Ώρα να ασχοληθεί η επιστήμη

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος, αν κάποια έδρα γλωσσολογίας σε παγκόσμιο ή και εθνικό επίπεδο έχει εκπονήσει διδακτορικό για την αλληλουχία των λέξεων, που μπορεί να συναντήσει κανείς στα δημοσιεύματα για τον κορωνοϊό, αλλά θεωρώ, ότι ακόμα και εάν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, θεωρώ, ότι ήρθε η ώρα να συμβεί, αφού τα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να εξαχθούν, θα είναι τόσο σημαντικά, που θα ιχνηλατήσουν τέτοιες δυναμικές στον ελληνικό λόγο που παρά το γεγονός ότι η πανδημία τις έχει αναδείξει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουν διερευνηθεί και αναλυθεί από κανένα μέλος της επιστημονικής κοινότητας των γλωσσολόγων.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η διαλεκτική της κρίσης χρησιμοποιεί συνδυασμούς λέξεων σε προτάσεις ρέοντος κειμένου, οι οποίες ουδέποτε πριν βρέθηκαν στον γραπτό ή τον προφορικό λόγο να συνδέονται με ασύνδετο σχήμα και μάλιστα στις πιο έγκυρες και καταξιωμένες στο χώρο του τύπου ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Καθημερινά είναι πολλές οι φορές που σε πολλές πηγές διαβάζουμε: «Δείτε τι ισχύει για Κ.Τ.Ε.Ο., εκκλησίες και κομμωτήρια».

Αρκετοί αυτόκλητοι ερευνητές εξηγούν πως οι τρεις συγκεκριμένες λέξεις έχουν αρκετές φορές χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ανά ζεύγη, όμως ποτέ ξανά και οι τρεις μαζί. «Το ζεύγος “εκκλησίες” και “κομμωτήρια” είναι το πιο συχνό και συναντάται εκατομμύρια φορές σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το ΚΤΕΟ” και “εκκλησίες” καταγράφεται αραιά και που σε συζητήσεις μεταξύ των προσωπικών οδηγών των ιερέων».

Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνεται, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για την επιστήμη της γλωσσολογίας και η πρόταση μας για την εκπόνηση ενός διδακτορικού, ενόψει μάλιστα των επόμενων ανακοινώσεων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, οι οποίες αναμένονται να παράγουν ένα τεράστιο «χρυσωρυχείο» συνδυασμών.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr