Οικία Σκαλίγκου: Ένα διατηρητέο νεότερο Μνημείο – Εκεί υπογράφηκε η απελευθέρωση του Aγρινίου το 1944

Οικία Σκαλίγκου: Ένα διατηρητέο νεότερο Μνημείο – Εκεί υπογράφηκε η απελευθέρωση του Aγρινίου το 1944

Η Οικία Σκαλίγκου, ένα διατηρητέο νεότερο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Χ. Σαλάκου, Αγρίνιο όπου επί κατοχής στέγαζε το Γερμανικό Φρουραρχείο και εκεί υπογράφηκε η απελευθέρωση του Aγρινίου το 1944

Περιγραφή:

Διώροφο, γωνιακό κτίριο με υπόγειο. Στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα που, ενώ έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις στα ανοίγματα, διατηρεί μεταλλικό στέγαστρο εξαιρετικής αισθητικής που αντιστηρίζεται με μεταλλικά φουρούσια.

Στην όψη της Πλατείας έχει δύο εξώστες σε υποχώρηση με κίονες και κιονόκρανα μεταξύ των οποίων υπάρχει ένα τρίτος κυκλικός με χαρακτηριστικό κιγκλίδωμα.

H επίστεψη γίνεται από στηθαίο με διάκενα το οποίο σχηματίζει ένα είδος τυμπάνου πάνω από τον κεντρικό πρόβολο.

Η κατασκευή του είναι μικτή, από οπλισμένο σκυρόδεμα και αργολιθοδομή, ενώ επικαλύπτεται με ξύλινη στέγη. Μορφολογικά στο κτήριο κυριαρχεί ο εκσυγχρονισμένος εκλεκτικισμός, με αναμείξεις μοτίβων Art Deco και Art Nouveau με νεοκλασικιστικού τύπου λεπτομέρειες και στοιχεία μοντερνισμού όπως η πέργκολα με τις στρογγυλές κολόνες στον α’ όροφο.

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία:

Κτίστηκε μεταξύ 1930-1933

Το κτίριο είχε αρχικά μικτή χρήση, αποθήκευση καπνών στο υπόγειο και το ισόγειο και κατοικία στον α’ όροφο. Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε δύο μπάνια πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή που κτίστηκε.

Σήμερα στο ισόγειο στεγάζονται 2 εμπορικά καταστήματα και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ ο α’ όροφος χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Επί κατοχής στέγαζε το Γερμανικό Φρουραρχείο και εκεί υπογράφηκε η απελευθέρωση του Aγρινίου το 1944. Φιλοξένησε κατά καιρούς την Βασιλική οικογένεια που επισκέπτονταν το Αγρίνιο.

Διεύθυνση: Χ. Σαλάκου, Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας

Επωνυμία: Οικία Σκαλίγκου

Χρόνος Κατασκευής: 1930-1933

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 59717/3089α 06-05-1992 ΦΕΚ 536 α/ 02-06-1992

Πηγές:

http://estia.minenv.gr
http://agriniomemories.blogspot.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΟΥΡΙΔΑΣ «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Αγρινίου και η διαχείρισή της»

iathrhtea.blogspot.com

 

Διαβάστε επίσης: Το Αγρίνιο έγινε μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις για πεζούς στην Ελλάδα (Photos)