Παιδοψυχιατρική «Καραμανδανείου»: Πλήρης αναστολή λειτουργίας της δομής

Από την περασμένη Παρασκευή έως και τις 12 του μήνα η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου έχει αναστείλει τις νοσηλείες παιδιών.

Οι απανωτές αναρρωτικές άδειες για ίλιγγο, ασθματική βρογχίτιδα κ.ά. γιατρών έβαλαν προσωρινό λουκέτο στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου από την περασμένη Παρασκευή.

Η Κλινική είχε απομείνει με μία γιατρό σε ενεργό υπηρεσία, η οποία την Παρασκευή είχε συμπληρώσει 36 ώρες εφημερίας. Η ειδοποίηση και μάλιστα μέσω συγγενικού της προσώπου, της γιατρού που ήταν στο πρόγραμμα για να αναλάβει τη σκυτάλη της εφημερίας ότι πήρε αναρρωτική άδεια, κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία της Κλινικής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ειδοποιηθούν οι γονείς των τεσσάρων παιδιών που νοσηλεύονταν να τα παραλάβουν άσχετα με το αν δεν είχε ολοκληρωθεί ο θεραπευτικός τους κύκλος. Κάποια μάλιστα από αυτά ήταν ιδιαίτερα σοβαρά καθώς συνδέονταν με απόπειρα αυτοκτονίας κ.ά..

Η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι η Κλινική να παραμείνει κλειστή μέχρι τις 12 του μήνα οπότε αναμένεται να επιστρέψει μία ακόμα γιατρός από την αναρρωτική της άδεια.

«Εχουμε προχωρήσει στην αναστολή εισαγωγών και νοσηλειών. Από κει και πέρα υπάρχει εφημερεύον γιατρός που αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά και αν κάποιο κριθεί αναγκαίο να νοσηλευτεί τότε παραπέμπεται σε άλλη κλινική» μας είπε ο διοικητής του Καραμανδανείου, Παύλος Αθανασόπουλος.

Στο ερώτημά μας αν γίνεται έλεγχος στους γιατρούς που λαμβάνουν 15νθήμερες αναρρωτικές άδειες για ίλιγγο ή για ασθματική βρογχίτιδα, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος, ο κ. Αθανασόπουλος μας απάντησε. «Στέλνουμε γιατρούς στο σπίτι αλλά όπως φαίνεται υπάρχει συναδελφική κάλυψη. Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει και στις αρμόδιες επιτροπές. Από κει και πέρα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Τι θα γίνει αν στις 12 του μήνα δεν επιστρέψουν οι γιατροί από τις αναρρωτικές άδειες; Επ’ αυτού ο κ. Αθανασόπουλος μας απάντησε: «Εμείς θα ανοίξουμε την Κλινική. Υπάρχει ανάγκη για τα παιδιά. Μέχρι τώρα έχουμε νοσηλεύσει 55. Επίσης έχουν αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα χρόνο 6.500 περιστατικά. Η κλινική έχει ενισχυθεί με μία ειδικευόμενη από το ΠΓΝΠ και αναμένονται άλλοι δύο. Ενώ με απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, από τις 18 του μήνα θα μετακινείται για τέσσερις εφημερίες ένας επιμελητής Β΄ από το Αγρίνιο. Παράλληλα στην προχθεσινή προκήρυξη του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και μία θέση παιδοψυχιατρικής επιμελητή Β’. Η συγκεκριμένη κλινική διαθέτει περισσότερους γιατρούς απ’ ότι προβλέπουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επομένως είναι θέμα των γιατρών να λειτουργήσουν την Κλινική».

pelop.gr