Το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες – Πλέει χωρίς να εκπέμπει σήμα εδώ και 24 ώρες

Kλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Ξεκίνησε έρευνες;
Πάντως ο Τούρκος  υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες και ότι σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Αν και μένει να φανεί εάν οι δηλώσεις Ντολμέζ είναι αληθείς ή έγιναν στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας, σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά και εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή εμπρηστική δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε μιλώντας στον Σκάι: «Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής» επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Η «κόκκινη» γραμμή
Το κρίσιμο ζήτημα  είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλορίζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

https://www.in.gr/