Γ. Παπαναστασίου: «Ευθύνη άλλου φορέα η αδειοδότηση ΚΔΑΠ στην Αγ. Βαρβάρα»

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, για τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, από το 2008 ενώ τελευταία μάλιστα, στο σημείο όπου είναι εγκατεστημένη, λειτουργεί ΚΔΑΠ!

Οι περίοικοι διαμαρτύρονται εντόνως, αφενός για την αδειοδότηση της κεραίας δέκα χρόνια πριν, επί δημοτικής αρχής Παύλου Μοσχολιού, και αφετέρου για την έκδοση άδειας λειτουργίας του ΚΔΑΠ. Πλησίον μάλιστα της κεραίας, υπάρχει ο ομώνυμος Ιερός Ναός, καθώς επίσης Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Οι κάτοικοι της περιοχής, ζητούν από την Δημοτική Αρχή αλλά και την αντιπολίτευση να αναλάβουν σειρά μέτρων εδώ και τώρα για την απομάκρυνση της κεραίας, κοινοποιώντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση – διαμαρτυρία στο Δήμο Αγρινίου.

Ερωτηθείς ωστόσο για το θέμα από τη «Σ», ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, απάντησε ότι η αδειοδότηση του ΚΔΑΠ δεν έγινε από την Δημοτική Αρχή αλλά από άλλον αρμόδιο φορέα. «Ουδεμία σχέση έχει ο Δήμος Αγρινίου, με την αδειοδότηση του ΚΔΑΠ. Μας γνωστοποιήθηκε η καταγγελία και αμέσως ασχοληθήκαμε με το θέμα. Όπως διαπιστώσαμε, άλλος αρμόδιος φορέας της αυτοδιοίκησης αδειοδότησε το ΚΔΑΠ. Καλώ αντιπροσωπεία των κατοίκων της περιοχής να έρθουν στο γραφείο μου και να κουβεντιάσουμε το θέμα ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, «στη Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής που απευθυνθήκαμε από τις 6-5-2008 ακόμη, με αναφορά μας για το ίδιο θέμα, μας απάντησαν (Αριθμ. πρωτ. 1545Α/18-04-2008) και συγκεκριμένα ο Διευθυντής αυτής κ. Νικ. Φατούρος Νομίατρος Αιτωλ/νίας, τα εξής: «Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκαταστάσεις που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και διέπονται από σχετικές διατάξεις και την ΚΥΑ 53571/3839/6-9-2001 ΦΕΚ 105 τ.Β «Μέτρα προφύλαξης κοινού από λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά». Το θέμα των επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης επιστημονικής έρευνας. Για λόγους περαιτέρω προστασίας της Δημόσιας Υγείας και πρόληψης θεωρείται σκόπιμο να αποφεύγονται εγκαταστάσεις κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού κ.λ.π.».

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»