Οικονόμου: «Καμία συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση»

H ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Tύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε απολογισμό των όσων έχουν γίνει τα δυο χρόνια της πανδημίας από την κυβέρνηση και είπε ότι οι απώλειες θα ήταν λιγότερες αν οι πολίτες είχαν αγκαλιάσει περισσότερο τον εμβολιασμό. Και θα είναι λιγότερες αν τηρηθούν πιστά τα μέτρα.

Στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 9 στους 10 συμπολίτες μας όπως τόνισε στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα όπως ανέφερε, υπάρχει προοδευτική αύξηση στον εμβολιασμό από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι και συγκεκριμένα 1-7 Νοεμβρίου υπήρξαν 149.000 καινούρια ραντεβού.

Ερωτηθείς για τη νύχτα Βαρθολομαίου που ανέφερε η κα. Παγώνη για τις εφημερίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα προσθέσουν κλίνες, έχουν εισαγάγει κίνητρα για ιδιώτες γιατρούς και αν απαιτηθεί τότε θα προσχωρήσουν στην επίταξη υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση της πανδημίας που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Επίταξη γιατρών

Στο ερώτημα αν είμαστε κοντά σε επίταξη γιατρών, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν προστεθεί κλίνες. Οργανώνεται το ΕΣΥ για δίνουμε κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί να ενισχύσουν το σύστημα. Αν δεν ανταποκριθούν θα προχωρήσουμε στην επίταξη όπως είχαμε κάνει και παλαιότερα. έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο μέτρων και γίνονται έλεγχοι σε όλη την περιφέρεια. Τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς ανέβηκαν και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμβολιαστούν έτσι ώστε οικονομία και κοινωνία να μείνουν ανοικτά».

Υποχρεωτικότητα στην εστίαση

Ερωτηθείς για την σύσκεψη Μητσοτάκη με φορείς της εστίασης και αν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας: «χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Τόνισε η κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των μέτρων. Για την υποχρεωτικότητα είπε ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό, είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τεστ».

Για πιθανότητα lockdown

«Το lockdown δεν είναι στο τραπέζι για την κυβέρνηση», είπε ακόμα απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή.

Για το αν θα γίνει lockdown για ανεμβολίαστους είπε ότι καταλαβαίνει την ανησυχία που υπάρχει και παρακολουθούνται τα δεδομένα. Αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους και τηρούνται τα μέτρα θα είμασταν πιο ανθεκτικοί στον κορονοϊό. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξανακλείσει η χώρα».

Rapid test στα σούπερ μάρκετ

Υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων εκεί, ο κόσμος πάει εκεί για να προμηθεθυτεί τρόφιμα, σε ανάγκη προσαρμογής του πλαισίου ή αύξηση των μέτρων είναι ανοιχτοί

 

dikaiologitika.gr