Πανεπιστήμιο Αγρινίου: Η μέρα της μεγάλης οργής

Υπάρχει ένα δημοτικό τραγούδι, που απ’ ότι φαίνεται καθορίζει την ιστορία αυτής της πόλης διαχρονικά: «Σ’ όλο τον κόσμο ξαστεριά, σ’ όλο τον κόσμο ήλιος | και στο Ζαπαντοβράχωρο όλο καπνός κι αντάρα. | Καπεταναίοι τόκαψαν, καπεταναίοι το καίνε». Αρκετές φορές αυτή η πόλη κατά τη διάρκεια της ιστορία της αλώθηκε από «καπεταναίους», που κοίταξαν να «πυρπολήσουν» το «έχει» της. Κι όπως τότε, πριν από 200 χρόνια δηλαδή, έτσι και χθες οι «φωνές και οι αλαλαγμοί της καταστροφής» γέμισαν την πολιτική ατμόσφαιρα της πόλης με θυμό και αγανάκτηση.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Το γιατί είναι γνωστό σε όλους μέσα από μια διαρροή: «Η υπουργός παιδείας, προτίθεται να αποδεχθεί την εισήγηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, έτσι όπως την αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος», πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο «Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου» δεν θα έχουμε, αλλά οδηγούμαστε πλέον και σε συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάτρας που βρίσκονται στη πόλη μας.

Αυτή τη στιγμή όμως οι φωνές και οι ολοφυρμοί δεν οδηγούν πουθενά. Εκείνο που μένει είναι να εγκαταλείψουμε τον ασύμμετρο αγώνα για έναν στόχο που υπάρχει μόνο στις διεκδικήσεις μας και πουθενά άλλου σε πραγματικό πεδίο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε το συμφέρον της πόλης. Και το συμφέρον της πόλης δυστυχώς είναι εξαρτημένο από το Πανεπιστήμιο των Πατρών.

  • Τουλάχιστον σήμερα, που πολλά κινδυνεύουν να χαθούν, ας γίνουμε περισσότερο ρεαλιστές, έτσι ώστε ο αγώνας που θα δώσουν, όσοι οφείλουν να τον δώσουν, να γίνει στο πραγματικό πεδίο και όχι σ’ αυτό που οικοδομούμε μόνο μέσα στο όραμά μας.

«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr