Πάνω από 172.000 οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί ήδη στο Τ.Ε.Κ.Α.

Στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) μπορούν πλέον να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που εργάζονται σε κλάδους όπου δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.), εφόσον είναι κάτω των 36 ετών.

Περισσότεροι από 172.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί ήδη στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), υπερβαίνοντας σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μπήκε για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, κάτι που αποτυπώνει και τη δυναμική της οικονομίας. Επιπλέον, οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στο Τ.Ε.Κ.Α. έχουν ξεπεράσει τις 77.000, ενώ τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι της τάξης των 37 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τ.Ε.Κ.Α. παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο Τ.Ε.Κ.Α. σε αυτή την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.

Η πρόοδος αυτή, καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τ.Ε.Κ.Α., με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του Ταμείου.

Συμπληρώνοντας έναν και πλέον χρόνο λειτουργίας, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης εξελίσσεται σε έναν βασικό πυλώνα του συστήματος ασφάλισης της χώρας μας, που θωρακίζει τις συντάξεις των νέων. Ενώ με το νέο σύστημα οι νέοι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην επικουρική τους σύνταξη.

Το Τ.Ε.Κ.Α. υλοποιεί την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους, που νομοθετήθηκε το 2021 και εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και, από 1η Ιανουαρίου 2023, για τις επικουρικές συντάξεις όσων νέων μέχρι 35 ετών το επιλέξουν. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 43-68%.

Η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του Τ.Ε.Κ.Α. σηματοδοτεί και την είσοδό του στην δεύτερη περίοδο ανάπτυξής του. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν δικαίωμα να υπαχθούν σε αυτό οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α. αν είναι κάτω των 36 ετών. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή και γίνεται ηλεκτρονικά με σχετική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 στην ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr.

Φέτος, εξάλλου, αναπτύσσεται και το βασικό επενδυτικό προϊόν του Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους, που θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του προσωπικού τους κουμπαρά μέσα από την εφαρμογή myTEKA. Εκεί με μια ματιά οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ίδιοι και οι εργοδότες τους και την απόδοση των επενδύσεων των εισφορών.

Από το 2025 και μετά, το Τ.Ε.Κ.Α. θα μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ. Υπολογίζεται πως έως το 2050 το Τ.Ε.Κ.Α. θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ.

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Τέλος οι δόσεις εμβολίου για τους υγιείς ενήλικες – Τι ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.