Ομιλία της Ε. Κουντουρά στο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού & Επενδύσεων ITIC στο Λονδίνο

Στην αναγκαιότητα μηχανισμού θωράκισης του τουρισμού απέναντι στην κλιματική κρίση, και σχεδίου στήριξης των τοπικών κοινωνιών για την ευημερία τους, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Διεθνές Συνέδριο International Τourism and Investment Conference (ITIC) στο Λονδίνο.

Στο υψηλού κύρους συνέδριο ΙTIC,αμέσως πριν την έναρξη της κορυφαίας  Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης World Travel Market, συμμετείχαν υπουργοί Τουρισμού μεγάλου αριθμού χωρών, εκπρόσωποι των παγκόσμιων φορέων του τουριστικού κλάδου και οι επικεφαλής ομίλων της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η κυρία Κουντουρά μίλησε στην  ειδική ενότητα του συνεδρίου για την ανθεκτικότητα του τουρισμού απέναντι στην κλιματική αλλαγή, όπου συμμετείχαν ο  τέως Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και πρόεδρος του ITCT, Τάλεμπ Ριφάι, ο Υπουργός Τουρισμού της  Τζαμάικα, Έντμουντ Μπάρτλετ, ο  καθηγητής διαχείρισης κρίσεων του Πανεπιστημίου Burnemouth, Λι Μάιλς και ο πρόεδρος της Zoobox, Αλέν Σανιόν.

Η κυρία Κουντουρά τόνισε ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν τα συστημικά προβλήματα από την κλιματική κρίση, και απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία.

Ο κλάδος του τουρισμού δεν αποτελεί εξαίρεση, επισήμανε η κα Κουντουρά, συμπληρώνοντας ότι «τα  επόμενα χρόνια, η κλιματική κρίση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας αλλά και το πώς ταξιδεύουμε».

Ενημέρωσε για το  έργο της ως Ευρωβουλευτή με στόχο  ο τουρισμός να αναδειχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα ως καταλύτης για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Όπως επίσης και για την πρόταση της, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμα για την Thomas Cook, προκειμένου να  δημιουργηθεί ο πρώτος ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Το σχέδιο για τον τουρισμό, όσον αφορά την κλιματική κρίση, πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο, τόνισε, και να προβλέπει ότι
•    Θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των προορισμών
•    Θα διασφαλιστεί η ευημερία των τοπικών κοινωνιών, ειδικά σε προορισμούς που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά  από την τουριστική δραστηριότητα
•    Να μην αποκλειστούν οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις μεταφορές, και φυσικά οι  ταξιδιώτες στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, μέσα από τις  πολιτικές και τα προγράμματα που προωθούνται  για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.