«Όχι» Μαξίμου στο αίτημα Αρχιεπισκόπου σε λειτουργίες χωρίς πιστούς

Με κατεβασμένα ρολά θα μείνουν οι εκκλησίες λόγω κορωνοϊού πάρα το αίτημα του Αρχιεπισκόπου να αρχίσουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και να μεταδίδονται διαδικτυακά. Ο κ. Ιερώνυμος με διάγγελμα πριν από λίγο κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται απο το σπίτι τους.

Αρχιεπίσκοπος: Ζητά από τους πιστούς να εκκλησιαστούν στο σπίτι

Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία της απόφασης για κλειστές εκκλησίες και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει παράταση χωρίς καμία αλλαγή. Η Ιερά Σύνοδος ζητά με επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας στους ναούς να γίνονται εκτός από λειτουργίες και Ιερές ακολουθίες, χωρίς συμμετοχή πιστών, με έναν ιερέα και έναν ψάλτη.

Στις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, ο φόβος του Μαξίμου είναι να αρχίσουν οι πιστοί να συνωστίζονται στο προαύλιο της εκκλησίας.

Η αυτοψία στους ιερούς ναούς όμως αποδεικνύει ότι ο νόμος ήδη παραβιάζεται. Πίσω από τις κλειστές πόρτες σε ορισμένες εκκλησίες ιερωμένοι τελούν λειτουργίες ή καλούν του ς πιστούς να συμμετάσχουν σε αυτές.

Ενδεικτική περίπτωση ο Μητροπολίτης Κέρκυρας κ. Νεκτάριος που καλεί τους πιστούς να πουν ψέματα και να παρανομήσουν.

«Να λέτε ότι εξέρχομαι για την σωματική μου άσκηση και ελάτε στην εκκλησία να κοινωνήσετε, να προσευχηθείτε» δήλωσε.

Η Ιερά Σύνοδος έχει ακόμη ζητήσει οι κηδείες να τελούνται και από ιερούς ναούς εκτός κοιμητηρίων και στα μοναστήρια να γίνονται κανονικά οι ιερές ακολουθίες με κλειστές πόρτες για τους πιστούς.

e-maistros.gr