Πάνω από 11.000 κρούσματα – Μέσος όρος ηλικίας τα 39 έτη

Τον Αύγουστο τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν 841 σε σύνολο περισσότερων από 6.000 κρουσμάτων, ποσοστό 13%. Το ηλικιακό σπιράλ της μετάδοσης. Ξεκάθαρος ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, ήταν ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος σε νέα έξαρση κρουσμάτων όπου υπήρχε ύφεση τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Δίνοντας την εικόνα των νέων κρουσμάτων κατά τον τελευταίο ένα μήνα όπου παραδοσιακά κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, ο καθηγητής ανέφερε ότι τον Αύγουστο και έως τις 3 Σεπτεμβρίου υπήρξαν 841 εισαγόμενα κρούσματα, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Το 30% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών, ενώ πλέον μετατοπίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο κορονοϊός μεταφέρεται από τους νέους στους 50άρηδες, 60άρηδες «οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των νεαρών που είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Και αυτές οι ηλικίες δεν είναι και τόσο μακριά από τη βαριά νόσηση. Γιατί αυτές οι ηλικίες είναι πιο ευάλωτες, μπορεί να διασωληνωθούν ευκολότερα και να έχουν και κακή έκβαση».

Εμβόλιο: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις – Τι είπε για το Sputnik V
Για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, ύστερα και από τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», ο καθηγητής μίλησε για ένα «πολύ καλό εμβόλιο» σημειώνοντας ότι προσφέρει «πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%».

«Τώρα έχουμε δεδομένα. Το “Lancet” είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό. Έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%. Πρέπει να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Περιμένουμε βέβαια και τη φάση 3, τώρα έχουμε τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 τα οποία είναι πάρα πολύ καλά» τόνισε.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 2020 αναμένεται η Ελλάδα να παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με AstraZeneca.