Στην Ουγγαρία με την Ομογένεια το 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Παναιτωλίου (Photos)

Στην Ουγγαρία με την Ομογένεια το 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Παναιτωλίου

Από 14 έως 19 Μαρτίου 2023, ομάδα 37 μαθητών και 5 καθηγητών του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου και του Γυμνασίου Παναιτωλίου, επισκεφτήκαμε την Σερβία και την Ουγγαρία σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι με σημαντικές εμπειρίες και πολλαπλά οφέλη.

Η πρόσκληση από το Συμπληρωματικό Ελληνικό Σχολείο «Μανώλης Γλέζος» στην Βουδαπέστη και η συνεργασία εκπαιδευτικών των δύο σχολείων δημιούργησαν την ευκαιρία για μια επίσκεψη που «άνοιξε παράθυρα» στους μαθητές, πρόσφερε γνώσεις και εμπειρίες, βιώματα ομαδικότητας και εικόνες της κεντρικής Ευρώπης.

Το Αγρίνιο και το Παναιτώλιο ως τόποι, φύση, πολιτιστικά δρώμενα, τοπικές οικονομίες, προϊόντα, εικόνες, χορός, έφτασαν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του Ελληνικού σχολείου, μέσα από τις παρουσιάσεις των μαθητών μας, τα κεράσματα και την αλληλεπίδραση των παιδιών.

Η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, το Βελιγράδι, τα παραδουνάβια χωριά, η Βουδαπέστη, έγιναν αφορμή για ιστορικές γνώσεις, περιβαλλοντικές εμπειρίες, εικόνες οικονομικής δραστηριότητας, ακούσματα πολιτικής ιστορίας.

Μάθαμε για του Έλληνες της Ουγγαρίας, τους κόπους και την ζωή τους εκεί. Με τον Δούναβη να κυριαρχεί στο ταξίδι, την αρχιτεκτονική διαφόρων περιόδων της ευρωπαϊκής ιστορίας να κατακλύζει μάτια και μυαλό, με την εφηβική ζωντάνια, με την αίσθηση ομάδας να κυριαρχεί στις μέρες όλων των συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε ένα «διαφορετικό μάθημα».

Τα παιδιά μας εκτός των παραπάνω, έμαθαν τι σημαίνει συνάλλαγμα, έφαγαν διαφορετικά φαγητά, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έπαιξαν, διαχειρίστηκαν τον εαυτό τους χωρίς τους γονείς, μεγάλωσαν ως ευρωπαίοι πολίτες. Μας έδειξαν, για μια ακόμη φορά, την φωτεινή Ελλάδα του μέλλοντος.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά το 12τάξιο Συμπληρωματικό Ελληνικό σχολείο «Μανώλης Γλέζος» για την φιλοξενία, τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν και ειδικά τους κ. Σπ Σαλαούνη και Σπ. Μπαμπάνη για την υποστήριξη του ταξιδιού μας, το τουριστικό γραφεί Char-ma Travel το οποίο με προσοχή υλοποίησε την μετακίνηση και φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μας με ευγένεια και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

 

Διαβάστε επίσης: Έξυπνη πόλη: «Η πρόκληση του 21ου αιώνα» | Εκδήλωση του 2ου ΕΠΑ.Λ. και του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου