Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου μέσω του Προέδρου Γεώργιου Αγραφιώτη και του Γενικού Γραμματέα Χαράλαμπου Ρώσσα εξέδωσε ανακοίνωση για την 3οη Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Πιο αναλυτικά:

«Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (Multiple Sclerosis International Federation – MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και εορτάζεται σε όλο τον κόσμο από το 2009.

Φέτος η MSIF θα γιορτάσει αυτή την ημέρα στις 30 Μαΐου και το θέμα της είναι «Η Διάγνωση».

Το όνομα της καμπάνιας ενημέρωσης για το 2024-2025 είναι «My MS Diagnosis» και το σύνθημά της είναι «Navigating MS Together».

Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, διότι μέσω της σωστής ενημέρωσης επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη κατανόηση για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και των επιπτώσεων στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή και όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».

Μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή και στις άλλες αισθήσεις.

Εμφανίζεται σε ηλικίες κυρίως ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως όμως και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες), ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 30 και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες σε ποσοστό 2:1.

Σε εμφάνιση συμπτωμάτων θα ήταν καλό κάποιος να επισκεφτεί τον νευρολόγο του.

Η διάγνωση της νόσου δεν είναι απλή.

Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς πολλές παθήσεις μοιάζουν με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν και να αποκλειστούν».

 

Διαβάστε επίσης: Ε.Ο.Δ.Υ. – Αιτωλοακαρνανία: Διενεργήθηκαν 45 Rapid Tests – Όλα αρνητικά