«Όχι» σε πρόωρες κάλπες και εκλογικό ανασχηματισμό, «ναι» σε διπλές κάλπες και αυτοδυναμία

Απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που «μας χωρίζει άβυσσος» αλλά και με το ΚΙΝ.ΑΛ. του Νίκου Ανδρουλάκη που, όπως είπε, «ανήκει στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία» – Η απάντηση στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον γιο του

Διπλό «όχι» τόσο στις πρόωρες κάλπες όσο και στο ενδεχόμενο ενός εκλογικού ανασχηματισμού, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑNT1, μέσω της οποίας ανακοίνωσε δεύτερη σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου καθώς και καινούργιο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είχε και στο παρελθόν «πολλά παράθυρα» για να προκηρύξει εκλογές, ειδικά τον περυσινό Μάιο και Ιούνιο που η δημοτικότητα της κυβέρνησης ήταν υψηλότερη καθώς τα πράγματα σε σχέση με την πανδημία είχαν ηρεμήσει.

«Είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι τα πράγματα δεν θα πάνε χειρότερα το επόμενο διάστημα και, αντιθέτως, «η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα». Δήλωσε ειδικότερα «απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία».

Στο ερώτημα αν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό απάντησε ότι δεν ταιριάζει στη λογική του η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού για να υπουργοποιηθούν βουλευτές από περιφέρειες που επιδιώκει το κυβερνών κόμμα να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. «Οι αλλαγές τις οποίες έχω κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες, γιατί πίστευα πάντα ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα», εξήγησε.

«Μας χωρίζει άβυσσος»

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε, εξάλλου, τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, επαναλαμβάνοντας την προτίμηση του στην κυβερνητική αυτοδυναμία που ήταν και ο λόγος για τον οποίο άλλαξε τον εκλογικό νόμο καταργώντας την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

«Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα. Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής», ανέφερε.

«Οι 30 μήνες που κυβερνάμε απέδειξαν ότι αυτή η κυβέρνηση, που μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της. Είμαστε μια Κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα. Αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες».

Σε άλλη πολυκατοικία ο Ανδρουλάκης

Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά.

Ερωτηθείς ειδικά για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, απάντησε: «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές».

«Φθορά», αλλά και «αλλαγή πίστας»

«Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%», είπε για να υποστηρίξει την άποψή του ότι η απλή αναλογική δεν δίνει Κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν διπλές εκλογές. «Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «η Κυβέρνηση έχει υποστεί κάποια φθορά», κάτι που, όπως είπε, «είναι απολύτως λογικό». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «είναι μια Κυβέρνηση η οποία προσπαθεί πάρα πολύ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει μία σοβαρή και αποτελεσματική Κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει» όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και σε μεγάλες εθνικές κρίσεις που αντιμετωπίστηκαν «με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας».

«Η Ελλάδα, για να το πω λαϊκά, όπως τα έλεγαν τα παιδιά μας, αλλάζει πίστα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αστοχίες -πρώτος εγώ τις αναγνωρίζω με πολύ μεγάλο θάρρος, μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη- είναι κάτι το οποίο μας το πιστώνουν, αυτή τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα», συνέχισε. Και γι’ αυτό -τόνισε- «πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις μετρήσεις με μεγαλύτερη διαφορά, το τονίζω, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή την οποία είχαμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019».

Η «λίστα Πέτσα» και ο «πλουραλισμός»

Ερωτηθείς για την περιώνυμη «λίστα Πέτσα» και το τοπίο στα μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι μη κυβέρνησή του έκανε αυτό που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με μία πολύ εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. «Και δώσαμε χρήματα, κρατικό χρήμα, σε παραπάνω από 1.000 μέσα σε ολόκληρη τη χώρα», είπε, συμπληρώνοντας ότι το θέμα έκλεισε και τα συμπεράσματα έχουν βγει από την Εξεταστική Επιτροπή η οποία ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τον πλουραλισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστήριξε ότι είναι μεγάλος στη χώρα, προσθέτοντας: «Ξέρετε, κάθε πρωί το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάμε είναι οι πρωινές εφημερίδες. Για δείτε λίγο τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων, πόσες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και πόσες στηρίζουν την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Η απάντηση στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον γιο του

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την νόσηση του γιου του με κορωνοϊό σχολίασε ότι «χάθηκε το όριο». «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πέραν του πόσο προσβλητικού μπορεί να είναι για ένα παιδί 21 χρονών, νομίζω ότι όταν χάνεται το όριο και το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας».

«Ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα. Εγώ πάντα επιλέγω να είμαι μετριοπαθής στις δηλώσεις μου», υπογράμμισε.

Γρηγόρης Τζιοβάρας – protothema.gr