Connect with us

Επικαιρότητα

Ο Δήμος Αγρινίου με μοβ χρώμα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας

Το βράδυ της Δευτέρας, 9 Φεβρουαρίου 2026 ο Δήμος Αγρινίου με μοβ χρώμα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, 9 Φεβρουαρίου 2026 ο Δήμος Αγρινίου με μοβ χρώμα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας.

Ο Δήμος Αγρινίου συμμετείχε στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία με σύνθημα: «Ζωή σε Κίνηση. Η επιληψία δεν τη σταματά / Life in Motion. Epilepsy doesn’t stop it», μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.).

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, η Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, κα. Γεωργία Μπόκα, στέλνει ένα μήνυμα δύναμης και ελπίδας:

«Σπάμε τους μύθους και δυναμώνουμε τη φωνή της ενημέρωσης, στεκόμαστε δίπλα στα άτομα που ζουν με επιληψία , με σεβασμό, εν συναίσθηση και αλληλεγγύη».

Τι είναι η επιληψία;

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Εξάλλου, η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Στόχος της ημέρας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, η διάδοση έγκυρης πληροφόρησης και η ενίσχυση της κατανόησης και της αποδοχής των ατόμων που ζουν με επιληψία.

Η επιληψία δεν αποτελεί εμπόδιο για μια ενεργή, δημιουργική και αξιοπρεπή ζωή, όταν υπάρχει σωστή ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη.

Η κοινωνία οφείλει να στέκεται δίπλα στα άτομα με επιληψία και τις οικογένειές τους, προάγοντας τον σεβασμό.

Η συχνότητα της επιληψίας

Περίπου το 30% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά και ένα ποσοστό 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις ανθεκτικές στην αγωγή.

Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά.

Επιπλέον, η έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας.

Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εάν χορηγηθούν σωστά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα

Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση.

Φέτος, κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας, είναι ο καλλιτέχνης Nicholas Kontaxis, το έργο του οποίου εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια κοινό και κριτικούς.

Ο Nicholas, παρά τις σοβαρές σωματικές και αναπτυξιακές δυσκολίες λόγω της επιληψίας, έχει μετατρέψει την τέχνη στην προσωπική του γλώσσα, στο μοναδικό εργαλείο έκφρασης που μαρτυρά ότι μέσα του κρύβεται ένας μεγάλος, πολύχρωμος και ανθεκτικός κόσμος.

Η δημιουργική του πορεία αποδεικνύει έμπρακτα, ό,τι η ζωή παραμένει σε κίνηση και ότι η επιληψία δεν αποτελεί εμπόδιο στη φαντασία, στην επικοινωνία και στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Krisann Kontaxis, μητέρα και εκπρόσωπος του εν λόγω καταξιωμένου καλλιτέχνη, στέλνει μέσω ενός video που δημιουργήθηκε, μήνυμα ευαισθητοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης: Νεκτάριος Φαρμάκης: «Νέες Δομές Ψυχικής Υγείας ύψους 6,76 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Advertisement

Τελευταία νέα →