Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου: Πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία

Σε μια από τις επισκέψεις μου στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου στο Τέρμα Παπαστράτου και Βάρναλη, είχα τη χαρά να μιλήσω με την Προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Δήμου Αγρινίου κ. Δήμητρα Λουκοπούλου, και να ξεναγηθώ στο υπέροχο σύγχρονο κτίριο, όπου η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από το 1984.

Ρεπορτάζ: Νάντια Μπούτα

Η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου δημιουργήθηκε το 1961 με δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου και πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο του 1964. Το 1984 με νέα δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου, ανεγέρθηκε ένα νέο σύγχρονο κτίριο, όπου μεταφέρθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα, καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 900 τ.μ.

Η Βιβλιοθήκη υπήρξε ανέκαθεν ο ενδιάμεσος άνθρωπου και βιβλίου. Ο όρος «Βιβλιοθήκη» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για ιδιωτικές συλλογές, ενώ στη συνέχεια αναφερόταν κυρίως σε συλλογές «κλειστής πρόσβασης» (Μοναστηριακές ή Πανεπιστημιακές).

Στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος της Βιβλιοθήκης είναι πλέον πολυδιάστατος. Δεν περιλαμβάνει απλά συλλογές βιβλίων και περιοδικών, αλλά αποτελεί θεματοφύλακα της πνευματικής παραγωγής, ο οποίος στοχεύει στην προώθηση και τη διάδοση της γνώσης.

H Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου εξασφαλίζει πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία στους πολίτες του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, όπως, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους, επιστήμονες, ερευνητές  και άλλους επισκέπτες της πόλης μας.

Έχει εγγεγραμμένα 8.700 μέλη, περίπου.

Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 45.000 τόμους και εκτείνεται σε όλες τις θεματικές περιοχές με έμφαση στη λογοτεχνία. Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι δανειστικό και εμπλουτίζεται διαρκώς με δωρεές και αγορές. Περιλαμβάνει αρχείο Τοπικού Τύπου και Τοπικής Ιστορίας.

H Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας αναδιοργάνωσε το μοντέλο παροχής των υπηρεσιών τους, ώστε να συμβάλει στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη υποστήριξη των πληροφοριακών αναγκών και στην άρτια εξυπηρέτηση των χρηστών της, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η πρόσβαση στην πληροφορία, τη γνώση αλλά και την ψυχαγωγία αποτελεί μέγιστη ανάγκη.

Όπως μου εξηγεί η κ. Λουκοπούλου, στις 12 Μαρτίου 2020, λόγω των εξελίξεων σχετικά με την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, και μετά από το πρώτο «lockdown», η Δημοτική Βιβλιοθήκη αναδιέταξε τους χώρους της, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες οδηγίες και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και δεδομένα.

Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 08.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου, όπου πριν φιλοξενούταν το παιδικό τμήμα. Τα μέλη της μπορούν να επιλέξουν και να δανειστούν έναν ή δύο από τους 45.000 Τόμους που συμπεριλαμβάνει στη Συλλογή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου, τα μέλη της δανείζονται κατά μέσο όρο 30 – 40 βιβλία την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας.

Για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού αλλά και του προσωπικού, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα: Χρήση αντισηπτικού και υγιεινή των χεριών στην είσοδο/ έξοδο, τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, αποφυγή άμεσης επαφής προσωπικού και χρήστη, χρήση μάσκας και γαντιών όπου χρειάζεται κ.λπ., ενώ διατηρείται βιβλίο καταγραφής των επισκεπτών.

Επιπλέον, για το χρονικό διάστημα του «lockdown», η Βιβλιοθήκη δέχεται μόνο με ραντεβού, στο τηλέφωνο 2641022393, ενώ ο επιτρεπόμενος χρόνος παραμονής έχει μειωθεί σε 15 λεπτά. Για το διάστημα αυτό επίσης, ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας του αναγνωστηρίου και της αίθουσας πολυμέσων και έχει τεθεί περιορισμός εισόδου στο Βιβλιοστάσιο στα 4 άτομα, ενώ η πρόσβαση στα ράφια από τον χρήστη γίνεται με υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού ή προαιρετική χρήση γαντιών.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι κατά τις επιστροφές των βιβλίων, αυτά φυλάσσονται σε ειδικό χώρο (καραντίνα 72 ωρών), πριν την επανατοποθέτησή τους στα ράφια του Βιβλιοστάσιου.

Δε γίνονται ξεναγήσεις, ομαδικές επισκέψεις και εκδηλώσεις.

Ο κατάλογος των μέχρι τώρα καταγεγραμμένων βιβλίων της Συλλογής της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου και η αναζήτηση αυτών είναι στο http://agriniolib.openabekt.gr


Ευχαριστώ θερμά την Προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Δήμου Αγρινίου κ. Δήμητρα Λουκοπούλου, για την φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου.

Ρεπορτάζ: Νάντια Μπούτα

«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr