Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα

Συγκέντρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή – Τι ζητά ο κόσμος της εκπαίδευσης για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού Ήδη πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων της εκπαίδευσης, όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να θεσπίζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 25 την περίοδο του lockdown.

Μόλις 10 ημέρες μετά το «πρώτο κουδούνι», οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας αγγίζουν τα 100, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα, σε εκατοντάδες σχολεία πραγματοποιούνται καταλήψεις για τις συνθήκες λειτουργίας τους. Παρά τα ελάχιστα «παρατράγουδα» με μαθητές να διαμαρτύρονται ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κινητοποιήσεις έχουν ως αιτήματα τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, καθώς και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εργατών καθαριότητας, για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

«Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εξήγγειλε την αντίδραση της Πολιτείας «πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες».

Η κινητοποίηση των μαθητών, η οποία στηρίζεται από ενώσεις γονέων, καλείται στα Προπύλαια, στις 10:30.

Παράλληλα, στις 11.30 καλείται η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, με την ΟΛΜΕ να έχει κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά:

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
Στην κινητοποίηση, με τα ίδια αιτήματα, καλεί πλήθος σωματείων και φορέων της εκπαίδευσης.

Και οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα καταλήξουν με πορεία στη Βουλή.