Ουκρανία: Οκτώ ελληνικά πλοία με 63 ναυτικούς εγκλωβισμένα στην Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας: Μέχρι χθες 28/02/2022 στην θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμάνια, αγκυροβόλια και ύδατα υπό τη  Ουκρανίας και Ρωσίας) βρίσκονται 5 πλοία υπό ελληνική σημαία με 39 Έλληνες ναυτικούς ενώ στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 3 πλοία υπό ελληνική σημαία με 24 Έλληνες ναυτικούς. Τρία πλοία έχουν αποπλεύσει από αγκυροβόλιο ρωσικού λιμένα και πλέουν προς τα Στενά του Βοσπόρου.

Πιο αναλυτικά: 

Ένα παραμένει στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού, 3 στο αγκυροβόλιο στο Στενό Κέρτς  και ένα  στο αγκυροβόλιο του Νοβοροσίσκ Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία 4 ελληνόκτητων πλοίων  στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία επιβαίνουν δεκατέσσερις 14 Έλληνες ναυτικοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας παραμένουν στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων, από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA).

Επίσης, εξακολουθεί η αναστολή από 24/2 της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική Θάλασσα (κλείσιμο Στενού Κερτς).

Για κάθε εξέλιξη το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώνει διαρκώς την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Εξακολουθεί επίσης, να ισχύει η από 24/2 σύσταση της Ελλάδας, ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των ως άνω λιμένων.

Πού εντοπίζεται το μοναδικό πρόβλημα

Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα πλοίου υπό ελληνική σημαία εντοπίζεται, προς το παρόν στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται ελληνικό φορτηγό πλοίο, με έξι Έλληνες ναυτικούς και δεν χορηγείται απόπλους λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, εξαιτίας του πολέμου.

Για τον λόγο αυτό, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας η συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση στις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου.

newsit.gr