Παναγιώτης Ηλ. Χολής: «Υπό την πίεση άλλων χωρών, ίσως υπάρξει ελπίδα» (Photos)

«ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ όσοι υποστήριζαν το ΑΔΙΚΟ, το ΛΑΘΕΜΕΝΟ, το ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ και όσοι δεν μας δέχονταν ως ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ πρωτοβουλίες από Υπουργό κο Λιβανό, και σε τοπικό επίπεδο από τους Βουλευτές μας και τον Περιφερειάρχη μας.

-Το σχέδιο «Μεσόγειος μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» θα υπογράψει η χώρα μας μαζί με άλλες 6 χώρες Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τις υλοποιήσει άμεσα. Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε:

«…..»Να ολοκληρωθεί η κατάρτιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης μέσω του ταμείου ανάκαμψης.

-Να αναθεωρηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις υδατοκαλλιέργειες, προκειμένου να αποφεύγονται συγκρούσεις με άλλες δραστηριότητας στη θάλασσα και την παράκτια ζώνη και να περιοριστεί το «αποτύπωμα τους» στη θαλάσσια ισορροπία.

Η βασικότερη από τις δεσμεύσεις είναι και η προστασία της βιοποικιλότητας και η αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων. Για το λόγο αυτό θα απαγορευτεί η Αλιεία στο 10% των χωρικών υδάτων και η αύξηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο 30% από 22%που είναι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 των θαλάσσιων περιοχών natura θα λειτουργήσουν ως πυρήνες βιοποικιλότητας για την αναπαραγωγή ψαριών ώστε να γίνει αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων. Κάτι που ενδιαφέρει την Ελληνική Αλιεία και αφορά και την περιοχή μας άμεσα, μιας και οι Εχινάδες είναι περιοχή natura. Μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνονταν γιατί το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης/ δνση αλιείας αρνούνταν πεισματικά μιας και το ενδιαφέρον του εστιάζονταν μονόπλευρα προς τις ιχθυοκαλλιέργειες και δευτερευόντως προς την ελεύθερη Παράκτια Αλιεία.

Η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας, στην τεράστια έκταση των 23.000 στρεμμάτων, αρχικά, και 41.000 στρεμμάτων μελλοντικά σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τις ανωτέρω δεσμεύσεις τις χώρας μας. Απεναντίας καθίσταται το βασικότερο εμπόδιο να μη μπορέσουν ποτέ να υλοποιηθούν. Οι βιομηχανική ανάπτυξη τους δεν αφήνει περιθώρια για αύξηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στις Εχινάδες και την ευρύτερη περιοχή ώστε να μετατραπούν σε «πυρήνες» αναπαραγωγής ιχθύων και αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων. Βάση των παραπάνω είναι αδύνατο να σταματήσει η ταχύτατη απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η βιοποικιλότητα στην περιοχή μας έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στην ευρύτερη έκταση που έχουμε εγκατεστημένες ιχθυοκαλλιέργειες και θα υποστεί περαιτέρω απώλειες σε όλη την έκταση της Π.Ο.Α.Υ.

Βάση της συμφωνίας των έξη χωρών αυτό πρέπει να αντιστραφεί.

Η δέσμευση να ολοκληρωθούν τα θαλάσσια χωροταξικά ήταν απαίτηση για τη χώρα μας από το 1998 περίπου την οποία έπρεπε να την υλοποιήσουμε έως τον Μάρτιο του 2021. Δεν το κάναμε και τρώγαμε πρόστιμα και μάλιστα όταν ως Επιτροπή Αγώνα το λέγαμε στους βολεμένους, γραφειοκράτες υπαλλήλους και στελέχη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, μας ειρωνεύονταν και με εξυπνακίστικο ύφος που έβγαζε μιζέρια, κομματική καμαρίλα και κακομοιριά, το ξεπερνάγανε ως μη απαιτητό και ουσιαστικό θέμα. ΤΟΣΟ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ…!!!

Τώρα ο Πρωθυπουργός λέει ότι πρέπει να το κάνει!!! ΙΔΩΜΕΝ!!! Θα κριθεί η αξιοπιστία του σε ένα πολύ σοβαρό θέμα!!

Η δέσμευση, να αναθεωρηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός των υδατοκαλλιεργειών προκειμένου να αποφεύγονται συγκρούσεις , με άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα και την παράκτια ζώνη και να περιορισθεί το αποτύπωμα τους στη θαλάσσια ισορροπία είναι αναγκαίο και επείγον να υλοποιηθεί.

Όταν αυτό το επιχείρημα το θέταμε από την αρχή του αγώνα μας, πάλι οι κυρίες και κύριοι που ανέφερα πριν, μας το απέρριπταν με απύθμενο θράσος και κουτοπονηριά ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και ότι μπορούν να συνυπάρξουν οι ιχθυοκαλλιέργειες με άλλες αντίθετες δραστηριότητες όπως ο παραθερισμός, τουρισμός, Αλιεία κλπ. Και όταν τους λέγαμε ότι διαταράσσεται η θαλάσσια ισορροπία με τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που άφηναν, και δεσμεύονταν ακτές και κολπίσκοι, μας έλεγαν ότι τους κατεβάσει το κεφάλι τους. ΤΩΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ, με την πίεση των άλλων χωρών, δεσμεύτηκε να τα αναθεωρήσει όλα.

Για να γίνουν όμως πράξη οι δεσμεύσεις , που συνυπέγραψε τους στόχους μαζί με τις άλλες έξη χώρες έως το 2023,πρέπει ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ να αποσύρει την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας ΤΩΡΑ!!! και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην Π.Ο.Α.Υ. να αναθεωρήσουν την τακτική τους που ευνοούσε τους ιχθυοκαλλιεργητές και μόνο αυτούς. Έτσι κι ’αλλιώς εμείς τώρα θα ενημερώνουμε και τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις και τις Ευρωπαϊκές χώρες για τις εξελίξεις στα θέματα αυτά.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΟΑΥ ΤΩΡΑ!!! κυρίες και κύριοι της εξουσίας, πριν εκτεθείτε ακόμα περισσότερο».


Παναγιώτης  Ηλ. Χολής

Ενεργός Πολίτης , Δημότης Ξηρομέρου, Μέλος Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου-Καστού-Καλάμου ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας.