Η παρουσία του Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό – Τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του

Αιτωλικό 25 Σεπτεμβρίου 2021, ένα έτος συμβολικό κλείνοντας 200 χρόνια από την επανάσταση και παράλληλα στην Κεντρική Πλατεία Αιτωλικού λαμβάνει χώρα η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο τόπος μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει ανάμεσα σε αξιότιμα πρόσωπα και πολιτικούς, τον αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. (Το Αιτωλικό είναι και τόπος καταγωγής του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α.)

Η παρουσία του Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό:

Ο Καραϊσκάκης επιστρέφοντας από την Ιθάκη πέρασε το χειμώνα του 1824 στο Αιτωλικό και κατά το ξέσπασμα του πρώτου εμφυλίου πολέμου, ο Μαυροκορδάτος κατηγορεί τον Καραϊσκάκη για πράξη εσχάτης προδοσίας και τον σύρει σε δίκη στο Αιτωλικό (1 Απριλίου 1824).

Η περίφημη δίκη έγινε στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αιτωλικό και τα στοιχεία αντλούνται από τα απομνημονεύματα του Κασομούλη.

Παρότι διαπιστώνεται η ανακρίβεια των κατηγοριών, ο Καραϊσκάκης θα αποστερηθεί όλων των αξιωμάτων του και θα αναγκασθεί να καταφύγει στο Καρπενήσι. Την ηθική εξόντωση του Καραϊσκάκη, πριν τη φυσική του, προσπάθησαν να την πετύχουν με την καταδίκη του, ως εχθρό της πατρίδας!

Σήμερα, και για πάντα, η προτομή του Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού, εκτός από την απόδοση τιμής, θα σηματοδοτεί ως προς τη γνώση και τη συμμόρφωση, το διχασμό των Ελλήνων!

Tasos Karaiskos – Discoveryaitoloakarnania Aνακαλύψτε την Αιτωλοακαρνανία