Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Π.Δ.Ε.: Δημιουργία κόμβου Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή

Δημιουργία κόμβου Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Ένα σημαντικό έργο που θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για το οικοσύστημα καινοτομίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας, και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου AI-MATTERS (AI Manufacturing Testing and experimentation network For EuRopean industrieS), που αφορά στην δημιουργία ενός δικτύου φυσικών δομών για πειραματισμό και εφαρμογή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Βιομηχανική Παραγωγή.

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίωνα Ζαΐμη ήταν καταλυτική στην διεκδίκηση και εξασφάλιση της εθνικής χρηματοδότησης (50% συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους) του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού από τον εποπτεύοντα φορέα του – Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

«Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη και για τη χώρα καθώς αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Βιομηχανική Παραγωγή. Θα προσφέρει διεθνή αναγνωρισιμότητα στη χώρα, διότι θα αποτελέσει έναν κόμβο του δικτύου των υποδομών οι οποίες θα αναπτυχθούν πανευρωπαϊκά.

Θα καταστήσει την χώρα ένα σημαντικό εταίρο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και θα συνεισφέρει στη ενίσχυση της φήμης της χώρας (brandname) ως κέντρο προώθησης της καινοτομίας», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης, ο οποίος εργάστηκε αρκετά και συστηματικά για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας να υιοθετήσει τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω υποδομών παγκοσμίου βεληνεκούς, στις οποίες θα μπορεί να απευθύνεται το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας ώστε να ελέγχει
και να επικυρώνει την αξία των αναπτυσσόμενων λύσεων καθώς και συνολικά να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Βιομηχανίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι για την υλοποίησή του συμμετέχουν 25 εταίροι από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στο ύψος των 60 εκατευρώ.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο έργο ΑΙ – MATTERS από δύο φορείς, συγκεκριμένα το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory Competence Center.

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Ομότιμος Καθηγητής Γιώργος Χρυσολούρης, συντονίζει τη δημιουργία του κόμβου εκ μέρους των Ελληνικών συνεργαζόμενων φορέων. Ο Καθηγητής Π. Σταυρόπουλος (Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού) ο Δρ. Σ. Μακρής (Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory Competence Center) και ο Δρ. Κ. Αλεξόπουλος (Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού) έχουν καθοριστικό ρόλο στην τεχνική λειτουργία του κόμβου.

 

Διαβάστε επίσης: Ε.Ο.Δ.Υ.: Σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι την Πέμπτη

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014