Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών & Περιχώρων για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμός Πατρών & Περιχώρων για την σημερινή ημέρα μνήμης, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσίασε (στις 18-05-2021) στην πλατεία Γεωργίου ένα λιτό δρώμενο του τμήματος των «Παραδοσιακών χορών Πόντου», μέσα στα πλαίσια των περιορισμών που ισχύουν για την πανδημία και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

  • Αυτή μας την εκδήλωσή τη τίμησαν με τη παρουσία τους οι συμπολίτες μας και η Δημοτική Αρχή της πόλης. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για τη συμμετοχή τους και τα συγκινητικά τους σχόλια αναφορικά με αυτό το ελάχιστο που καταφέραμε να κάνουμε μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες για τα θύματα της γενοκτονίας του 1919.

Η ελληνική αστική τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της τότε εποχής φέρει τεράστια ευθύνη για το έγκλημα, αφού και αυτή, για τους δικούς της λόγους, δεν παρείχε καμία βοήθεια στον ποντιακό ελληνισμό. Με τις βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου στραμμένες στην ιδιαίτερα πλούσια περιοχή της Μικράς Ασίας, ο Πόντος ερχόταν σε «δεύτερη μοίρα». Έτσι, υποτιμήθηκε η οργάνωση ή βοήθεια οποιασδήποτε μορφής προς τον Πόντο. Οι ευθύνες φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αστική τάξη…! 

Όταν κορυφώθηκε το δράμα του ποντιακού λαού, οι κανονιοφόροι και οι πρεσβείες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και των Η.Π.Α. δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να εμποδίσουν τις σφαγές ή για να σώσουν τους ανθρώπους που κινδύνευαν.

Οι τακτικές των εκμεταλλευτών απέναντι στους λαούς και τους πρόσφυγες, παραμένουν ίδιες ένα αιώνα μετά από την γενοκτονία των Ποντίων..!

Αυτό το αποδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο, μια νέα γενοκτονία, αυτή του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος χωροφύλακα – το Ισραήλ, με τις πλάτες των Η.Π.Α. – Ε.Ε.!

Η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είτε καλύπτουν ανοιχτά την επιθετικότητα του Ισραήλ, είτε κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, είτε στηρίζουν την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα, έχουν ευθύνη και συμβολή σ’ αυτήν την εξέλιξη.! 

Η καλύτερη τιμή για τη μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι η πάλη για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός αυτά που υπέστη ο ίδιος, είναι ο αγώνας ενάντια στους φορείς και τα γενεσιουργά αίτια της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς.! Τιμή για αυτούς είναι ο αγώνας ενάντια στο δηλητήριο του σοβινισμού, του εθνικισμού και του φασισμού!