«Ορθή Ψήφος»: Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη

Η «Ορθή Ψήφος», το βιβλίο του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη, ένα βιβλίο για την πολιτική, την ηθική, την ελευθερία και τον αυταρχισμό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη.

Το πρώτο στοιχείο που πιθανότατα θα κάνει τον αναγνώστη να ξεκινήσει αυτό το βιβλίο είναι η ανυπαρξία του βιογραφικού σημειώματος του συγγραφέα, αφού, κατά τον ίδιο, «η παράθεση του βιογραφικού του συγγραφέα είναι ένα έγκλημα που συντελείται σε βάρος της αλήθειας». Κι ίσως μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτή του την επιλογή, διότι ποιος μπορεί να είναι αντικειμενικός όταν μιλάει για τον εαυτό του;

Η «Ορθή Ψήφος», κατά τον συγγραφέα, δεν έχει ως στόχο την υπεράσπιση του φιλελευθερισμού, παρ΄ ότι το βιβλίο πραγματεύεται ακριβώς αυτή την ιδεολογία. «Οι υπερασπίσεις ιδεολογικών συστημάτων είναι θλιβερές…» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Βιλδιρίδης και υποστηρίζει πως «η πολιτική φιλοσοφία δε βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από την ηθική».

«Οι πολιτικές ιδέες δεν αφορούν ποτέ μόνο εκείνον που τις υποστηρίζει ή τις διατυπώνει. Χωρίς καμία εξαίρεση, κάθε ισχυρισμός πολιτικής φιλοσοφίας είναι ισχυρισμός για το πώς πρέπει να ζουν οι άλλοι. Και κάθε διαφωνία στην πολιτική, ανεξαιρέτως, είναι διαφωνία που αφορά την ελευθερία των άλλων, αυτό είναι το μοναδικό της διακύβευμα.

»Δεν υπάρχει αθώα ιδεολογική συζήτηση. Δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δεν επιχειρείται εξανδραποδισμός, δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δεμ διακυβεύεται η ελευθερία» αναφέρει.

Ο  Αλέξανδρος Βιλδιρίδης υπόσχεται μέχρι το τέλος της «Ορθής Ψήφου» οι αναγνώστες να έχουν φτάσει σε μία διαδικασία ηθικής ενδοσκόπησης. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, «αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, σε πολλά ζητήματα θα έχετε αλλάξει γνώμη. Και αν έχω πετύχει πραγματικά τους σκοπούς μου, θα σας έχω υποχρεώσει σε κάτι παραπάνω από μια εξίτηλη παραδοχή φιλελεύθερου φρονήματος. Θα έχω επαναπρογραμματίσει τα συλλογιστικά σας αντανακλαστικά ενσωματώνοντας σε αυτά μια πάγια ροπή προς την ελευθερία».

zougla.gr