Όλα τα προγράμματα πρόσληψης και κατάρτισης ανέργων

Δράσεις σε ένα ευρύ πεδίο “τρέχει” ο ΟΑΕΔ -ενώ ψηφίστηκε προ ημερών νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη για αλλαγές στη λειτουργία του αλλά και στην ονομασία του (σ.σ. πλέον λέγεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) . 

Oι δράσεις αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

* Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα προγράμματα κατάρτισης

* Στη δεύτερη τα προγράμματα πρόσληψης.

Από τις 5 Απριλίου 2022, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων παρόχων κατάρτισης για την ένταξή τους στα δύο νέα Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης που συγκροτεί ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων “νέας γενιάς” για 80.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, o OAΕΔ “τρέχει” 86.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Εξ αυτών, οι 62.000 αφορούν σε εντελώς νέα προγράμματα, δηλαδή για εκείνα που θα “ανοίξουν” φέτος, ενώ οι υπόλοιπες 24.000 σε προγράμματα προηγούμενων ετών τα οποία παραμένουν ακόμα “ανοιχτά”.

Αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το δημόσιο, πρόκειται για το νέα κοινωφελή απασχόληση για 25.000 θέσεις.

Νέες δράσεις αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης για συμμετοχή στις νέες δράσεις αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων

Από τις 5 Απριλίου 2022, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων παρόχων κατάρτισης για την ένταξή τους στα δύο νέα Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης που συγκροτεί ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων “νέας γενιάς” για 80.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα “Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες”, καλούνται να υποβάλλουν αίτηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που αναγράφονται στις σχετικές προσκλήσεις, για ένταξη στα εξής μητρώα.

– Μητρώο Παρόχων Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/upskilling-aei.

– Μητρώο Παρόχων Αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/upskilling-kdvm.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και “πράσινων” γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Οι πάροχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, όπως ορίζουν οι δημόσιες προσκλήσεις, ενώ τα προγράμματα κατάρτισης κάθε μητρώου έχουν προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές και οι πάροχοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα κληθούν να καταθέσουν προτεινόμενα προγράμματα κατάρτισης.

Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων “νέας γενιάς” ενσωματώνουν τις εξής καινοτομίες:

– Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτή την 1η φάση το 50% του προϋπολογισμού.

– Προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης: Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο “παραδοσιακό” χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες.

– Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: Με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα “πιάσουν τόπο”, το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την επιτυχή πιστοποίηση. Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δίνεται έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν – μέσω τρίτων φορέων – αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων.

Ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των ΚΔΒΜ στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.

Έπίσης, διασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού με βάση σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα.

Θα υπάρχει επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν τον πάροχο που επιθυμούν.

Τέλος, μία ακόμη καινοτομία είναι ότι το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν “ανοιχτά”, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Τα νέα προγράμματα σηματοδοτούν την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κλπ.).Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται ταυτόχρονα:

-Ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης (συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας) με διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου τους.

-Ελεύθερη επιλογή από τον άνεργο του προγράμματος κατάρτισης, του χρόνου που θα το επιλέξει, του παρόχου κατάρτισης και του παρόχου πιστοποίησης.

-Ποιοτική αναβάθμιση των παρόχων κατάρτισης με την αύξηση των προαπαιτουμένων για τα ιδιωτικά ΚΔΒΜ και τη συμμετοχή και των ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ.

Ανοιχτά προγράμμα

Τα προγράμματα για τα οποία μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για πρόσληψη ανέργων είναι τα ακόλουθα:

-Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 199 ανέργων α) ρητινεργατών και β) πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (α΄κύκλος)

-Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου

-Ειδικό Πρόγραμμα προεργασίας για 2.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης

-Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)

-Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας

-Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων “Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας”

-Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55-67 ετών

-Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Φορείς Κ.ΑΛ.Ο για την Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών ΑΤΕΙ – ΑΣΠΑΙΤΕ

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Απασχόλησης για 25.000 ανέργους, καθώς ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των δικαιούχων. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι απασχοληθούν θα λάβουν και το νέο αυξημένο κατά 7,5% κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαίου 2022.

Το 8μηνης διάρκειας πρόγραμμα απευθύνθηκε στους εγγεγραμμένους ανέργους που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής που αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε “προστατευμένο περιβάλλον”, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Συνολικά θα απασχοληθούν σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

-Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)

– Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)

– Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)

– Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %)

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους του ΟΑΕΔ με 56,6 εκατ. ευρώ.

“Πρώτο ένσημο” και επιδότηση εισφορών

Eκτός από τα παραπάνω προγράμματα του ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εργασίας “τρέχει” δύο ακόμα σημαντικά προγράμματα πρόσληψης ανέργων.

Το πρώτο είναι το πρόγραμματα επιδότησης του 100% των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων για 6 μήνες, το οποίο σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, προβλέπει σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στη Δ.ΥΠ.Α (όπως μετονομάστηκε ο ΟΑΕΔ), η νέα πρόσληψη επιδοτείται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις εισφορές του (στο 100%), αλλά και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Η επιδότηση των 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι οποίοι επιδοτούνται και θα προσληφθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος από επιχειρήσεις-εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, μπορούν να ενταχθούν στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας , με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας κατ’ ελάχιστον 1 μήνα και έως και 6 μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Η περίοδος αναφοράς για την επιμέτρηση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας άρχεται από την ημερομηνία εκάστης πρόσληψης των εργαζομένων της παραγράφου αυτής.

Η νέα πρόσληψη επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης, με την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη και των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας και, επιπλέον, με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), δεν εφαρμόζεται η διάταξη για τα 200 ευρώ.

Ειδικά για τις περιπτώσεις προσλήψεων των εργαζομένων του πρώτου εδαφίου από 1.6.2021 και έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν να αιτηθούν μέχρι και την 30η.6.2021 την ένταξη των εν λόγω εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η επιδότηση των 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σχέση με το “πρώτο ένσημο” (σ.σ. επιδότηση 1.200 ευρώ για την πρόσληψη ανέργων χωρίς προϋπηρεσία για 6 μήνες) Το ποσό της επιδότησης των 1.200 ευρώ καταβάλλεται ως εξής:

– Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

– Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

– Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης, για την καταβολή της επιδότησης της εφαρμόζεται αναλογικά η σχετική διάταξη.

– Η παραπάνω επιδότηση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ισχύς της νέας διάταξης αυτής “τρέχει” από την έναρξη ισχύος των αρχικών σχετικών διατάξεων, δηλαδή από 12 Νοεμβρίου 2021.

Δημήτρης Κατσαγάνης – capital.gr