Οινιάδες: Έρευνες για τον εντοπισμό θετικού εργάτη γης – Μαζικοί έλεγχοι

Σε εξέλιξη διενέργεια μαζικών τεστ κορωνοϊού σε εργάτες γης στις Οινιάδες – Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρούσματος

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Κυριακής μια μεγάλη επιχείρηση του ΕΟΔΥ στον κάμπο των Οινιαδών για ιχνηλάτηση των επαφών του εργάτη γης που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο νεαρός υπήκοος Μπαγκλαντές εντοπίστηκε σε μια από τις αποθήκες που διαμένουν αυτή την περίοδο εκατοντάδες εργάτες γης και έτσι από το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Ταυτόχρονα γίνεται και απολύμανση της αποθήκης όπου διαμένουν οι αλλοδαποί.

Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες όπου διαμένουν οι εργάτες γης είναι κάτι παραπάνω από άθλιες.

Σύμφωνα, με πληροφορίες του Messolonghinews.gr, ο νεαρός εργάτης γης, υπήκοος Μπαγκλαντές για άγνωστο λόγο (σ.σ. πιθανά συμπτώματα, αδιαθεσία κλπ.) πριν δυο ημέρες προσήλθε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου υποβλήθηκε σε τεστ COVID-19 και ταυτόχρονα αποχώρησε από το νοσοκομείο, χωρίς να δώσει σαφή στοιχεία για τον τόπο διαμονής του.

Μετά από μια μέρα και αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του τεστ ελέγχου έχει ξεκινήσει, κυριολεκτικά, «επιχείρηση» για τον εντοπισμό του.

Κι αυτό γιατί κατάσταση που επικρατεί στις Οινιάδες, σχετικά με τις συνθήκες διαμονής των αλλοδαπών εργατών γης είναι κάτι παραπάνω, από ανεξέλεγκτη, αφού αυτή την περίοδο δεκάδες εργάτες γης διαβιούν σε αποθήκες, χωρίς καμιά καταγραφή. Δηλαδή η διαμονή αυτών των ανθρώπων είναι αφενός ανεξέλεγκτη και αφετέρου γίνεται σε χώρους που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, κάτι που προκαλεί εύλογη ανησυχία για εξάπλωση της COVID-19.

Έτσι το συμβάν αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που έχουν εκφραστεί για ελλιπή λήψη μέτρων προστασίας από την COVID-19 στην συγκεκριμένη περιοχή, είτε στο επίπεδο της πρόληψης, είτε στο επίπεδο του ελέγχου.

Ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ζήτημα με την απογραφή των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή των Οινιαδών στο κομμάτι της διαμονής και της νομιμότητάς τους (πχ. Εάν έχουν ΑΜΚΑ κλπ.)

Σε κάθε περίπτωση όμως, γεγονός είναι ότι το «φίδι από την τρύπα» (σ.σ. δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους, αλλά σε καταστάσεις)  καλούνται να βγάλουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για την αμέλεια των εχόντων σε όλα τα επίπεδα,  την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της COVID-19.

Όπως επίσης λόγω κυρίως των συνθηκών διαβίωσης, οι εργάτες γης (σ.σ. Ασιατικής καταγωγής στην πλειοψηφία τους) αποτελούν υγειονομική βόμβα για την περιοχή των Οινιαδών, όχι μόνο λόγω της COVID-19…

Messolonghinews.gr