Πάγιες δαπάνες: «Μάχη» με το χρόνο στα λογιστικά γραφεία

Με γοργούς ρυθμούς κινούνται οι επιχειρήσεις καθώς ήδη ένα 24ωρο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» περισσότερες από 13.000 είχαν υποβάλλει την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 50.000 επιχειρήσεις αναμένεται να μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89, η εκτίμηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι για να λάβουν την επιδότηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν μείωση τζίρου κατά 30% και ζημιές το 2020.

Όσον αφορά την προθεσμία για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της διαδικασίας η οποία λήγει στις 17 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει ο συμψηφισμός με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Αν και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα παράτασης της παραπάνω προθεσμίας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κάθε φορά η κατάσταση επανεξετάζεται ανάλογα τα δεδομένα.

Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο εύκολα για τις επιχειρήσεις που έχουν δικά τους λογιστήρια σε αντίθεση με όσες έχουν εξωτερικό λογιστή, ο οποίος συνεργάζεται με πολλούς άλλες πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το έντυπο Ε3, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, η οποία σε κάθε περίπτωση μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Με βάση και τη νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, η εκδήλωση ενδιαφέροντος και συνοδευτικά στοιχεία των επιχειρήσεων υποβάλλονται στην πλατφόρμα MyBussinessSupport έως την 17η Ιουνίου 2021 και ώρα 23:59:59.

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 καθώς και των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Τα βήματα για την υποβολή της αίτησης 

Προκειμένου να εισέλθετε στην εφαρμογή ακολουθείτε την εξής διαδρομή μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε.:  Αρχική Σελίδα// myBusinessSupport  URL myBusinessSupport | ΑΑΔΕ.  Η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων. Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση  εισέρχεστε στην πλατφόρμα myBusinessSupport, επιλέγετε “Επιδότηση Παγίων Δαπανών Εκδήλωση ενδιαφέροντος και εισέρχεστε στην πλατφόρμα.

Για την είσοδο ο ενδιαφερόμενος επιλέγει “Οι εφαρμογές μου”  και έπειτα “Επιδότηση Παγίων Δαπανών Εκδήλωση ενδιαφέροντος”

Στην οθόνη αυτή εμφανίζονται:

– Στον Πίνακα με τίτλο “Στοιχεία Μητρώου” προσυμπληρωμένα τα στοιχεία μητρώου της επιχείρησης, όπως αυτά τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.

– Στο πεδίο “Ως εκπρόσωπος της επιχείρησης πιστοποιώ την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινώ στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων”, το οποίο επιλέγεται κλικάροντας το αντίστοιχο τετραγωνίδιο. Η επιλογή του πεδίου είναι υποχρεωτική για την υποβολή της αίτησης.

– Πεδίο “Ιστορικότητα” στο οποίο εμφανίζεται το ιστορικό της αίτησης.

– Στο πεδίο “Εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιδότησης Παγίων Δαπανών”, το οποίο επιλέγεται κλικάροντας το αντίστοιχο τετραγωνίδιο.

– Στο πεδίο “Υποβολή αίτησης” το οποίο επιλέγεται για να ολοκληρωθεί η αίτηση.

– Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ανακαλέσετε την αίτηση αποεπιλέγετε το τετραγωνίδιο: “Εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιδότηση Παγίων Δαπανών” και επιλέγετε “Υποβολή αίτησης”.

– Σε περίπτωση επιτυχούς καταχώρησης της αίτησης εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα:”Η αίτηση σας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

 

naftemporiki.gr