Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Σπάνια «συνάντηση» με τις Περσείδες – Τι θα δούμε στον ουρανό

H πολυαναμενόμενη πανσέληνος του Αυγούστου και τα πεφταστέρια «Περσείδες» αναμένεται να «συναντηθούν» το βράδυ της Παρασκευής (12.08.2022). Το ολόγιομο φεγγάρι, όπως αναφέρει το timeanddate.com, θα κορυφωθεί στις 4:35 π.μ..

Η πανσέληνος του Αυγούστου -που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»- θα συμπέσει με την κορύφωση τις Περσείδες, την καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια». Γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η παρατήρηση τους. Το βράδυ της Παρασκευής (12.08.2022) το φεγγάρι θα βρίσκεται ξανά πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως (η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με το περίγειο της Σελήνης) και έτσι θα φαίνεται κάπως πιο μεγάλο και φωτεινό, «σβήνοντας» πολλά «πεφταστέρια», εκτός από τα πιο λαμπερά.

Οι Περσείδες είναι θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ συνήθως «δίνουν» 50 έως 60 την ώρα. Φέτος λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τη NASA, αναμένεται να είναι ορατά το πολύ 10 έως 20 την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

newsit.gr