Πάει «πίσω» την Ολιστική Μελέτη η Ε.Π.Ο., δεν την περνάει στην Γ.Σ.

Σε έκτακτη Γ.Σ. στις 19 Ιουλίου θα γίνουν (αν γίνουν) οι αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΠΟ, σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη, για την οποία είναι σαφές πως δεν περνάει ως έχει.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 25 Ιουνίου, δεν θα περιλαμβάνει τελικά στην ημερήσια διάταξη τις όποιες αλλαγές είναι να γίνουν στο Καταστατικό της ομοσπονδίας, σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA.
Αντίθετα, η ΕΠΟ αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την Δευτέρα 19 Ιουλίου, με μοναδικό θέμα τις τροποποιήσεις του Καταστατικού της.

Όπως αναφέρει επίσημα η ομοσπονδία, «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη εξαιτίας μη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης επί των προσφάτως προτεινομένων από την UEFA και την FIFA τροποποιήσεων καταστατικού, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην ομοσπονδία μετά την επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου εμπειρογνωμόνων των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών».
Στην πραγματικότητα, είναι σαφές ότι έχουν προκύψει διαφωνίες για ζητήματα που βάζει η Ολιστική Μελέτη και φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να «περάσουν». Κυρίως σε ό,τι αφορά την μείωση των εξουσιών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ σε θέματα που έχουν να κάνουν με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ταυτόχρονα όμως, συνέβη και κάτι άλλο που προκάλεσε αντιδράσεις και απορίες εντός της Ε.Ε. (κυρίως σε επίπεδο Ενώσεων) και το οποίο δεν υπήρχε καμία περίπτωση να “περάσει” στην Γ.Σ. της 25ης Ιουνίου, ενώ φαντάζει δύσκολο να περάσει ακόμα και στην έκτακτη Γ.Σ. στις 19 Ιουλίου.

Αυτό που συνέβη είναι ότι οι FIFA/UEFA έστειλαν και άλλες προτάσεις και ζητούν την υιοθέτησή τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν:
-Υποχρεωτική συμμετοχή μίας γυναίκας στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, χωρίς να αυξάνονται τα συνολικά μέλη (αφαιρώντας μέλη που προέρχονται από τις Ενώσεις). Το “υποχρεωτική” σημαίνει ότι η γυναίκα δεν θα εκλέγεται ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα μέλη.
-Εξ οφίτσιο συμμετοχή στην Ε.Ε. μέλους που προέρχεται από την “Ένωση Διαιτητών”, η οποία δεν υφίσταται καν και πρέπει να ιδρυθεί. Πάλι χωρίς αύξηση των μελών της Ε.Ε. (άρα κι άλλη μείωση εκπροσώπων από τις ΕΠΣ).

-Αν στην παρούσα Ε.Ε. παραιτηθεί κάποιο μέλος ή εκπέσει, τότε δεν θα μπει ο πρώτος αναπληρωματικός που έχει εκλεγεί με την ψήφο της Γ.Σ., αλλά θα μπει υποχρεωτικά μια γυναίκα! Αν παραιτηθεί ή εκπέσει και δεύτερος, τότε θα μπει κάποιος από την Ένωση Διαιτητών, η οποία όπως είπαμε δεν υπάρχει…

-Στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ, κάποιες Ενώσεις δεν θα έχουν μία, αλλά δύο ή και τρεις ψήφους! Όπως για παράδειγμα οι… προπονητές! Δηλαδή η ΕΠΣ Αθηνών με εκατοντάδες σωματεία θα έχει μία ψήφο και οι προπονητές δύο! Επίσης δίνει… 6 ψήφους στην Super League 2!
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τέτοιες διατάξεις μόνο εύκολο δεν θα είναι να περάσουν στο Καταστατικό της ομοσπονδίας, με δεδομένο μάλιστα ότι απαιτείται να ψηφιστούν από τα 3/4 της Γενικής Συνέλευσης!
Για τις νέες αυτές προτάσεις από FIFA/UEFA, ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά η Super League 1 και με αυτό το δεδομένο οι όποιες αλλαγές στο Καταστατικό πήγαν για ένα μήνα μετά.
Από εκεί και πέρα, η Ε.Ε. της ομοσπονδίας ενέκρινε το αίτημα της Super League 1 για έναρξη του νέου πρωταθλήματος στις 21 Αυγούστου, ενώ αποφάσισε τη δημιουργία σχολών για διασώστες και την οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων πρώτων βοηθειών με την υποστήριξη του ΕΚΑΒ, για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων, κατόπιν εισήγησης της Ιατρικής Επιτροπής.

sport-fm.gr