπακόπουλου έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχήν. Δεν μας έδινε τεστ. Έδινε μόνο το μηχάνημα. Το αντίστοιχο τμήμα που θα το χρησιμοποιούσε εδώ πέρα, και το ίδιο του Πύργου, έχοντας επικοινωνία και με κάποιους άλλους έκριναν ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι μοριακοί αναλυτές- μου το ‘παν- και μάλιστα ήταν τέτοιας τεχνολογίας που το αποτέλεσμα δεν ήταν αξιόπιστο.

Συμβαίνει αυτό, να έχει πολύ υψηλή ευαισθησία, αλλά πολύ χαμηλότατη ειδικότητα(;). Και δεύτερον, ήταν τέτοια η μέθοδος που ακολουθούσε… (Σιωπή).  Δεν είμαι ειδικός. Ό,τι μου είπε το αντίστοιχο τμήμα, σας το μεταφέρω… (Σιωπή). Και ο τρόπος τον οποίο θα ακολουθούσε για αυτό… ήταν, (Σιωπή) με ένα λάθος να έχουμε επιμόλυνση του περιβάλλοντος.

Γι αυτό και εμείς και ο Πύργος το απορρίψαμε, το συγκεκριμένο. Και τα λεφτά πήγανε -γιατί αμέσως το πήρε πίσω η Περιφέρεια, δεν ξέρω τι συζητήσανε, τι αυτό… και τα λοιπά, το πήρε πίσω η Περιφέρεια- και τα λεφτά πήγανε, για να παρθούν εξοπλισμός για τρεις κλίνες ΜΕΘ. «Γύρισαν τα χρήματα» και γίνανε τρεις κλίνες ΜΕΘ, τα οποία είναι σε φάση διαγωνισμού για το νοσοκομείο το δικό μας. Τη μία όμως, μας την έχουνε πάρει ήδη.»

Στη συνέχεια και αφού σύμφωνα με τη ροή του λόγου του ενημερωθήκαμε για τα κρεβάτια της ΜΕΘ, επιθυμώντας να διευκρινιστεί με ακρίβεια ποιος αποφάσισε για την ακαταλληλότητα του μηχανήματος ή για να είμαστε πιο συνεπής με την απομαγνητοφώνηση της απάντησης του, για την επικινδυνότητα «της μόλυνσης του περιβάλλοντος» από τον τρόπο της λειτουργίας του, ρωτήσαμε, ποια ακριβώς επιτροπή ήταν αυτή που πήρε την απόφαση.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, ο κ. Μπακόπουλος, μας απάντησε κατά λέξη:

 «Δεν είναι επιτροπή. Αυτή ήταν η διευθύντρια του μικροβιολογικού, με αυτούς που θα το δουλεύανε. Με τους μικροβιολόγους που θα το δουλεύανε. Οι αντίστοιχοι του Πύργου σε συνεννόηση με κάποιους πιο έμπειρους για τον μοριακό έλεγχο. Όπως, (Σιωπή). Ήταν από το Ρίο… (Σιωπή).  Με την… (Σιωπή).  Την κυρία Μουζάκη, νομίζω, μίλησαν. Και κάποιους… (Σιωπή).

Αυτοί. Έτσι, για να έχετε μία εικόνα, συνολική, του τι συμβαίνει.»

1) Το παραπάνω απόσπασμα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να ενημερωθεί γι’ αυτό και ιδιαίτερα της κ. Σούκη.

2) Τίποτα από όσα γράψαμε  δεν οδηγεί στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων στον αναγνώστη του δημοσιεύματος, προασπίζεται την εγκυρότητα και αξιοπιστία  τόσο εκείνων που από την θεσμική τους θέση διατυπώνουν υπεύθυνα δημόσιο λόγο, και θέτουμε σε δημόσια θέα τις θέσεις και τις απόψεις τους.

3) Δεν είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε ερωτήσεις του ενός γιατρού προς τον άλλον.

Υ.Γ. Γιατροί δεν είμαστε, αλλά ούτε για αρχισυντάκτες ψάχνουμε