Παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιοποικιλότητα, ιδρύει στο Μονακό η Κομισιόν

Η Κομισιόν ιδρύει στο Μονακό έναν νέο παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιοποικιλότητα, με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, ενόψει της συνόδου της 15ης διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών για τη βιοποικιλότητα CoP15 τον Οκτώβριο του 2020.

Κατά την εν λόγω σύνοδο, τα 196 συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα αναμένεται να εγκρίνουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης και θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων με απτό αντίκτυπο την ανάσχεση της αρνητικής σημερινής τάσης.

Η Κομισιόν καλεί όλα τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, τους βοτανικούς και τους ζωολογικούς κήπους, τα μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικολογική κρίση.

Όπως αναφέρει “χάρη στις συλλογές τους και τα προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης που προσφέρουν, τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, οι βοτανικοί και οι ζωολογικοί κήποι, τα επιστημονικά μουσεία και τα μουσεία φυσικής ιστορίας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις τεράστιες επιπτώσεις της κρίσης της βιοποικιλότητας“.

Η Κομισιόν παροτρύνει επίσης τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους μεμονωμένους πολίτες να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP15).

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της Ε.Ε., Βιργκίνιους Σινκέβιτσους σημείωσε ότι “η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας όχι μόνο θα διαφυλάξει τη φύση για τις μελλοντικές γενεές, αλλά θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών για τα τρόφιμα, την υγεία και την οικονομία μας“.

Πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση σε παγκόσμια κλίμακα. Διαφορετικά, το μόνο μέσο που θα διαθέτουμε για να γνωρίσουμε τη φύση θα είναι οι ζωολογικοί και οι βοτανικοί κήποι. Αυτό θα ήταν αποτυχία της ανθρωπότητας“, σημειώνει.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου – real.gr