Connect with us

Εκδηλώσεις

Παλιάμπελα: Το έθιμο της «Τσιγαρίδας»

Αναβίωσε στα Παλιάμπελα και φέτος το έθιμο της «Τσιγαρίδας» με μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά διατηρώντας την παράδοση!
Αναβίωσε στα Παλιάμπελα και φέτος το έθιμο της «Τσιγαρίδας» με μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά διατηρώντας την παράδοση!

Αναβίωσε στα Παλιάμπελα και φέτος το έθιμο της «Τσιγαρίδας» με μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά διατηρώντας την παράδοση!

Η «τσιγαρίδα» είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος με αρκετό λίπος.

Τα παλιότερα χρόνια το λίπος το συγκέντρωναν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν αντί για λάδι στα φαγητά, τις πίτες και στους κουραμπιέδες.

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για τη διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.

Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της.

Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.

Τα καζάνια με το χοιρινό κρέας πήραν… φωτιά, με τις γυναίκες και τους άνδρες του χωριού να αναλαμβάνουν το ανακάτεμα μέχρι να ετοιμαστούν οι τσιγαρίδες και στη συνέχεια να σερβιριστούν στους καλεσμένους.

Όπως, αναφέρει ο Ευάγγελος. Δ. Κουτιβής στο KatounaNews η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του χωριού όπως κάθε χρόνο.

tsigarida futeies3

tsigarida futeies2

tsigarida futeies1

tsigarida futeies

Φωτογραφίες: Στέλλα Λιάπη

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Χριστούγεννα στο Μουσικό Σχολείο

Advertisement

AgrinioTimes ©2014