Παρέμβαση από Σατολιά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία παρουσιάστηκε μελέτη για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς παρουσίασε τους στόχους και της επιδιώξεις του φορέα, προχωρώντας, παράλληλα, σε καταγραφή σειράς προτάσεων για την ουσιαστική ανάκαμψη του αγροτικού χώρου.

Ο κ Σατολιάς άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει τη σημασία που αποκτά ο κλάδος της αγροδιατροφής, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, με την επισιτιστική ανασφάλεια να προβάλει απειλητικά στο διεθνές στερέωμα, επισημαίνοντας ότι το μείζον είναι η διασφάλισης της ίδιας της παραγωγής, ώστε να προληφθούν πιθανά προβλήματα εφοδιασμού, με ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, προσιτά στον καταναλωτή.

Πάγια θέση του κ. Σατολιά είναι πως πέραν των όποιων δικλείδων θέτει εξ ορισμού η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η χώρα θα πρέπει να πορευτεί στη βάση μιας Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και θα αξιοποιεί στο έπακρο τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού του νέου μοντέλου παραγωγής, βασισμένο στις πραγματικές δυνατότητες του τόπου, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την απαραίτητη υποστήριξη από τις δομές του κράτους, που πρέπει να απεμπλακούν απ’ τη γραφειοκρατία και να τεθούν στην υπηρεσία του παραγωγού.

Ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα, λιπάσματα είναι ορισμένα απ’ τα επιμέρους θέματα που ανέλυσε ο κ. Σατολιάς, μιλώντας για την ανάγκη μείωσης του κόσμους παραγωγής. «Ενώ έχουν εξαγγελθεί μια σειρά μέτρα για την στήριξη των αγροτών και του κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2021 εάν εξαιρεθεί το 2% για τους κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα εκτός από τον ασαφή τρόπο εφαρμογής τους πρακτικά δεν έχουμε ακόμη να δει», είπε χαρακτηριστικά. Και σε άλλο σημείο τόνισε: «οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα γιατί ακριβύναν οι ζωοτροφές, το Πάσχα τα κυκλώματα ελληνοποιήσεων τους άφησαν τα αρνιά απούλητα και το κενό που υπάρχει στο σύστημα σήμερα δίνει τις εκτάσεις βοσκοτόπων παράνομα και το λέω και στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου της τελευταίας πενταετίας, σε άτομα χωρίς ζώα κλέβοντας τις ενισχύσεις από τους κατόχους ζώων. Εάν αυτό συνεχιστεί και φέτος θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ μίλησε για τον προσανατολισμό των αγροτικών συνεταιρισμών προς τις αγορές και τις προτιμήσεις των καταναλωτών στην αγορά, επισημαίνοντας ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική μπορούν οι συνεταιρισμοί να αποδώσουν μεγαλύτερο μερίδιο αξίας στα μέλη τους.

  • Σημειώνουμε ότι όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν αναλυτικά σε σύσκεψη που θα έχει αύριο το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά, σε μια προσπάθεια προώθησης άμεσων λύσεων στα προβλήματα των παραγωγών.

e-ea.gr