Παράταση εγγραφών μαθητών στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α. Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Παράταση Εγγραφών μαθητών (έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023) στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α. Μεσολογγίου για το Σχολικό Έτος 2023-2024

Συνεχίζεται έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 23:59 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α. Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για το σχολικό έτος 2023-2024 στις ακόλουθες ειδικότητες:

1.Μαγειρικής Τέχνης (20 μαθητές/τριες)

2.Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (20 μαθητές/τριες)

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15 – 29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1994-2008) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 111,48 ευρώ ή 139,35 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας. αντίστοιχα) για 2 έτη.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο  → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) της Δ.ΥΠ.Α.

Η Δ.ΥΠ.Α. εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη Σχολή.

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α.:

  • Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση.
  • Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.
  • Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Λαμβάνουν επίδομα στέγασης, που διπλασιάστηκε στα 240 ευρώ μηνιαίως, καθώς και σίτισης, που αυξήθηκε στα 9 ευρώ ημερησίως, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.
  • Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Την αίτηση υποβάλλει ο Υποψήφιος αν είναι 18 ετών και άνω ή ο νόμιμος κηδεμόνας του αν είναι ανήλικος.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/mathitia

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Δ.ΥΠ.Α., το 57% του συνόλου των αποφοίτων βρίσκουν εργασία στο αντικείμενό τους σε χρονικό διάστημα έως και 12μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι απόφοιτοι παραμένουν στις επιχειρήσεις στις οποίες ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, ενώ, όσοι βρίσκουν εργασία, συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 65% έως 70%.

ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α. Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 

Πάροδος Σταυροπούλου

Tηλ. 26310-51013 , 6907-297360

E-mail: epas.messologiou@dypa.gov.gr

Facebook: ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α. Ι.Π. Μεσολογγίου

 

Διαβάστε επίσης: Μεσολόγγι: Με μηνύματα αισιοδοξίας η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (Photos)