Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή – Η απόφαση των δικαστών

Το δικαστήριο διέταξε την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα.

Μετά από ακρόαση την Πέμπτη, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Βελγίου διέταξε την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των δικηγόρων της για απόρριψη του αιτήματος της να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι μέχρι τη δίκη.

Μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή προς το παρόν. Στην απόφαση των δικαστών βάρυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση ότι με την αποφυλάκισή της και την επιστροφή της στο σπίτι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία της έρευνας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Στην απόφαση των βελγικών δικαστικών αρχών αναφέρεται:

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σχετικά με εικαζόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

Με την απόφασή του σήμερα το πρωί, το συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου.» 

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα

Η παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή μεταδίδεται από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Eva Kaili, η οποία κρατείται από τις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον ένα μήνα.  Αυτό έγινε γνωστό από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα αναφέρει το πρακτορείο ANSA.

Η ευρωβουλευτής Eva Kaili παραμένει στη φυλακή για το Qatargate αναφέρει το Het Nieuwsblad.

«Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραμένει υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι αρχές των Βρυξελλών παρέτειναν την κράτησή της κατά ένα μήνα, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Οι δικηγόροι της Καϊλή είχαν υποστηρίξει ενώπιον των Αρχών ότι θα έπρεπε να εκτίσει την προφυλάκισή της υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, αλλά δεν το δέχθηκαν».

«Διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: H Εύα Καϊλή κρατείται στη φυλακή», αναφέρει η L’ Echo με υπότιτλο ότι η «Εύα Καϊλή έχει προθεσμία 24 ωρών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης παράτασης της κράτησής της».

«Qatargate: Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή» ο τίτλος της La Parisien.

Όπως προσθέτει: «Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παραμείνει υπό κράτηση η ελληνίδα Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορήθηκε αυτόν τον μήνα για διαφθορά που αφορά το Κατάρ, ενώ της αφαιρέθηκε και η θέση της ως αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Στο σκάνδαλο που προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες και αύξησε τις εντάσεις μεταξύ του Κατάρ και της ΕΕ, η ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μία από τους τέσσερις υπόπτους που φυλακίστηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», «ξέπλυμα χρήματος» και «διαφθορά».»

in.gr